Od početnika do preduzetnika

, AKTUELNO

Može li biznis da se pokrene pravo iz studentske klupe, kako korporacije vrednuju preduzetnički duh, kao i kako da preduzetništvo postane model ponašanja koji vodi ka uspehu, pitanja su na koja su pokušali da odgovore učesnici studentske tribine pod nazivom „Preduzetnik početnik“. Tribinu četvrti put za redom u okviru Francuske nedelje, organizuje kompanija Schneider Electric, uz podršku Francusko-srpske privredne komore.

Pred više desetina studenata sa svih beogradskih fakulteta, o preduzetničkim temama govorili su Dejan Marković, direktor kompanije Schneider Electric, Fransoa Alen, direktor kompanije Sade Serbia/Veolia Water Solutions &Technologies, profesor Duško Bekut, zamenik generalnog direktora Schneider Electric DMS NS i Dušanka Ilić, osnivač kompanija Kutpoint i MUNPlanet. Svoja iskustva na temu start up–ova iznela je i Zoja Kukić, osnivač Start It centra, koja je ujedno bila i moderator panel diskusije.

Svet se toliko dinamično menja, pre svega zahvaljujući razvoju tehnologija i digitalizaciji. Iz ove perspektive jedino što je izvesno jeste promena. Zbog toga, je naš cilj da istaknemo važnost prilagođavanja datim okolnostima, usvajanja modela ponašanja koji se može nazvati preduzetničkim i koji se podjednako može primeniti i u kompanijama i u pokretanju sopstvenog biznisa. Schneider Electric je kompanija koja posluje na tržištima širom sveta, ali u Srbiji negujemo model saradnje sa preduzećima koja su nastala upravo iz preduzetničke inicijative, prepoznajući prilike na tržištu.Takav model razmišljanja je ono što smo na ovoj tribini želeli da podelimo sa studentima“ istakao je Dejan Marković, direktor kompanije Schneider Electric.

Pored panel diskusije, studenti su imali prilike i da učestvuju u simulacijama razgovora za posao sa menadžerima ljudskih resursa francuskih kompanija Schneider Electric, Credit Agricole, Sade Serbia i Veolia Water Solutions&Technologies, Societe Generale i Atos. Evaluacije CV-eva i korisne savete kako da ga unaprede dobili su od agencija za angažovanje ljudskih resursa ManpowerGroup i Human Capital Solutions.

Tribina je održana u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, a nakon formalnog dela programa za sve zainteresovane je organizovana tura kroz svet teholoških promena i otkrića, ujedno pružajući priliku da studenti vide i eksponat elektro-energetskog sistema koji je kompanija Schneider Electric donirala ovoj ustanovi.

Do 24. novembra trajaće i online Sajam zapošljavanja kao i mapa francuskih proizvoda. Uz učešće 10 kompanija iz Srbije i očekivanu posetu od preko 5000 kandidata, platforma nudi kandidatima mogućnost da pregledaju liste slobodnih radnih mesta, pošalju prijave za posao, kao i da uživo razgovaraju sa predstavnicima ljudskih resursa preko aplikacije za chat.