Biblioteka | Objasni mi ljubav

, AKTUELNO

Znate, kada ste samoproklamovani knjiški moljac, retko koja knjiga vas može razočarati. Toliko ste se izveštili u biranju pravog, kvalitetnog štiva da je praktično nemoguće pogrešiti u izboru štampanih stranica.

Ova knjiga, iliti što bi stranci rekli masterpiece, je maltene vodič za preživljavanje. Kad kažem preživljavanje, mislim na postupno i daleko logičnije objašnjenje muško-ženskih odnosa. Koliko sam upoznata, niko do sada nije u potpunosti pronikao u samu suštinu jednog odnosa. I ne kažem da je to sad neka kosmička tajna. Prosto, koliko god da ste se izveštili u komunikaciji sa suprotnim polom, uvek ćete naići na neku sitnu, malecnu, mikro prepreku.

Da li ste znali da je matematika jezik logike, a ljubav najnelogičnije osećanje na svetu?

Objasni mi ljubav, zapravo, predstavlja knjigu koja sadrži matematičko objašnjenje odnosa između polova. Autorke ovog dela, su kompjuterski i matematički geniji, koje su svoja znanja i bogata iskustva prenele u svet knjiga. Mirijam Štajn i Grit Šuster objašnjavaju muškarcima i ženama zagonetni svet ljubavnih odnosa na jednostavan način pomoću matematičkih formula, grafikona, zakona i jednačina. Vodile su se tezom Stivena Hokinga, poznatog matematičara, da je žene zaista teže razumeti, za razliku od širenja svemira ili ’’velikog praska’’. Ne, ne, ovo nije knjiga o zagonetnim, mističnim bićima koje su nastale od Adamovog rebra, već je ovo knjiga i o samim mužjacima, njihovom shvatanju veze i zašto uvek dolazi do bura i plima u komunikaciji sa ženama.

Kao što su autorke u predgovoru navele: ’’Muškarci su predvidivi. Oni bi ceo dan samo da j***. Takođe, obožavaju novac i moć. A vole i da se razmnožavaju. Da gledaju fudbal i piju pivo. Nasuprot tome, mi žene, smo personifikacije misterije. Šta mi želimo – to niko ne zna.’’

Takođe, knjiga je namenjena svim ženama čiji partneri trvde da ih ne razumeju jer im je njihovo ponašanje nelogično.

To je objašnjeno na sledeći način:

logično = muški

emotivno = ženski

 

Što će reći:

matematika = logično

umetnost = emocionalno

 

Iz toga sledi:

matematika = dečaci

umetnost = devojčice

Često se parovi zbog loše ili nedostatka komunikacije nađu u konfliktu koji je praćen nesporazumima, prebacivanjima i pogrešnim procenama. Zato je matematika, kao takva prirodno-logička nauka objasnila zbog čega se parovi neretko ‘’kolju’’ među sobom.

Knjiga je štivo koje će vas zabaviti, edukovati i opustiti jer nije nikakav vodič, već prosto sadrži činjenice koje smo mi žene i vi muškarci zaboravili, zaturili ili odbacili, pa smo zbog toga zakomplikovali današnje odnose.

Na koji način prljavi tanjir ugrožava opstanak sveta?

Zašto moram baš sve ja da plaćam?

U čemu je problem da odem na piće sa ortacima?

Ko je u pravu?

Da li ću je opet videti u čipki i kadifi?

Zašto mu više nisam privlačna?

Zašto mora stalno da priča?

Da li je dobila?

Da li ću se s prvom velikom ljubavlju zaista usrećiti?

 …i pitanje na koje još uvek nije pronađen odgovor: Zašto su, sto mu gromova, odnosi između žena i muškaraca tako komplikovani?

U ovom ludom svetu u kojem živimo, što smo stariji sve više težimo da imamo apsolutnu kontrolu nad našim životima, ali, shvatimo da je to zapravo nemoguće. Imati kontrolu na poslu, kod kuće i prevashodno u ljubavi je malo verovatno da će se desiti. Ali opet, ako bi nad svime imali kontrolu, život bi bio dosadan i monoton. Predvidiv. Ponekad i razarajuć.

Moja topla preporuka za čitanje ove knjige! Ne zato da biste naučili kako Pitagorina teorema na zanimljiv način govori o ljubavi i da li postoji neka formula koja predviđa preljubu, već da biste shvatili da ne može sve biti savršeno u ljubavi. Iako je ona najlepša zagonetka i najveća misterija, ljubav je magičnija ako joj dodate one nemagične i nesavršene trenutke u vaš odnos.

Na kraju krajeva, dvoje čine jedan odnos, a odnos dvoje  ljudi spaja ljubav.

Bojana Andrić

Izvor fotografije: ArtPics by @Monro