O ovome se ne priča | Droga i učenje

, AKTUELNO

Većina studenata učenje i polaganje ispita doživaljava poput ogromnog stresa – treba opravdati sopstvena, ali i tuđa očekivanja. Borba za budžet, borba za diplomu, stipendiju ili kredit, za studenta bilo kog fakulteta ovo je velika odgovornost. Anksioznost je verni pratilac velikog broja studenta, a to može imati negativno dejstvo na obavljanje fakultetskih aktivnosti, samopouzdanje i na polaganje samih ispita.

Nažalost, zbog svega ovoga neki pokušavaju da idu linijom manjeg otpora, a to je konzumiranje nelegalnih supstanci. Istraživanje sprovedeno pre dve godine u Evropi i Americi dalo je šokantne rezultate – zapanjujuće veliki broj studenata koristi štetne i manje štetne supstance.

Mentalni doping se primenjuje još od 60ih godina prošlog veka, samo se o tome ne priča dovoljno. Od tableta Revibol pa sve do tri supstance – piracetam, deprenil i hidregin. Inače, ovi lekovi se koriste prilikom tretiranja Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Evo šta kaže nekadašnji student medicine o korišćenju ovih lekova:

” Na piracetamu sam od kraja druge godine fakulteta. Kolege su ga uzimale već i ranije, no ja sam dvoumio sve dok jednom nisam, potpuno iscrpljen učenjem, pristao. Nije čarobni štapić, deluje tek nakon mjesec dana redovnog uzimanja, ali kad počne delovati… Izuzetno lako pamtim, nema umora. I nakon celonoćnog učenja glava mi je bistra.”

Takođe, nije tajna da su upravo studenti medicine glavni za nabavku ovih lekova. Deprenil prepisuju u dozama od 1mg dnevno.

Evo kako se “provela” jedna bivša studentkinja Filozofskog fakulteta nakon uzimanja hidergina:

” Završila sam na hitnoj, a pritisak mi je bio toliko visok da sam bila na ivici moždanog udara. Nikada više!”

Prošle godine se pričalo i pisalo o Adiumu – legalnoj drogi za učenje. Muškarci i žene između 19 i 48 godina najviše koriste ove supstance. Adium se reklamira kao zamena za Aderal i mnogi maksimalno koriste mogućnost njegove kupovine preko interneta, bez recepta i bilo kakvih provera. Prodaja Adiuma je bila triplirana, pošto svi, studenti, sportisti, preduzetnici, žele da osete efekte koje ima ovaj moćni pojačivač mentalnih sposobnosti.

addium-review-696x449

 

Iako do sada u kliničkim ispitivanjima nisu pronađeni negativni efekti upotrebe ovog leka, mnogi ga kritikuju i kažu da je prejak da bi se prodavao bez recepta. Drugi tvrde da on daje prednost onima koji ga konzumiraju, a da to nije fer prema onima koji ga ne uzimaju.  Ovo je dovelo do toga da se zabrani njegova upotreba za takmičare kvizova, kao i za studente mnogih uglednih univerziteta.

Što se pravih droga tiče, nije tajna da se i one konzumiraju ne bi li se student što bolje koncentrisao na gradivo. Ispovest jednog od studenata glasi:

“Pod dejstvom heroina sam imao VOLJU za sve, pa i volju za učenjem. Nemojte uzimati stvari olako i zdravo za gotovo. Postoje ljudi koji su zavisnici godinama, ali su uspešni u školi ili na fakultetu…”

Marihuana je poznata kao “laka droga”, a neki to ne priznaju za pravu drogu. Međutim, njeni efekti nisu nimalo naivni.

Jedna studija sprovedena među srednjoškolcima pokazuje da vitalne sposobnosti vezane za koncentraciju, učenje i pamćenje izuzetno slabe kod onih koji redovno uzimaju marihuanu, čak i posle prekida od 24 sata. Česta upotreba marihuane među tinejdžerima može uticati na slabiji uspeh u školi, devijantno ponašanje, delikvenciju i agresivnost, suprotstavljanje i loše odnose sa roditeljima, druženje sa delinkventima i uživaocima droga.

umor

Ne preproručuje se upotreba amfetamina, lakih ili teških droga niti bilo kojih drugih supstanci prilikom učenja. U trenutku kada budete želeli da prestanete, osećate se očajno. Ono što možete uraditi je da smanjite sopstvena očekivanja i da shvatite da je sasvim OK ne biti u svakom momentu na visini zadatka, pa i pasti ispit ponekad.

Ukoliko vam je potrebno stručno savetovanja i ne znate kako da se izborite sa ovim problemom, možete se za početak obratiti našem online psihologu za besplatan savet http://www.youthnow.rs/online-psiholog/

Marija Tomić

Izvor: www.vecernji.hr 

www.nikad-heroin.com

www.luftika.rs