Mudroslovlje u Filharmoniji

Kako zvuče blistavi umovi muzičke umetnosti, Beogradska filharmonija prikazuje u ciklusu koncerata “Mudroslovlje”, a prvi u nizu zakazan je u petak 9. novembra na Kolarcu (20č). Pod upravom Fabrisa Bolona, sa orkestrom prvi put nastupa violinistkinja Alina Pogostkina, a na programu su dela Vagnera, Vasksa i Šostakoviča.

Ciklus Mudroslovlje sasvim logično počinje primerom iz Vagnerovog opusa, jednog od najvećih muzičkih umova, odnosno „Uskršnjom čarolijom“ iz opere Parsifal.

Duboko filozofski pristup karakterističan je za letonskog kompozitora Peterisa Vasksa. Kroz violinski koncert „Udaljena svetlost“, kompozitor predstavlja uspomene iz detinjstva, ali takođe i sjaj zvezda udaljenih milion svetlosnih godina. Sa orkestrom će scenu deliti Alina Pogostkina, nekadašnja pobednica konkursa Sibelijus, a danas umetnica internacionalne reputacije. Publika će imati priliku posebno da uživa u zvucima njenog instrumenta – violine Saserno Antonija Stradivarija.

Deveta simfonija D. Šostakoviča kruniše program kroz primer politički blistavog uma. Umesto da stvori megalomansku simfoniju kakvu je očekivao Staljin u želji za sovjetskom, „nacionalnom Devetom“, Šostakovič je namerno napisao jedno koncizno i veselo ostvarenje, „koje će muzičari voleti da sviraju, a kritičari da kritikuju”.

Ostavite odgovor