Muško-ženski udvarački gestovi

, AKTUELNO

Kako muškarci pokazuju naklonost prema nežnijem polu? Na koji način žene signaliziraju privlačnost, i koliko se razlikuju muškarci i žene u pogledu udvaranja?

Ne tako davno, putem društvenih mreža eksplodirale su ponude poznavaoca „muškaraca i žena“ koji vam nude podučavanje udvaračkih veština i za to traže velike sume novca. To jeste odličan način za zarađivanje, posebno uzevši u obzir koliko je „komplikovano“ razumeti žene, i „lako“ odgonetnuti muškarca.

Ne plašite se. Nije vam potreban fakultet udvaranja.

Potrebni u vam životno iskustvo, vežba i neki od sledećih primera.

Kada se muškarac uzbudi, njegove zenice se rašire, narastu do 3 puta. Širenje zenica odaje privlačnost ka osobi u koju gledamo. Sa druge strane, ovaj pojava ima recipročno dejstvu za osobu koja „gleda“ vaše uvećane zenice.
Dugotrajno gledanje može da stvori intimnost. Sličnu posledicu ima i dodirivanje.
Kada muškarci pričaju sa ženama velikih grudi oni svojim rukama prave pokrete kao da ih opipavaju. Koliko širimo ruke, u toj meri pokazujemo naše mišljenje o veličini, interesovanju ili sviđanju.
„Licem na poslužavniku“, odnosno ženski gest prepletenih šaka koje dodiruju bradu uz spuštenu glavu, jasno signalizira potrebu za privlačenjem pažnje.

Igranje sa pramenovima kose ima istovetno značenje.

Za nama emocionalno bliske osobe, dopuštamo zalaženje u intimnu zonu našeg prostora (do 15 cm) ili blisku (15-45cm), a muškarci su skloniji većoj meri nego žene teritorijalnom uznemiravanju i skretanju pažnje na taj način osobi koja ih privlači.

Žena koja nije zainteresovana za takvog muškarca i koja želi da odbije njegovo udvaranje, ruke lagano prekršta na grudima, a noge postavlja u suprotnom pravcu od njenog izazivača (jer telo i udove postavljamo u pravcu u kojem želimo da idemo, u ovom slučaju kao izlaz iz neprijatne situacije.)
Stopala ili blago savijene noge u kolenima oba pola uvek okreću u pravcu u kome žele da idu, obično ka najprivlačnijoj i najzanimljivijoj osobi u društvu.
Stavljanje torbice bliže muškarcu znači prihvatanje njegovog prisustva. Često uz dodirivanje torbe ili molbu njoj privlačnom muškarcu da joj doda torbicu. Sklanjanje torbice od njega fizički pokazuje emocionalnu blokadu.

Nasuprot predrasudama, „mini suknje„ doprinose da žene deluju nedostupno, otkrivajući prepletene noge koje su muškarcima širom sveta najomiljeniji ženski stav.
Žene veoma često koriste ruke na kukovima, manipulišući percepcijom muškaraca sa željom da izgledaju privlačnije, upečatljivije i krupnije nego što jesu.
Ako žele da vam pokažu da su opasni, tajanstveni i pravi „mačo“ tipovi, muškarci među pušačima skloni su držanju cigarete vrhovima palca i kažiprsta, takozvano uštrp držanje.
Nošenje šminke, a često uz dodatak i naočara, doprinosi da muško društvo ženu doživljava kao samopouzdanu, ali na pripadnice istog pola izaziva procenjivačke i konkurentske poglede.

Način na koji devojke nose svoju šminku daje uvid i u određene karakterne osobine.
Devojke koje nose karmine jarkih boja i pritom naglašavaju uglove svojih usana, imaju visoko mišljenje o sebi, i zainteresovane su za pažnju pripadnika suprotnog pola.
Sa druge strane, devojke sa karminima nežnijih, pastelnih tonova, najčešće više zanimaju posao, karijera ili su stidljive po prirodi ili sa nedostatkom socijalnih veština kada su u nepoznatom društvu.

Da je privlačenje pažnje, i iskazivanje naklonosti jedan složen proces, govore i sledeće etape kroz koje prolazimo kada samo u društvu nama simpatišuće osobe:
-Kontakt pogledom
-Osmehivanje (zadržite se na 3 blaga osmeha ili 3 sekunde, da izbegnete pogrešnu procenu vama drage osobe)
-Samodoterivanje (igranje sa kosom, u trajanju dužem od šest sekundi, žene pokazuju simpatisanje i trude se da privuku pažnju muškarca)
-Razgovor
-Kontakt dodirom(Slučajni dodiri, zatim dodirivanje lakta ili naramenice, su česti gestovi oba pola)

Među najčešćim ženskim udvaračkim gestovima su:

-Zabacivanje kose i glave, pućenje usana i samododirivanje vrata, butina, grla.
-Igranje i glađenje nekog cilindričnog predmeta, čaše za vino, talasastih minđuša.
-Isticanje unutrašnjosti ručnog zgloba. „Mlitav“ ručni zglob je u svakom slučaju signal kojim tražimo pažnju.
-Pogled iskosa, preko podignutog ramena, delimično spuštenih kapaka očiju ili treptanje očima.
-Vrckast hod, ljuljanje kukovima ne treba posebno isticati, jedan je od najčešće korišćenih i nesvesnih radnji u procesu udvaranja.
-Rumenilo lica. Kada smo u blizini osobe koja nam se sviđa povećava nam se telesna temperatura. U ženskom slučaju ova pojava se javlja kao rumenilo lica ili u vidu crvenih fleka na obrazima ili na koži iznad grudi.

Muškarci svoju naklonost pokazuju na različite, od nežnih do skoro agresivnih načina. Samo neki od njih su:

-Ispravljanje kravate, uz otresanje nevidljive prašine sa ramena(što u slučaju drušva drugih muških članova znači neslaganje i obijanje)
-Dodirivanje manžetne, popravljanje ručnog sata, košulja i sakoa.
-Dugi razgovori, koji nisu tipični za muška druženja, u slučaju kontakta sa nežnijim polom signaliziranju privlačnost.
-„Agresivno“ zadevanje palaca za pojas, raširene noge i usmeravanje stopala ka osobi ženskog pola.
-Kada pokušavaju da vam privuku pažnju, muškarci se trude da im glas deluje dublje nego što jeste(dok žene u ovom slučaju govore piskavije ili u višim tonovima).
-Povezujući svoje telo sa nekim predmetom, na primer, dodirom muškarci ostavljaju utisak da je to njihovo vlasništvo i tako se ponašaju i u društvu privlačnih devojaka kada su okruženi potencijalnim konkurentima.

Nije teško biti fin!
Ne postoji upustvo za upotrebu i savršeno tumačenje oba pola.
Ljubaznost prema damama ili „snažnijem“ polu uvek je bolja opcija od naučenog repertoara pri sklapanju kontakata i iskazivanju naklonosti. Ne plašite se da budete drugačiji. Budite svoji!

Marković Milica
Izvor: Allan i Barbara Pease, Definitivni vodič kroz govor tela

Fotografije: google images