Ključna strategija uspeha

, AKTUELNO

Moramo znati kuda idemo kako bismo znali da li smo stigli na cilj

Alisa u zemlji čuda (odlomak iz knjige)

 

Alisa: Možete li mi reći kojim putem da krenem odavde?

Mačka: To zavisi od toga gde želiš da stigneš.

Alisa: Nije mi mnogo važno gde.

Mačka: Onda nije ni mnogo važno kojim ćeš putem krenuti…

 

Koliko vam se puta desilo da ste nešto poželeli, postavili kao svoj cilj, rekli sebi da je sad drugačije i stvarno pozitivno razmišljali o ishodu i ništa, to nešto se nije ostvarilo. Ili ste možda bili u situaciji da vam se ostvari nešto što ste jako želeli samo da biste u tom trenutku shvatili da to nešto i nije baš nešto.

Svi se danas u vremenu kada imamo toliko mnogo informacija, izbora, primera i puteva suočavamo sa razmišljanjima i nedoumicama šta odabrati i, još važnije, kako uspešno ostvariti svoje ciljeve. Nije svaka želja isto što i cilj i ne treba da bude. Ciljeve određujemo kao strateške tačke čijim ostvarenjem unapređujemo svoj život i posredno svoju okolinu i živote ljudi oko nas.

Bilo da se radi o dugoročnim ili kratkoročnim, pravilno postavljen cilj je uvek veoma precizno i pozitivno formulisan, realan je i dostižan, vremenski ograničen, jasno merljiv tako da nema dvoumljenja da li jesmo ili nismo došli do ishoda i pozitivan ne samo za nas već i za našu okolinu.

Tako na prave i pravilno postavljenje ciljeve uvek sa lakoćom usmeravamo svoju pažnju i energiju dok ostvarujemo jasno definisane aktivnosti na putu do cilja. 

Neka od pitanja koja mogu da nam pomognu prilikom definisanja ciljeva jesu Šta želim? Zašto mi je važno da ostvarim ovaj cilj? Po čemu ću znati da sam to dobio? Koje resurse već imam za ostvarenje cilja? Šta će se promeniti kada dostignem cilj? Šta mogu da uradim sada da bih dostigao cilj?

Posmatrajte vaš cilj kao svetionik koji će vam pomoći da u svakoj situaciji jasno prepoznate kuda idete i koji su koraci koje možete preduzeti u situaciji u kojoj se nalazite i koji će vam jasno ukazati na pravu vrednost koja stoji iza njegovog ostvarenja.

HR Centar ti pruža priliku da se prijaviš za stipendiju i kroz specijalizovan program obuke za mlade lidere budućnosti ovladaš svim tehnikama i veštinama neophodnim za uspeh. Više informacija možeš pronaći na sledećem linku: http://www.youthnow.rs/konkurs-za-dodelu-stipendija-nlp-practitioner-za-lidere-buducnosti/

Update: Prijava za konkurs je produžena do 10. novembra!

Fotografija: srbijadanas.com