Brinemo o mentalnom zdravlju studenata

, AKTUELNO

Sve više studenata suočava se sa brojnim problemima poput depresije, anksioznosti, napada panike, problema u odnosima, stresa I sl. Bezvoljni smo, nestrpljivo prelistavamo beleške, nekada bismo pobegli iz svoje kože, a nekada nam se naprosto ne uči. U procesu studiranja dešavaju se različite promene, menjaju se potrebe ili očekivanja.

Ova skupina ljudi, budućih intelektualaca je vrlo osetljiva. Iako se čini da danas studenti imaju veća prava, bolje uslove studiranja, postoje argumenti kojima bismo mogli demantovati isto. Tačno je da je danas studiranje svima dostupno, pa i na daljinu. No, novčani faktor uvek predstavlja problem i izazov. Društveni uslovi nas primoravaju na studije jer, izgleda, danas je i za najednostavnije poslovne zadatke neophodno završiti fakultet. Takođe, roditelji svoje nesvesne ambicije prenose na decu, pa se dešava da ne upišemo željeni fakultet. Interesantni su podaci da su za većinu mladih roditelji ili sredina nametnuli nešto bolje, lepše bilo da je reč o udaji, radu u porodičnoj firmi, roditeljstvu i sl. A onda se dešava da vam se ne uči. Podsvesno ne znate zbog čega.

Reč student obuhvata širok spektar reči i osećanja za iste i više se ne veže samo za mlađu populaciju. O, da, napredovali smo. Svi se usavršavamo. Nekada je student bilo lice koje ne radi, ima neka porodična primanja, ima više vremena i slično. Danas, riječ student obuhvata strance, srećne, strpljive, pa zatim tate, udate, dame i dokone, emancipovane, neudate, neobrazovane, ozbiljne, teško dostupne. O, iz svakog slova bismo mogli izvesti po jednu ili više reči. A da ne spominjemo i mame, sa jednim ili više dece. I zaposlene. Oni koji se krvavo trude da napreduju. Zaljubljene. Sve je više mladih osoba i student i mama i zaposlena osoba. Svi smo mi danas postali studenti.

Dragi moji, imate pravo da živite i uživate u životu. Imate pravo da volite i da učite u isto vreme. Imate pravo da studirate, da ne studirate, da se predomislite i pronađete svoju svrhu i nakon petog fakulteta. Ali, znam da vas sve to košta. Živaca, vremena, novca.

Stoga za Vas pripremamo nešto lepo. Svi studenti koji prate časopis Youthnow, uz sliku indeksa, mogu ostvariti fenomenalan popust na online seanse. Seanse će za njih biti po simboličnoj ceni. Takođe, uskoro Vam donosimo i mogućnost online psihologa BESPLATNO na samom portalu, i to za sve Vas koje ipak zanima kraći odgovor ili pak podrška. Za neke ozbiljnije stvari ipak je potrebno je vreme – nemojte se sramiti niti bojati, tu sam da vam pružim maksimalnu podršku i pomoć! Možete mi pisati preko mejla: psihoterapijabojana@gmail.com

 

Bojana Aleksić, pedagog i psihološki savetnik