TIGRICA POZITIVNA NA VIRUS KORONA – PRVI SLUČAJ NA SVETU

, AKTUELNO, LIFESTYLE

Tigrica u njujorškom zoološkom vrtu je prvi zabeležen slučaj nepripitomljene životinje sa simptomima virusa COVID-19  – objavilo je američko Ministarstvo privrede. Pored nje, još šest drugih sisara iz porodice mačaka pokazalo je simptome ove bolesti.

„Prema našem saznanju, ovo je prvi slučaj prenosa zaraze sa čoveka na divlju životinju“, kaže Paul Calle, glavni veterinar u zoološkom vrtu Bronx. Malajska tigrica, po imenu Nadia, je verovatno dobila virus od zaraženog, ali asimptomatskog čuvara. „To je jedino objašnjenje koje ima smisla“, rekao je Calle. Zoološki vrt je zatvoren za posetioce od 16.marta.

Nekoliko domaćih životinja je prethodno rezultiralo pozitivno na virus korona – jedan pomeranac i nemački ovčar u Hong Kongu i domaća mačka u Belgiji.

Mačke, i divlje i domaće, podložne su mačjem koronavirusu, a do nedavno je bilo nepoznato da li mogu da se zaraze i aktulenim virusom SARS-CoV2. Novo kinesko istraživanje je pokazalo da mačke mogu međusobno da prenose virus, a naučnici žele da otkriju što pre da li virus na taj način može da se prenese i na druge vrste životinja.

Prvi slučaj u Zoo vrtu Bronx

Nakon ispoljavanja suvog kašlja krajem marta, četvorogodišnja malajska tigrica Nadia je testirana na virus korona 2.aprila, prenosi Calle. Nadiina sestra, dva sibirska tigra i tri afrička lava, takođe su pokazali simptome kao što su suvi kašalj i gubitak apetita, mada još uvek nisu testirani.  Zoološki vrt je stavio sedam divljih mačaka pod veterinarskom negom i očekuje se njihov brz oporavak. Drštvo za zaštitu divljih životinja – neprofitna organizacija koju vodi Zoo vrt Bronx, upozorilo je novinare da još uvek nije poznato kako bolest napreduje kod životinja.

Pročitajte i: Mekana i blistava koža lica za samo deset minuta? Moguće je!

Kada je Nadia počela da pokazuje simptome, veterinarski tim je uradio više dijagnostičkih testova, kao i analizu krvi. „Imajući u vidu šta se trenutno dešava u Njujorku, odlučili smo da uradimo test na COVID-19“, rekao je Calle.  Veterinari su uzeli uzorke nakon što su uspavali Nadiu, a zatim ih poslali na testiranje u Njujoršku državnu laboratoriju na Univerzitetu Cornell i veterinarsku laboratoriju na Univerzitetu Illinois. „Ovo nije isti način testiranja kao i za ljude“, rekao je Calle, „tako da nema konkurencije.“

Prema USDA i Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, trenutno nema dokaza da domaće ili divlje životinje mogu preneti virus korona na ljude.

Šta je sledeće?

Ovo je potpuno nova situacija i stručnjaci još uvek nemaju odgovore na mnoga pitanja. „Da li su lavovi i tigrovi podložniji virusu korona od drugih životinja?“ Nijedan drugi sisar iz porodice mačaka, uključujući leoparda, pumu i geparda, nije pokazao simptome ove bolesti.

Čuvari zooloških vrtova širom sveta zahtevaju dodatne mere za zaštitu velikih čovekolikih majmuna jer su oni podložniji respiratornim bolestima.

Veterinarski tim Zoo vrta Bronx će deliti sve dijagnostičke informacije sa zoološkom i naučnom zajednicom, rekao je Calle. „Sada kada smo podelili informacije, pretpostavljam da će se pojaviti i drugi slični slučajevi.

John Goodrich, glavni naučnik i programski direktor u Panteri, globalnoj organizaciji za očuvanje divljih mačaka, zabrinut je za populaciju divljih tigrova. „Divlje mačke poput lavova i tigrova već se suočavaju sa mnogim pretnjama za njihov opstanak u divljini. Ako se COVID-19 proširi i među divljim životinjama i postane značajan uzrok smrtnosti, opstanak mnogih vrsta će biti u opasnosti.“

Pročitajte i: Korona oborila cenu STANOVA u Srbiji za 20 odsto

Izvor: nationalgeographic.com

Pripremila: Dragana Lanzolla