10 tipova manipulatora u našem okruženju

, AKTUELNO

Manipulatori su svuda oko nas. I takvi ne biraju sredstva da dođu do svog cilja. Najvažnije je prepoznati ih na vreme i naučiti kako sa takvima da komunicirate. I da se zaštitite. Svaki tip manipulatora ima promućuran i lukav prilaz svojoj žrtvi, a njihovo nesvesno povređivanje druge strane je često i pogubno.

1. Večita žrtva

U svakodnevnoj komunikaciji, ovi tipovi manipulatora su u ulogama žrtvi, i na taj način ostvaruju svoje namere. Uglavnom, oni koji manipulišu na ovaj način, igraju na kartu sažaljenja, očekujući da ih svi sažaljevaju, a time uspevaju da usmere vaše ponašanje u onom smeru u kojem oni to žele.

2. Ekspert pametnjaković

Ovakvi manipulatori su uvek puni sebe, samopouzdanje im dozvoljava taj luksuz ekspertovanja u svim oblastima. Oni će pokušati da manipulišu tako što će vas kritikovati, snishodljivo potcenjivati vaš rad i veštine, kako bi dokazali da su bolji i superiorniji od vas u svakom pogledu.

3. Lažni slabić

Ovim vidom manipulacije se koriste osobe koje se skrivaju iza maske lažnog slabića, nesposobnog za život bez vas, osuđenog na samoću. Obavijeni su latentnom ljubomorom. Kriju moć i snagu, a konstantno pokazuju lažnu slabost i nemoć kako bi vas sprečili da ih napustite.

4. Podbadač

Oni ne biraju sredstva, pa se trude da svoje skrivene ciljeve ostvare tako što će pokušati da posvađaju vas i treću stranu, odvajajući vas tako od prijatelja i članova porodice. Vrlo lako izazivaju konflikte, a da čak i ne učestvuju u njima.

5. Eksplozivci

To su temperamentne osobe koje burno reaguju, tako da vama ne pada na pamet da više bilo šta pitate. Ovakav vid manipulacije se ostvaruje pomoću besa i agresivnosti, pa će manipulator takvim nastupima kod vas izazivati strah i nesvesno upravljati vašim emocijama.

6. Gospodin/Gospođa Nepogrešiva

Ova osoba misli da je savršena, nepogrešivo ukrojena, a da svi ostali oko nje imaju mane. Ne očekujte da će takve persone bilo kad preuzeti krivicu ili odgovornost na sebe, jer takvi nikada ne greše. Niti znaju da kažu izvini.

7. Nespretni prevodilac

Manipulatori koji na fin i kulturan način izvrću vaše reči kako bi vas predstavili onako kako to zapravo njima odgovara. Sve što čuju od vas, mogu da pretvore u dezinformacije koje će im poslužiti da manipulišu vama.

8. Zavodnik u duši

Ovaj samoproklamovani Kazanova flertuje sa svima. Koristi različita sredstva kako bi vas pridobio i nahranio svoj ego, a na njihovu manipulaciju retko ko ostaje ravnodušan.

9. Gvozdena pesnica

Njihovo glavno oružje je zastrašivanje – pretvaraju se da su moćniji nego što jesu, razmeću se vezama, mrežom kontakata, nastupaju dominantno čak i kada to nisu – i upravo uz pomoć te lažne veličine koriste sve oko sebe, pa i vas da bi ostvarili svoje ciljeve.

10. Manipulator multipraktik

Manipulator koji pred sobom ima širok spektar sredstava, možda čak i sva gore navedena, kako bi upravljala vašim ponašanjem. Korišćenjem različitih tehnika manipulacije, ova osoba će uspeti da preko vas sve što je naumila i uspešno ispuni.

Prepoznajete li ovakve manipulatore u svom okruženju, ili spadate u neku od ovih grupa?

Tekst preuzet sa portala www.lovesensa.rs

Fotografija: zadovoljna.dnevnik.hr