Biblioteka| ”Sofijin svet”

, AKTUELNO

Ovo nije knjiga. Ovo je remek-delo. A filozofija mi je postala među omiljenim temama za razgovor.

Dugo nisam želela da je pročitam, valjda što mi reč filozofija uliva određenu averziju. Kad uočite da se u nekom delu, tema romana zasniva na istoriji filozofije, onda većina smatra da nije neophodno pročitati nešto što će verovatno biti monotono, dosadno i predvidivo. Ali, bum tras, prevarila sam se.

Slobodno mogu reći da je ova knjiga, jednom rečju – FANTASTIČNA!

Kao doživotni knjiški moljac i neko ko ne može dan da zamisli bez par pročitanih stranica, u moru književnih dela, bez problema potvrđujem da je ovo biser svetske književnosti. Odnosno, jedan vredan, naočit biser u neprocenjivoj, upadljivoj ogrlici. Neko ko sa toliko ljubavi, pažnje i jednostavnosti napiše knjigu koja će biti prodata u preko više od trideset miliona primeraka, zaslužuje divljenje i neizmerno poštovanje. Verovatno ni norveški pisac, Justejn Gorder, tvorac Sofijinog sveta nije bio svestan koliko će postati omiljen, a njegovi likovi maštoviti i besmrtni.

Znatiželjnoj i promućurnoj devojčici Sofiji u poštansko sanduče stižu pisma od anonimnog pošiljaoca sa pitanjima “Ko si ti?” i “Odakle potiče svet?”. Od tog momenta, ona biva uvučena u “zemlju filozofskih čuda”. Učitelj Alberto joj kroz raznovrsne putokaze održava izuzetno zanimljiv tečaj filozofije počevši od nastanka sveta, pa sve do našeg doba.

Ova knjiga je namenjena svim generacijama, jer je na interesantan i pronicljiv način “upakovana” tema filozofije, pa i sam čitalac na kraju zaključuje da je svako u nekom određenom smislu dovoljno mudar da razmišlja o značajnim pitanjima na koja još ne postoje odgovori. Filozofija na takav način postaje zanimljiva i dostupna čitalačkoj publici.

U jednom momentu od Sokrata, Platona, preko Aristotela do Darvina i Frojda, Sofija postaje svedok jednog zamršenog, ali opet čudesnog sveta u kojem svako ima svoja pravila, obrasce ponašanja, ali opet otkriva čari i lepote tog istog sveta. Tako se i formira kompleksna slika jedne petnaestogodišnje devojčice, koja svojim briljantnim umom otklanja sopstvene nedoumice, pronalazi načine kako da ulepša, prolepša, probudi i razmrda život oko sebe.

Ona i Hilde su u neraskidivoj vezi. Hilde i Sofija su dve strane istog novčića. Spona koja ih spaja je toliko jaka, da je sama završnica romana neizvesna i pametno kreirana za čitaoce.

Poruka samog romana je preoblikovana u pitanja poput:

Da li smo mi sami kreatori naše sudbine ili je neko drugi kroji umesto nas?,

Da li smo i na koji način preododređeni za velike stvari?

Kakve izbore u životu pravimo i da li su loši izbori za nas zapravo ispravni?

Smatram da je ovakvo štivo preporučljivo za školsku lektiru, ne samo zbog činjenice da će promeniti stav srednjoškolaca prema filozofiji, već zbog ideje koja promoviše lepotu čitanja i borbu za boljim životom. Svako bi morao da pročita ovaj bestseler, ne zato što mu je neko to rekao, već zbog sebe.

Justejn Gorder je pored ove, napisao i druge fenomenalne klasike poput “Devojka sa pomorandžama”, “Misterija pasijansa”, “Kći direktora cirkusa” i “Maja”.

Neka vam je lepo čitanje! 🙂

www.kupindo.com sofijin svet

Bojana Andrić

Fotografije: ArtPics

                      www.kupindo.com