Davalaštvo krvi: DA!

, AKTUELNO

U periodu od 28. do 30. oktobra 2016. godine održan je 15. po redu seminar za studente volontere u davalaštvu krvi, u organizaciji i realizaciji Crvenog krsta Srbije i Instituta za transfuziju krvi Srbije. Obuku su prošla 72 studenta sa fakulteta i viših škola Beogradskog Univerziteta. Seminar je održan na Avali, u studentskom odmaralištu „Radojka Lakić“.

1

Okupili smo se na dogovorenom mestu i tad se već osetila pozitivna energija. Svi smo bili nasmejani i raspoloženi za ono što nas čeka. U autobusu smo se već maltene svi upoznali i pričali, pevali. Kao što znate, Avala i nije tako daleko, pa smo brzo stigli i sama obuka je brzo počela.

2

Dočekala nas je poruka dobrodošlice i jedan od prvih zadataka nam je bio da napišemo šta je to što očekujemo od ovog seminara. Sva naša očekivanja su zalepljena na zid i cilj je bio da nakon završetka seminara bude što više njih skinuto sa zida. Mogu vam reći odmah da su svi papirići bili odlepljeni na kraju, pa možete i sami zaključiti koliko je bilo dobro.

3

Odmah prvog dana su nas naučili jednoj od najvažnijih stvari u životu: Kada ti se čini da je sve crno, pogledaj opet. To je učinjeno na kreativan način, odnosno kroz igru „Na sreću-Na nesreću“.

Na primer: Na nesreću počela je da pada kiša. Na sreću, ponela sam kišobran…
I tako do poslednjeg igrača. Priča se uvek završi srećnim krajem. Zar nije tako i u životu?

4

Nakon večere smo poslati na poligone. Radionice su bile raspoređene po različitim spratovima u hotelu, tako da smo taman imali i čas fizičkog.

Naučili smo svašta o tuberkulozi, HIV-u, Crvenom krstu, ponašanju u slučaju zemljotresa i drugih nepogoda, kao i o ostalim oblastima delovanja Crvenog krsta. Ovime je zavšen prvi dan i ostatak vremena smo imali slobodno.

6

Drugi dan je malo više ispunjen radionicama i edukativnim programima, pa samim tim je bilo manje slobodnog vremena. Odmah smo imali test o davalaštvu krvi. Mogu vam reći da nisam bila loša, a i saznala sam tada dosta toga novog. Da li ste znali da jedna jedinica krvi može da pomogne trima osobama?

Istog dana smo kroz grupni rad suočeni sa klasičnim izgovorima kojima ljudi izbegavaju davanje krvi i naučeni kako iste da smirimo i uverimo da to nije ništa strašno, koliko je korisno i da ne oduzima mnogo vremena, a donosi neverovatan osećaj. Ponekad davalac dobije neki znak zahvalnosti, lepu majicu, člansku kartu biblioteke, ulaznicu za bazen ili koncert, ali ipak neverovatan osećaj da ste pomogli nekome je dugovečniji i izaziva veću sreću od bilo čega.

Takođe, naučeni smo kako uspešno da pripremimo, održimo i završimo akciju davanja krvi na našim fakultetima i višim školama.

Isto tako, suočeni smo sa raznim situacijama za koje je trebalo da odlučimo da li je davalac podoban za davanje krvi ili ne.

Na kraju dana smo imali veoma kreativnu radionicu u kojoj je trebalo da smislimo performans o davalaštvu krvi. Bilo je veoma zanimljivo i pozitivna energija je strujila. Smeh je mogao da se čuje na sve strane. Uveče nam je bila organizovana žurka.

Poslednji dan seminara je bio posvećen evaluaciji, određivanju termina za akcije na našim fakultetima i višim školama, kao i dodeljivanje diploma.

Svaka grupa je prikazala svoj performans i mogu vam reći da je svaki bio izuzetan i zanimljiv na svoj način. Nismo skidali osmeh sa lica dok smo gledali jedni druge. Sve je propraćeno ogromnim aplauzima od kojih vas ruke bole nakon što se završe.

7

Došao je i kraj obuke i povratak kući. Ovog puta je bilo dosta tiše u autobusu što zbog toga što smo bili svi umorni, ali i zbog toga što nam se nije išlo kući.

Mogu vam reći da je ovo jedno predivno iskustvo. Preporučila bih svakom. Neverovatan je osećaj kada ste okruženi tako divnim i pozitivnim ljudima koji su uvek spremni da pomognu drugom. Iako se ne poznajete, uvek imate teme za razgovor i svi su raspoloženi za nova poznanstva. Pored toga, naučila sam mnogo toga interesantnog, kao i kako da budem bolji volonter, ali i čovek. Naučila sam i da treba da jačamo mrežu sa ljudima koji nas okružuju. Sve ovo mi je bio jedan veliki dokaz da je lepo biti dobrovoljni davalac, ali i volonter i da nas nije malo, nego samo da ne volim da se ističemo. Nije nas malo, ali moglo bi nas biti više. Zato, pozivam baš TEBE da nam se pridužiš i ojačaš mrežu, jer TI si taj koji nam treba!

8

Pozvala bih i sve na Akciju dobrovoljnog davanja krvi na Ekonomskom fakultetu. 

Biće održana 16.11.2016. u periodu od 11 do 17 časova u Profesorskom salonu na prvom spratu. Nadam se da ćemo se videti!

Nina Dekić

Izvori fotografija: www.plus.google.com