Šostakovičeva Osma simfonija nakon pola veka

, PULS GRADA

Filharmonija svira simfoniju čiju je premijeru slušalo 25 miliona slušalaca!

Grandioznu Osmu simfoniju Dmitrija Šostakoviča, Beogradska filharmonija izvodi nakon gotovo pola veka, pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina, u petak 21. decembra (Kolarac, 20č). Prethodi joj Elgarov Koncert za violončelo i orkestar, u izvođenju mladog Aleksandra Buzlova.

Koncertom iz ciklusa „Izviiskra“, Beogradska filharmonija predstavlja osvrte dva potpuno različita kompozitora na događaje iz 20. veka, odnosno, na dva svetska rata. Bol i patnju čovečanstva tokom Drugog svetskog rata, prikazuje Šostakovičeva Simfonija br. 8, komponovana u trećoj godini najkrvavijeg rata u istoriji. Za premijeru je vladalo veliko interesovanje, imajući u vidu čuvenu Lenjingradsku simfoniju, nastalu pre Osme, zbog čijeg uspeha su lјudi širom sveta ponovo očekivali senzaciju. O tome govori podatak da je premijera Osme simfonije na Zapadu, u Nјujorku 1944. godine, uživo emitovana na 134 radio stanice u SAD-u i još 99 u Južnoj Americi. Prema okvirnim procenama, simfoniju je te večeri čulo više od 25 miliona slušalaca!

Simfoniji prethodi Elgarova kompozicija za violončelo, nastala kada je autor bio duboko depresivan zbog svih stradanja tokom Prvog svetskog rata. Izabrao je da glas poveri violončelu, zbog bogatog tona, ali i izuzetnog karaktera koji ovaj instrument ima. Zato je logičan izbor soliste – Aleksandar Buzlov, violončelista prave ruske tradicije, za kojeg kritičari kažu da poseduje izuzetan dar da učini da njegov instrument peva.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.