Lepote Srbije

, AKTUELNO

Približava nam se vreme odmora, ako ste razmišljali o putovanju zašto ne biste istražili manje poznate a lepe destinacije naše zemlje. Bilo da volite urbani ili ruralni turizam Srbija ima šta da ponudi.  Evo naših predloga:

  • Palić

Najuređenije jezero u Srbiji, iako je kupanje rezervisano za letnju sezonu prolećni odmor možete iskoristiti za posete brojnih spomenika, zoo vrta, obližnje Subotice…

  • Novi Sad

Krase ga lepo uređeni centar, brojni spomenici, Narodni muzej, Dunavski park, nezaobilazna Petrovaradinska tvrđava sa koje se pruža pogled koji oduzima dah.petrovaradin-tvrdjava1

  • Fruška gora

Bogata izletištima, jezerima, manastirima. Nacionalni park je idealan izbor za ljubitelje eko-turizma. Vina po porodičnim recepturama mame ljubitelje na čuveni vinski put Fruške gore.

  • Belocrkvanska jezera

Nalaze se nedaleko od Bele Crkve, u jugoistočnom Banatu. Čine ih pet jezera bogata čistom vodom. Kao jedinstvena turistička ponuda u Vojvodini pogodna su za rekreaciju i izlete.

  • Smederevo

Nekadašnja prestonica Srbije, na obali Dunava. Dom najveće ravničarske tvrđave u Evropi sa bogatom istorijom. Grad grožđa i vina, Karađorđevog duda… Lepotama grada možete se diviti sa kopna ili možete da se odlučite za krstarenje Dunavom.

  • Istočna Srbija

Oduvek su se vezivale brojne misterije za ovaj kraj, verovatno zbog bogate istorije i ukrštanja brojnih carstava. Možete posetiti Golubac, Ram, Fetislam ili utvrđenje Dijana. Ako ste zaljubljenik u prirodu i seoski turizam ovo je pravi izbor, posetite Homoljske planine, Vrelo Mlave, Krupajsko vrelo, neki od vodopada, neku od brojnih pećina ili banja.

  • Tara- Drina

Tara “pluća Srbije” ispresecana Drinom i jezerima čarobna je i leti i zimi. Pravi dragulj sa jedinstvenim atrakcijama turističke regije Zapadna Srbija- Čarobni turistički prsten.

  • Kragujevac

Predstavnik Šumadije, prva prestonica modern Srbije. U svoju turističku ponudu ubraja brojnu kulturnu baštinu, manastire, centar grada sa Miloševim vencem, spomen park Šumarice. U obližnjim selima možete uživati u seoskom turizmu.

  • Niš

“Kapija istoka i zapada”, rodni grad rimskog imperatora Konstantina Velikog, smešten na reci Nišavi. Neke od atrakcija Niša su tvrđava, Ćele kula, mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici. U blizini grada nalazi se i Niška banja.

  • Đavolja varoš

Spomenik prirode koji je bio kandidat za Sedam svetskih čuda prirode, nalazi se 30 km od Kuršumlije. Čine ga dva retka prirodna fenomena: 202 specifične zemljane figure i dva izvora jako kisele vode. U blizini se nalazi Prolom Banja.

 

 

Anita Vuksanović