Gladni ste kulture? Posetite Nova Festival!

, AKTUELNO

Trodnevna kulturna manifestacija koja promoviše novu i avangardnu umetničku scenu

NOVA FESTIVAL – FESTIVAL NOVE UMETNOSTI

 13-15. oktobar 2016.

Nova Festival – festival nove umetnosti je trodnevna umetnička manifestacija koja se održava od 13. do 15. oktobra u organizaciji udruženja “KomunikArt” i partnerskih ustanova, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda, Collegium-a Hungaricum-a, Ambasade Republike Slovenije i Skupštine opštine Kovin. Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.

Festival se ove godine održava u tri grada, u Pančevu, Beogradu i Kovinu, a program festivala sastoji se iz dve celine: pratećeg programa koji čini izložba stripova austrijskog kolektiva Tonto Comics i muzičko-vizuelni performans Different Trains Kvarteta Bilitis , i centralnog muzičkog programa u okviru kojeg će nastupiti pet sastava iz Srbije, Slovenije, Portugala, Mađarske i Austrije, koji na najbolji način reperezentuju aktuelnu domaću, regionalnu i evropsku savremenu i avangardnu muzičku scenu.

Svečano otvaranje festivala počinje za četvrtak, 13. oktobra u 20 časova, u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, otvaranjem izložbe stripova austrijskog kolektiva Tonto Comics, čiji osnivači i učesnici, Eda Strobl, Helmut Kaplan i Majkl Džordan, dolaze na festival. U nastavku programa, Kvartet Bilitis izvešće uz autorski vizuelni rad, značajnu kompoziciju Stiva Rajha Different Trains, inspirisanu njegovim putovanjem vozovima od Njujorka do Los Anđelesa, kao i vozovima koji su u to vreme u Evropi transportovali Jevreje u koncentracione logore.

U petak, 14. oktobra u 20 časova, u Centru za kulturu Kovin, nastupiće dva dua: Jasna Jovićević & Gabriela Koso (Srbija) i Szilárd Mezei i Albert Márkos (Srbija / Mađarska). Ove intimne formacije u prvi plan stavljaju delikatnu interakciju između instrumenata, donoseći različita, ali osobena viđenja savremenog evropskog džeza i slobodne improvizacije. Iste večeri, u Beogradu, u Studiju 6 Radio Beograda, nastupiće mlade i veoma uspešne muzičarke Kaja Draksler i Susana Santos Silva (Slovenija / Portugal), koje su saradnju krunisale prošle godine albumom This Love, objavljenim za najznačajnijeg evropskog izdavača avangardnog džeza, portugalski Clean Feed Records. Na tragu brisanja svih žanrovskih odrednica, tek ovlašno se držeći širokog pojma „džez avangarde“, dve supertalentovane muzičarke nesputano istražuju mogućnosti interakcije dva instrumenta, poigravaju se sviračkim tehnikama i kreativnim idejama, u slavu mašte i slobode kao pokretača ove umetnosti novog milenijuma.

U subotu, 15. oktobra, program se opet seli u Pančevo, kada će od 20 časova u dvorani “Apolo” Doma omladine Pančevo nastupiti dva sastava:  Duo FredDo (Austrija), čije poimanje muzike prevazilazi ograničenja čak i „muzike kao takve”, te istražuje veze između muzike i arhitekture u neobičnoj sinergiji umetničkog i filozofskog pristupa stvaralaštvu. Nakon njih, još jednom slušamo Szilarda Mezeia, violistu i kompozitora iz Sente, čije se recenzije albuma pojavljuju u najpoznatijim džez medijima poput Downbeata ili sajta AllAboutJazz. Njegov Tubass Quintet je atipični ansambl u kome čujemo čak četiri kontrabasa (!) i tubu, gde se i sam Szilard Mezei predstavlja kao kontrabasista, izmešten iz komforne zone sviranja matičnog instrumenta, viole.

 

Više o Nova Festivalu:

Na domaćoj muzičkoj sceni pretežno su zastupljeni sadržaji iz domena džeza, klasične i popularne muzike u njihovim odavno usvojenim, kanonizovanim oblicima. Ideja muzičkog programa Nova Festivala je predstavljanje savremenih izvođačkih praksi, orijentisanih ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike. Na dugoročnom planu, Nova Festival teži da podstakne mlade umetnike da se bave novom i avangardnom umetnošću kroz predstavljanje aktuelnih i renomiranih umetnika iz ove žanrovske sfere (u regionu, Evropi i svetu), kao i da promoviše saradnju muzičara i umetnika različitih žanrovskih okvira.

 

Takođe, Nova Festival je jedina manifestacija iz oblasti kulture u Srbiji koja sav promotivni materijal (plakati, flajeri, programi, katalozi) štampa na ekološkom, sertifikovanom recikliranom papiru.

 

PROGRAM FESTIVALA

 

Nova Festival

Festival nove umetnosti

13 – 15. oktobra 2016.

Pančevo / Kovin / Beograd

 

PANČEVO

 

13.10. u 20.00, Galerija Milorada Bate Mihailovića

Žarka Zrenjanina 1

Svečano otvaranje festivala

 

Izložba stripova Tonto Comix (Austrija)

 

Muzičko-vizuelni performans: Kvartet Bilitis Different Trains (Srbija)

Ksenija Bašić – flauta

Iva Stanković –  violina

Ana Klem-Aksentijević – viola

Milica Svirac – violončelo

 

15.10. u 20.00, Dvorana „Apolo“ Doma omladine Pančevo

Maksima Gorkog 6

 

Koncert: Duo FredDo (Austrija)

Frederik Neyrinck – klavir

Doris Nicoletti – flauta

 

Koncert Szilárd Mezei Tubass Quintet (Srbija / Mađarska)

Zoltán Csányi – kontrabas

Ernő Hock – kontrabas

Szilárd Mezei – kontrabas, kompozitor

Ervin Malina – kontrabas

Kornél Pápista – tuba

 

KOVIN

 

14.10. u 20.00, Centar za kulturu Kovin

Cara Lazara 85

 

Koncert: Jasna Jovićević & Gabriela Koso (Srbija)

Jasna Jovićević – sopran saksofon, alt saksofon, frula, glas, perkusije, bas klarinet, hang, looper

Gabriela Koso – fagot

 

Koncert: Szilárd Mezei / Albert Márkos

Szilárd Mezei – viola

Albert Márkos – violončelo

 

BEOGRAD

 

14.10. u 21.00, Studio 6 Radio Beograda

Hilandarska 2

 

Koncert: Kaja Draksler / Susana Santos Silva (Slovenija / Portugal)

Kaja Draksler – klavir

Susana Santos Silva – truba

 

Izvor: PR