Konferencija o odgovornoj nauci u Beogradu

, AKTUELNO

Predstavnici ministarstava pet zemalja iz regiona, vodeći naučnici i regionalni partneri okupiće se oko ideje odgovornog istraživanja i inovacija na konferenciji Centra za promociju nauke.

U petak, 16. decembra, Centar za promociju nauke organizuje konferenciju pod nazivom „Odgovorna nauka za bolje društvo“, na kojoj će se pored naučne i obrazovne zajednice okupiti i predstavnici ministarstava nadležnih za resor nauke iz pet zemalja u regionu: Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Konferencija će se održati u hotelu 88rooms u Beogradu.

Otvaranju će prisustvovati i pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj za evropske integracije dr Viktor Nedović. Gosti iz inostranstva, među kojima je i bivši savetnik francuskog ministra za nauku dr Žan-Pjer Ali, govoriće o ovom sve aktuelnijem konceptu Evropske komisije i njegovim budućim tendencijama.

Povod za održavanje konferencije je završetak velikog međunarodnog projekta RRI Tools (Responsible Research and Innovation Tools, RRI), na kojem je Centar jedan od 26 partnera. CPN je regionalni koordinator za Jugoistočnu Evropu.

Okupljeni oko ideje odgovorne nauke, predstavnici pet zemalja diskutovaće o aktuelnim politikama u ovom domenu, kao i globalnim društvenim izazovima sa kojima se svakodnevno susrećemo, a čijem rešavanju bi nauka trebalo da doprinese.

Koncept odgovornog istraživanja, na kom posebno insistira Evropska komisija, veoma je važna tema u eri dronova, naprednih tehnika editovanja gena ljudskog embriona i sve vidljivijih posledica klimatskih promena.

Tokom konferencije biće predstavljeni najsvetliji primeri odgovorne nauke u zemlji i regionu, među kojima se posebno ističe BioSense institut iz Novog Sada, koji je nedavno osvojio sredstva u iznosu od čak 28 miliona evra u okviru Horizonta 2020. Svoj projekat BIRTH predstaviće i dr Sofija Stefanović, prva dobitnica ERC granta u Srbiji.

Inače, cilj projekta RRI bilo je razvijanje seta alatki koji bi doprineli boljem razumevanju i lakšoj implementaciji koncepta odgovornog istraživanja u okviru Horizonta 2020, programa Evropske komisije za finansiranje istraživanja vrednog 80 milijardi evra.