Šta je ASMR?

, LIFESTYLE

Koliko često vam se desilo da naletite sasvim slučajno na skraćenicu „ASMR“ i da se pitate šta ona zapravo predstavlja i šta tačno znači. Iz lične perspektive sam smatrala da je to još jedna skraćenica iz nekih opštepoznatih američkih mimova pa je ne kapiram, čak mi nije palo na pamet ni da je izguglam, jer me nije delovala toliko interesantno.

Međutim, slučajno sam naletela na video „ASMR make up tutorial“ na jutjubu, a kada sam ga pogledala pomislila sam: „Šta ova devojka radi, i zašto ovako bezveze šapuće u mikrofon?“ Pre svega da vam objasnim značenje ASMR-a i zašto je Jutjub scena izgorela još pre četiri godine prilikom pojave ovog tretmana.

Naime ASMR ili Autonomous sensory meridian response (autonomni senzorni meridijalni refleks) je zapravo tretman opuštanja. Trenutak kada vam se, dok razgovarate sa osobom izuzetno prijatnog glasa, koža prosto naježi ili kada vas češkanje, milovanje, ili zvuk talasa uspavljuje.

Upravo uz pomoć čula naš metabolizam uspeva da pošalje poruku moždanom sistemu kada je vreme za opuštanje, a opštepoznata činjenica je da je mozak jedini ljudski organ koji se ne odmara – ali to što se ne odmara ne mora da znači da ne može da se opusti i pomogne nam da se fizički odmorimo, odnosno naspavamo. Cela poenta priče se oslanja na taj deo sa opuštanjem, jer koliko puta ste samo guglali “Kako najbrže zaspati?” u želji da otkrijete način da se izborite sa nesanicom, nailazivši u međuvremenu na potpuno besmislene savete.

E pa dragi naši čitaoci, u nadi da ćemo vam pomoći, predlažemo vam da sledeći put kada vas nesanica bude mučila, poslušate naše savete i odete na jedan “tretman” opuštanja, koji nam mnogi iskusni sajber terapeuti mogu ponuditi. Njihovo glavno oružje su jako kvalitetan mikrofon, nežan, umirujuć glas, prigušen zvižduk i još mnogo odličnih tehnika.

Verujemo da vam zvuči besmisleno, ali kada se jednom priviknete na ovu metodu i pronađete odgovarajućeg “šaptača” među jutjuberima, vrlo se lako možete otarasiti nesanice. Obavezno probajte i recite nam šta mislite u komentarima!

Izvori: Cosmpolitan, EveningStandard, Youtube: ASMR Glow

Priredila: Katarina Petrak