Andrićevo ćoše | Za to se živi, od toga se umire

, AKTUELNO

Mislite da je u pitanju ljubav? Jeste. Ali, ne ona koja podrazumeva ljubav prema sebi, roditeljima ili dečku.

Znate li da je prijateljstvo svetinja?

 

,,Jer mogu muževi, momci, ljubavnici da dolaze i odlaze, a mi ostajemo.″

 

Nije više bitno koliko dugo se znamo… 5, 10, 15 godina, zar je važan broj?

Nije više ni bitno da si od pametne, sposobne i talentovane osobe postala osoba željna tuđih potvrda te iste pameti? Valjda i taj intelekt podrazumeva svesnost da ti život ne zavisi od nečijeg lajka ili površnog komentara? Kompleksi su te zaposeli, a sama si si kriva za to.

Nije bitno što si u vodu bacila godine plakanja na mom ramenu, spavanja u mom domu posle svađa sa roditeljima, nije ni bitno što sam pokrivala tvoje laži i plitke prevare pred sadašnjim i bivšim momcima, ni što su te moji otac i majka gledali kao svoju?

Nije ni bitno što si od samopouzdane i visprene devojke, postala bandoglava, svojeglava devojčura, NIKADA spremna da svoje prijatelje brani životom?

Nije ni bitno što gubiš prave prijatelje, što pored sebe nemaš niti ćeš ikada imati osobu koja će podržavati tvoje ambicije i snove?

Nije ni bitno što smo jedna drugu oporavljale, što je za nas materijalizam bio glupi paradoks, a sada ti je taj isti materijalizam način života?

Nije ni bitno što od tog nekog ko te sputava ne smeš da pisneš, gubiš veru u sebe i u druge?

MENI jeste bitno!

Bitno je. Bitno je kako se ophodiš i poveravaš svojim prijateljima. Jer ako ti isti prijatelji imaju vremena i poštovanja za tvoje probleme, imaj i ti. Bitno je da imaš svoj stav. Bitno je da za svoje prijatelje daš sve samo da oni ne budu nesrećni. Bitno je da ceniš onog druga koji ceni tebe. Bitno je da ne glumiš nešto što nisi. Jer će te napasti epidemija usamljenosti.

Sedi i budi sama u tišini. Zapitaj se tada šta si sve uradila i koliko si ljudi povređivala oko sebe, a da nisi toga bila svesna. Je l’ znaš uopšte šta hoćeš? Je l’ znaš da se kolo sreće okreće? I to baš brzo. Možda si sada zauzeta lajkovima i lažnim izjavama ljubavi, ali život ćete jednom veoma iznenaditi. Ni sama ne znaš kako.

Verovatno ćeš shvatiti kad ne budeš više imala onu staru, dobru prijateljicu pored sebe, koja je svaku tvoju tugu otplakala i svaku tvoju sreću otpevala.

 

Prijateljstvo je svetinja. Ali, izgleda da to nećeš nikad shvatiti.

Bojana Andrić