Putevima Nikole Tesle

, AKTUELNO

Kada: 12. i 13. novembar
Kotizacija: 2900 din
Način plaćanja: Unapred
Vrsta prevoza: Autobus

Opis programa

Zajedno ćemo prolaziti Teslinim putevima, putevima revolucionarnih ostvarenja ljudskog duha, ponosni što se oni nalaze baš na teritoriji Srbije. Krenućemo od hidroelektrana u Bajinoj Bašti, stići do užičke koje su izgrađene na bazi Teslinih sistema polifazne struje, a koje su osvetlele naselja i omogućile celokupan industrijski i društveni razvoj, predstavljajući prekretnicu u modernoj svetskoj istoriji.

Prvog dana ćemo posetiti hidroelektrane u Bajinoj Bašti i to centralnu HE Bajina Bašta,  kao i mini HE na reci  Vrelo, (poznatoj i kao reka “Godina”)  iz 1927. godine. Ova hidroelektrana je jedna od  prvih hidroelektrana izgrađenih po principima Teslinih struja.  Prateći dalje puteve Teslinog uma, videćemo i reverzibilnu hidroelektranu Zaovine, koja je potvrdila predskazanje slavnih Tarabića iz 19. veka da će reka Drina poteći uz Taru. Ova reverzibilna hidroelektrana je i  jedinstveno graditeljsko ostvarenje. Naravno, putujući, proći ćemo i kroz srce Nacionalnog parka Tara koji je nadaleko poznat po endemskoj vrsti omorike koju je otkrio još jedan genijalan duh-Josif Pančić i po kom je i dobila ime „Pančićeva omorika“.

slika-1

Nastavljajući dalje, dolazimo do Užica i hidrocentrale „Pod gradom“ iz 1900. godine, gde ćemo upravo i videti prvu primenu Teslinog polifaznog sistema u Srbiji, nastalog samo pet godina posle izgradnje prve takve centrale na Nijagarinim vodopadima. Od stručnih kustosa čućemo priču o: izgradnji hidroelektrane, izazovima, kao i o oduševljenju građana kada su ugledali osvetljenje koje „stvara“ reka Đetinja. U samoj hidroelektrani imaćemo priliku da vidimo originalne Simensove generatore i turbine.

slika-2

Nakon obilaska hidrocentrale, krenućemo stazom ka (ne bez razloga tako imenovanim) Rajskim otocima i Velikoj brani, prolazeći kroz tunele kojim je nekada prolazio stari voz „Ćira“ povezujući Beograd sa primorjem. Naravno, popećemo se i na srednjovekovnu tvrđavu koja je simbol šarmantnog Užica, na  Stari grad koji dominira kanjonom reke Đetinje i u čijim je pećinama snimana  čuvena Užička republika. Napokon, stigavši na kraj putovanja obeleženog putevima ljudske genijalnosti i dometa duha, utiske ćemo razmenjivati uz čuvenu
“komplet lepinju”.

PROGRAM:

Prvi dan:

Polazak iz Beograda u 7h.

Vožnja iz Beograda preko Valjeva do Bajine Bašte. Obilazak mini hidroelektrane na reci Vrelo, HE Bajina Bašta i reverzibilne HE Zaovine. Vožnja kroz NP Tara do Užica. Smeštaj u Eko hostelu Republik i apartmanima Viktorija. Večernji izlazak (opciono).

Drugi dan:

Užički doručak (komplet lepinja, naravno). Obilazak centra grada. Obilazak hidroelektrane „Pod gradom“. Obilazak “Starog grada”. Hajking do Velike brane (oko 1 sat, opciono). Pauza za ručak. Polazak za Beograd.

Dolazak u Beograd oko 22 h.

Cena: 2900 rsd

U cenu uračunato:

– prevoz na relaciji Beograd – Bajina Bašta – Užice – Beograd (bus ili minibus)
– jedno noćenje u hostelu Republik ili apartmanima VIktorija u 1/3 i 1/4 sobama
– obilazak hidroelektrana u Bajinoj Bašti i na Tari uz patnju stručnih vodiča
– doručak (komplet lepinja)
– obilazak hidroelektrane “Pod gradom” u Užicu uz pratnju stručnih kustosa
– obilazak centra Užica i tvrđave Stari grad
– pešačka tura do Velike brane (oko 1 sat, opciono)
– troškovi organizacije i vođenja programa

U cenu nije uračunato:

– doplata za 1/2 sobu 500 din po osobi
– redovna godišnja članarina SZM 500 din i idividualni troškovi članova

PRIJAVE:
TEL: 061 1627226
E -MAIL: srbijazamlade@gmail.com

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana pred polazak na putovanje ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 15. Uz ovaj program važe pravilnik i opšti uslovi putovanja organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.