Kampovanje i radionice – počeo je Vlasina forum!

, AKTUELNO

28.07.2016 – Vlasina forum je zvanično počeo! Dan ranije, entuzijastični srednjoškolci i studenti su pristizali u svoje šatorske jedinice i  pripremili se za sijaset zanimljivih predavanja i međusobnog druženja.

IMG_2547

Kamperska jedinica

Prvo predavanje je održao Srđan Jordačijević, nekadašnji načelnik Topličkog okruga, pričom o Gvozdenom pukom, koji je zaštitni znak Prokuplja. Gvozdeni puk je bio puk srpske vojske tokom ratova od 1912. do 1918. godine. Ono što je malo poznato, u borbama su se proslavile i jedine dve žene koje su se borile u njegovom sastavu – Milunka Savić i Flora Sends.  Nakon učestovanja u Cerskoj i Kolubarskoj bici, pukovnik Milivoje Stojanović je poveo puk u novi juriš i tom prilikom je poginuo. Poznati kompozitor Stanislav Binički je u njegovu čast komponovao “Marš na Drinu”.

IMG_2583

Mladi na predavanju

Srđan Jordacijević

Srđan Jordačijević

Vlasina forum je zvanično otvorila pomoćnica ministra omladine i sporta Snežanja Klašnja, koja je iznela neke zabrinjavajuće statističke podatke koji se tiču mladih ljudi. Svega 9% mladih je član neke društvene organizacije, a 22% njih je učestvovalo u volonterskim aktivnostima. Visokoobrazovanih ima 25%, što nije u skladu sa strategijom koja predviđa 35%. Takođe, istakla je da Ministarstvo pomaže kroz Fond za mlade talente, ali i ostalim programima, među kojima je “Mladi su zakon”. Nakon izuzetno zanimljivog predavanja, odgovarala je na različita pitanja koja su se ticala problema funkcionisanja Kancelarija za mlade u različitim gradovima, ali i o položaju mladih u društvu.

IMG_2601

Snežana Klašnja

 

IMG_2591

Mladi pomno prate predavanje

Nakon ispirativnih i poučnih predavanja, mladi su nastavili sa svojim aktivnostima u kampu – neki su se kupali u Vlasinskom jezeru, dok su ostali uživali u igrama sa loptom.

Kupanje u jezeru

Kupanje u jezeru

Kamperi igraju odbojku

Kamperi igraju odbojku

 

Marija Tomić

Fotografije: Marko Tajdić