Našem Bati ne kažemo zbogom, ali govorimo doviđenja!

, AKTUELNO

Velimir Bata Živojinović preminuo je u nedelju  22.05.2016. u bolnici “Sveti Sava” u Beogradu.

Legendarni  glumac, koji je odigrao preko 350 uloga , lako plivajući u svim  žanrovima , glumio je uloge velikih mačo tipova i ratnika, ali isto tako  nežnih ljubavnika i običnih ljudi. Ostavljajući traga i izazivajući raznolike emocije publike, kako je samo on umeo, prekjuče je izgubio bitku sa žvotom. Pre par nedelja mu se pogoršalo stanje te je hospitalizovan i amputirana mu je noga. Smatra se da mu je to produžilo zivot u borbi protiv teške bolesti.

bata 2

Rođen je 5.juna.1933. u selu Koraćica. Batina karijera počela je neplanirano. Kako je on pricao: “U Beogradu su posle rata često organizovane igranke na kojima uvek dame biraju. Moje društvo nikada nisu birale. Bili smo ‘gameni’ sa Crvenog krsta. Jedne sam večeri, zverajući tako po sali, podigao sa poda neke stare novine i video naslov: Konkurs za glumačku školu u Nišu. Sa dvojicom drugova sam krenuo u Niš. Nekako sam položio prijemni ispit za srednju glumačku školu i na drugoj godini pokušao da upišem Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu. Uspeo sam tek iz trećeg pokušaja. Kad sam počeo da igram, nisam odbijao uloge, gluma je bila moj posao od koga sam živeo.”

bata-zivojinovic-3

Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u “Valter brani Sarajevo” Hajrudina Krvavca, u filmovima “Bitka na Neretvi” i “Kozara” Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz “Breza” Anta Babaje, kao i ulozi “U raljama života” Rajka Grlića.

Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije “Maestro i Margarita”, “Skupljači perja”, “Tri”.

U svetu je poznat po ulozi u filmu ”Valter brani Sarajevo” , sa kojom je veliku popularnost stekao u Kini u kojoj se i dan danas  svaki dan u bioskopima pušta ovaj film. “Ponosni smo što smo poznavali tog velikana srpskog i svetskog glumista. Njegovo će mesto u našim srcima ostati zauvek upražnjeno. Neka mu je večna slava,” izajvio je kineski  ambasador.

Njegovi prijatelji za njega kažu da je bio duhovit, uvek spreman za šalu , da je tačno znao sta da uradi i kaže u datom trenutku.

bata i zena

 

Živojinović je živeo veliku ljubav. Da je bio veliki suprug i muškarac govori  Batina izjava o  supruzi: “To što jesam dugujem njoj, da ona nije bila pored mene ne bih bio to što jesam. Ona me je održala. Sve što je lepo u zivotu došlo je sa njene strane. Ona je imala vizuju kako to lepo treba da bude – da me poštedi, da mi da energije, da me hrani…I nikada se nisam zaljubio u drugu zenu.”

Naš Bata je otišao i sigurno je da će svima nedostajati. Ostavio je čitav svet  u svojim ulogama. Pokazao je ličnim primerom kako se stvara, kako se voli i kako se živi zato mu govoreći zbogom , kažemo doviđenja I hvala.

Velimir Bata Živojinović biće sahranjen u četvrtak 26. maja u Aleji velikana, pored kolege i prijatelja Dragana Nikolića.

 

Angelina Stefanović