Produbljivanje rusko-srpskih odnosa II i III dana na Vlasina forumu

, AKTUELNO

Na forumu “Vlasina 2016” interaktivna predavanja su održali članovi ruske delegacije, odnosno predstavnici fondacije “Gorčakov”.

Prisutnima su se obratili :

Nikita Bondarev – istoričar i politikolog specijalizovan za Balkan, koji je govorio o rusko-srpskom prijateljstvu i začetku pravoslavlja.

Nikita Bondarev

Nikita Bondarev

Jelena Jerakina – predsednica komisije omladinskog parlamenta za međunarodnu saradnju. Tom prilikom istakla je koliko je značajno da mladi budu društveno aktivni, svesni formalnog i neformalnog obrazovanja, jer jedino tako formiran mlad čovek može vršiti uticaj.

Jelena Jerakina

Jelena Jerakina

Vitalij Solonjeckij – predstavnik fondacije “Gorčakov”, koji je ukazao na to da je mladima dostupno da posete Rusiju jeftino i lako učešćima na forumima, među kojima je jedan od značajnijih Tavrida, a u toku su pripreme za najveći forum mladih u Sočiju 2017, koji će okupiti 30.000 mladih iz 150 zemalja. Održavanje ovog foruma je podržao predsednik Rusije – Vladimir Putin. Na pomenutim forumima mladim entuzijastima iz čitavog sveta se pruža mogućnost da se njihove ideje čuju i podrže.

Vitalij Solonjeckij

Vitalij Solonjeckij

Vjačeslav Čarlskij, glavni i odgovorni urednik časopisa “Ruska reč”, održao je predavanje o značaju uticaja medija-medijskim ratovima i propagandi.

Vjačeslav Čarlskij

Vjačeslav Čarlskij

Jevgenij Belih je predavao o osnovama preduzetništva i ukazao na korake koje je neophodno preduzeti ukoliko želite da postanete uspešni.

Jevgenij Belih

Jevgenij Belih

Jedan od predavača bio je i Jovan Aleksić – doktorant Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, na odseku za istoriju.

Jovan Aleksić

Jovan Aleksić

Kasni popodnevni časovi su bili rezervisani za druženje srednjoškolaca i studenata iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Bosne i Hercegovine.

Na inicijativu studenata iz Rusije, održano je zanimljivo takmičenje tzv. „Kvest-igra“ u kojem je sudelovalo oko 250 učesnika i 60 volontera foruma “Vlasina 2016“, podeljenih u sedam grupa. Nakon višesatne borbe da ispune sve zadatke iscrtane na mapi, kao što su „pravljenje“ vodovoda, preskakanje mreže, lavirint, hodanje po deblu, rešavanje zagonetki i tome slično, pobednički tim je morao da za što kraće vreme prođe svih sedam prepreka zajedničkim snagama i reši zagonetke.

Nakon isrpne borbe pobedio je tim “Hotel Casino”, drugo mesto su zauzeli članovi tima „Tvrd orah“, dok su trećeplasirani bili „Braća Jugovići“.

Fondacija „Gorčakov” je odlučila da najaktivnijim učesnicima foruma dodeli besplatan put u Rusiju i učešće na nekom od foruma za mlade.

Fond "Gorčakov"

Fond “Gorčakov”

Dobitnici putovanja su Andrija Miletić iz Zvečana i Jovana Janković iz Grdelice.

„Nisam uopšte očekivala nagradu pošto dosta nas radi stvari volonterskog tipa, te nismo ni pomišljali o prestižnim nagradama. Ovo mi je mnogo značilo i slobodno mogu reći da mi je ovo jedan od najvećih uspeha u životu. Neko je prepoznao moj rad bez ikakve namere da se nametnem. Definitivno ću odabrati kamp u Sočiju, koji će se realizovati u septembru 2017. godine. Tu će se održati međunarodni seminar studenata na kom će se okupiti oko 30.000 njih iz celog sveta. Planiram da učim o arhitekturi pošto to studiram, a ovo je jedinstvena prilika da naučim nešto novo imajući u vidu da se ovaj seminar održava jednom u četiri godine.“, izjavila je Jovana.

Pobednici sa Vitalijem

Pobednici sa Vitalijem

Pratite nas i budite u toku sa najnovijim dešavanjima na forumu „Vlasina 2016“!

 

Cvijeta Vujičić

Angelina Stefanović

Fotografije: Marko Tajdić