Evropski samit mladih, „Znanje je šansa“

, AKTUELNO

Formalno i neformalno obrazovanje čine dve komplementarne strane stola, ali to je samo zato što omladina nije dovoljno upoznata sa time, koliko uz podršku različitih vrsta Omladinskih organizacija može da nauči, o drugim naukama i kulturama. Konferencije od strane Ministarstva omladine i sporta prava su prilika za prevazilaženje ovih barijera i za sveobuhvatno širenje znanja.

Evropski samit mladih čini deo aktivnosti velikog projekta „Znanje je šansa“, sa ciljem da se omladina u Srbiji dovoljno upozna sa prednostima koje nude obrazovni programi, finansirani od strane Evropske Unije. Nevladine organizacije stoje na usluzi svima koji žele, da uz podršku omladinskog sektora vide kako druge zajednice žive. Tako se i ovog sunčanog oktobra radilo na različitim projektima, koji su predstavljeni učenicima srednjih škola centralne Srbije, u vidu neformalnog dvodnevnog druženja u Topoli.

KAKO POSTATI MLADI LIDER   

Uvodno predavanje otpočelo je opisivanjem rada Omladinske organizacije, Erasmus Plus i značajem pokretanja međunarodne saradnje ovakvog tipa. Mirjana Vasić, predsednik udruženja „Inkluzivni pokret“, otvorila je edukativne panele opisivanjem funkcija koje imaju omladinski pokreti. „Razmenom stavova i iskustava, podiže se svest mladih na jedan viši nivo, zato što svaki veći projekat pokazuje šta je potrebno da bi se dostigla pozicija mladog lidera na tržištu“, smatra Mirjana.

mira

Treba povećati odgovornost prema samom sebi i celom društvu

Omladinska razmena utiče na širenje svesti o tome da svaki pojedinac u društvu ima ista prava i da mu treba obezbediti jednake uslove za razvoj sopstvenog potencijala. Ukidanjem nacionalnih i socijalnih barijera, pokreće se saradnja između ljudi, koji povećavanjem znanja na određenu temu, mogu videti kako se druge kulture razvijaju, proširiti svoje vidike, čime se ujedno povećava potrebna odgovornost prema sopstvenoj ličnosti i celom društvu.

ERASMUS – JUČE, DANAS, SUTRA

Evropski samit mladih u Topoli, organizovan je, između ostalog, sa ciljem da se učenici srednjih škola iz centralne Srbije, više upoznaju sa radom i prilikama koje nude sektori Erasmusa. Dijana Puškar, predsednik nevladine organizacije „Iuventa“ iz Šapca, uključena je u priču o Erasmusu negde od 2003. godine. Ovim povodom, govorila je o razvoju prvih nevladinih organizacija. Tako je YouthPass, prvi u nizu koji je obezbeđivao dobijanje besplatnih bonova u drugim zemljama za sva lica koja su bila željna sticanja novih znanja. Erasmus Plus predstavlja treću generaciju Erasmusa, koji sigurno najviše utiče na širenje entuzijazma i ostvarivanje različitih vidova međunarodnih saradnja sa drugim zajednicama.

1

PREKOGRANIČNA SARADNJA

Edukativni paneli nastavljeni su pričom o tome koliko je važno oplemeniti duh mladih lidera, da bi se ostvarile uspešne prekogranične saradnje. „Jedno od najvažnijih pitanja, jeste način na koji treba širiti međusobno poštovanje“, kaže Ana Nikolov, koja  dolazi ispred Asocijacije evropskih graničnih regiona.

Osnažiti proces planiranja prostornog razvoja u prekograničnim oblastima

Projekti realizovani nakon Drugog svetskog rata, pokrenuti su sa ciljem da se podstakne prostorni razvoj omladinskih struktura u znaku pomiranja zajednica. Implementacija projekata između Francuske i Nemačke, zamišljena je kao neformalno druženje i inspirisana ciljem da se razvoj znanja iskoristi kao šansa za ponovno uspostavljanje međusobne saradnje između mladih lidera. Nove informacione i komunikacione tehnologije danas nude širok spektar mogućnosti za modernizaciju ovakvih procedura, koje mladi treba da iskoriste da bi ukinuli različite barijere koje sprečavaju međusobno zbližavanje ljudi. Formalno znanje treba da bude upotpunjeno pravljenjem sopstvenih vizija daljeg napretka.

svi

AKTIVIZAM MLADIH

Nekad je dovoljno biti podstaknut samo ljubavlju prema prostoru na kojem živiš, da bi se ozbiljno radilo na širenju obrazovanja u zajednici. Nešto drugačija prezentacija aktivizma mladih, predstavljena je od strane Stefana Veljkovića, projektnog direktora nevladine organizacije „Sinergija“ iz Kosovske Mitrovice. Današnje saradnje između zajednica namenjene su prvenstveno mladim ljudima od 15-30 godina, zato što su oni ti koji treba da vode društvo. Jedan takav primer daje volonterski duh Kosovske Mitrovice, koja ima samo 25.000 ljudi, a više od 650 nevladinih organizacija. Svaki ovakav skup, u priči Stefana Veljkovića, predstavlja jednu nadu više, da mladi neće samo napuštati mesta iz kojih potiču, već ulagati u njihov dalji neformalni razvoj.

U Karađorđevom gradu ovog vikenda, budući ogranak mladih lidera centralne Srbije imao je priliku da čuje mnogo o tome, šta znači imati podršku omladinskih organizacija za veliki broj inostranih putovanja. „Znanje je šansa koju treba iskoristiti u pravom trenutku na pravi način“, istakao je Nemanja Cvetković, predsednik udruženja Balkanac, tokom trajanja panel radionica. Neka se ova, poslednja misao nadoveže na  ovu njegovu – da znanje treba da bude bogatstvo koje će se stalno uvećavati i koristiti za prevazilaženje svih barijera.

Tatjana Vujović