Zašto volim da čitam baš NJIHOVE knjige?

, AKTUELNO

“Kroz knjige uživamo u opštenju sa nadmoćnim umovima. U najboljim knjigama autori nam se obraćaju, daju nam svoje najvrednije misli i izlivaju svoju dušu u naše. Hvala bogu na knjigama.” – V.C.

 

Znate, bilo da se nalazite u prepunom gradskom prevozu koji je na izdisaju snage baš kao i njegovi putnici usred špica; bilo da se nalazite u redu čekajući da platite račune i dostavite poslednji papir koji vam je tražila džangrizava šalteruša; bilo da ste kivni na šefa koji je opet tražio nove izveštaje jer nije zadovoljan padom evra na tržištu ili stanjem na Bliskom Istoku – UVEK možete utehu pronaći u knjigama. Knjiški moljci poput mene ili svi oni koji misle da se tako osećaju, tvrde kako je čitanje bolje od bilo kakvog leka, alkohola i ekstremnih sportova.

Uživam da drugima preporučujem poučno i ”nirvanistično” (pojam koji sam ja smislila; u bukvalnom značenju = blaženo, srećno, prosvetljujuće stanje nakon pročitane knjige) štivo.

Stoga, nadam se da ćete se latiti sledećih naslova, jer majke mi – nećete se pokajati.

#1 “Romani”, Ivo Andrić; ne, ovde nije reč o protekciji na osnovu zajedničkog prezimena, već činjenica da se na jednom mestu nalaze sva 4 romana našeg nobelovca. Onako debela knjiga u tvrdom povezu, mami vas da je imate u posedu, pa možete gostima da se hvalite na još bogatijoj polici. Alal vera, Andriću! Ivi Andriću, ili meni? 🙂

#2 “Islednik”, Dragan Velikić; ovaj naš sjajni novinar i književnik svojim autentičnim stilom pisanja “šije, pa razbija”! Sećam se da mi je drugarica na prošlogodišnjem Sajmu knjiga euforično objasnila kako Velikić prevazilazi čak i male, sive Poarove ćelije, jer ste toliko zaintrigirani radnjom knjige, pa imate osećaj da proživljavate momente glavnog lika. Dragan je zaslužio titulu Ninovca sa razlogom.

#3 “Arzamas”, Ivana Dimić; sećate se one blesave serije ‘Ljubav, navika, panika’ gde Vera (Seka Sablić) svakodnevno preispituje sebe i svoje hiperaktivne ćerke o smislu života, neopranim sudovima, lošim ocenama, Bahovoj muzici i novim (potencijalnim) zetovima? Ova knjiga me je bukvalno oborila s nogu, jer me podseća na Verin odnos sa Majom i Janjom. Istovremeno, toliko je dirljiva priča, da nisam bila svesna njenog kraja dok nisam došla do poslednje stranice. Ivana je zaslužila titulu još jednog Ninovca, sa razlogom.

#4 “Mali princ”, Antoan de Sent Egziperi; knjiga za sva vremena. Tačka. Bukvar životnih lekcija. Prevedena na više od 250 jezika. To je štivo i za odrasle. Malo da prouče. Sebe, druge. Svoje izbore, odluke, prijateljstva. Investicija za mozak, puzla u slagalici ljubavi i dobrote.

#5 “Imate li Ršuma”, Ljubivoje Ršumović; ne poznajem osobu koja ne obožava ovog brkatog čovu i večne aforizme iz emisije ‘Fazoni i fore’. Ršum je svoje vesti iz nesvesti, severozapadne krokodile i čuvene ale smestio u prozni tekst i tako objavio svoj prvi roman. Pravo uživanje u ovoj knjizi, moram vam reći.

Pet veličanstvenih

 

#6 “Berlin Aleksanderplac”, Alfred Deblin; remek-delo. Srpski rečeno – masterpis. U moru istorijskih romana, ovaj je prevazišao sva moja očekivanja. Sadrži i elemente trilera i naučne fantastike. Za svaku preporuku. Najozbiljnije.

#7 “Zovem se Mama”, Jelica Greganović; kada ne bloguje i ne oblikuje note i vesti za oči i uši brojnih gledalaca i slušalaca, Jelica piše f-e-n-o-m-e-n-a-l-n-e knjige. Majke mi. Iako se još nisam ostvarila u ulozi roditelja, ova knjiga me je još više ubedila da je roditeljstvo najlepša i najteža uloga na svetu. Volela bih da Jelica uskoro napiše i rimejk knjige pod naslovom ”Tetka – ona druga mama, što te svuda šetka”. 🙂

#8 “Tvoj anđeo čuvar”, Mirjana Bobić Mojsilović; priznajem da mi njena ‘Ljubavna pesma’ stoji zalepljena na vratima sobe i da je njena knjiga ‘Baba, nemoj ništa da me pitaš’ jedna od mojih omiljenih. U svakoj njenoj priči sam se našla, u svakoj njenoj priči pronađem delić sopstvene ili tuđe sudbine. Svaka devojka mora Mirine knjige da pročita – one su testament ženskih odluka, usvojenih obrazaca ponašanja i ljubavnih novotarija. Mira je car!

#9 “Nakon poslednjeg plesa”, Sara Mening; kada se malo zasitite romana sa istorijskom tematikom, krimi radnjom ili dramskim momentima, uvek možete da se vratite ljubavnim stranicama. Sarina knjiga me je istog trenutka oduševila jer obožavam kada neko na tako jedinstven način objašnjava dve sudbine, toliko različite, a toliko spojene identičnim nitima. Topla preporuka.

Mačka i Uve. Uve i mačka.

#10 “Čovek zvani Uve”, Fredrik Bakman; ovu knjigu sam sačuvala za kraj, ne zato što je iz ovog ili onog razloga najgora, već zato što bih je okarakterisala kao najbolju knjigu koju sam pročitala ove godine! Nadam se da se sećate onog Diznijevog crtaća Up (Pixar’s Up), koji opisuje džangrizavog, asocijalnog dekicu koga svi izbegaju, a koji sanja o avanturi svog života? E, pa ova knjiga je još bolja! Uve, to je blesavo, to gunđa, to popreko gleda, to odbija da razgovara. Ali Uve istovremeno ume da voli, poštuje i ceni sećanja na pravu ljubav. Pročitajte. Jer neke knjige plene dušu i srce.

…i ostatak veličanstvenih

 

Ubedila sam vas da ih pročitate, da?

 

Sve informacije o preporukama ovih knjiga možete pogledati na sajtu: http://www.laguna.rs/

 

Bojana Andrić, doživotni knjiški moljac

Izvori fotografija:

www.laguna.rs
www.pinterest.com