10 zanimljivosti o Pablu Pikasu: Mali pogled u svet ovog ekscentričnog umetnika

, KULTURA

Pablo Pikaso je bio jedan od najuticajnijih slikara, vajara i grafičara 20. veka, i jedan od osnivača likovnog pravca kubizma. Sa umetnikom Žoržom Brakom je pored kubizma stvorio i tehniku kolaža. Bio je pravi boem, a neki bi rekli i pravi Don Žuan. Njegovo stvaralaštvo živi i danas, te su mnogi umetnici ostali podstaknuti Pikasovom umetnošću. U nastavku teksta pozabavićemo se detaljima i više nego uzbudljivog života ovog velikana.

  • Prva zanimljivost vezana za Pikasa dovešće nas u naše krajeve. Oni malo stariji verovatno znaju da je upravo on uradio plakat na engleskom jeziku za film Veljka Bulajića Bitka na Neretvi“ iz 1969. godine. To je Pikasu bio drugi, ali i poslednji plakat za film koji je u životu nacrtao. Zatražio je da plakat bude crvene boje i da sadrži delove iz njegove slike „Sibinjanke“, a za honorar je dobio dvanaest flaša vina iz Jugoslavije, konkretno iz Srbije, Dalmacije i Makedonije. Plakat je osvanuo u nedeljnom broju NY Times-a u čak 1 200 000 primeraka.
  • Puno ime Pabla Pikasa glasi: Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz y Picasso. Prezime Pikaso je preuzeo od majke.
  • Sudeći po pričama iz tog vremena, bio je levoruk.
  • Svoju prvu sliku naslikao je sa 9 godina i nazvao je El Picador.
  • Naslikao je oko 13 500 slika, od kojih se 550 vodi kao nestalo, 100 000 grafika, 34 000 ilustracija za knjige, oko 300 skulptura, a bio je i pisac – napisao je oko 300 pesama i dva dramska komada.
  • Gernika“, jedna od najpoznatijih njegovih slika, nalazi se u muzeju kraljice Sofije u Madridu. Veličine je 349,3 x 776,6 cm, a rađena je tehnikom ulja na platnu. Predstavlja jedinstvenu antiratnu poruku. Izrađena je za 35 dana i na njoj preovladavaju siva, crna i plava boja. 1955. godine Nelson Rokfeler tražio je da otkupi ovo umetničko delo, ali je Pikaso ovu ponudu odbio.
  • Bio je optužen od strane pesnika Gijoma Apolinera da je ukrao „Mona Lizu“.
  • Dora Mar, fotografkinja hrvatsko-francuskog porekla, bila je jedna od njegovih najvećih muza i dugogodišnja ljubavnica. Nakon raskida njihove devet godina duge veze doživela je nervni slom i bila u teškoj depresiji, od čega se godinama oporavljala. Preminula je 1997. godine u 89. godini života.
  • Afričke plemenske maske su bile glavna inspiracija za stvaranje kubizma.
  • Godinu dana pre smrti nacrtao je autoportret i nazvao ga Portrait Facing Death“ i veruje se da je prikazivao njegov strah od smrti.

Pablo Pikaso ostaće jedna od najintrigantnijih ličnosti tog vremena, a njegova dela zauvek će ostaviti misteriozne tragove na svom platnu.

       Pripremila: Aleksandra Petković