Alibaba i 32 metra široka fontana na Slaviji

Javnost u Srbiji je podeljena po pitanju izgradnje muzičke fontane na Slaviji: jedan deo javnosti je protiv fontane, a ostala dvojica su za.

Situaciju je podgrejao i oglas na sajtu Alibaba.com koji nudi iste takve muzičke fontane sa led osvetljenjem u vrednosti od 10.000-200.000 dolara, pa su neki opravdano posumnjali da je fontana stigla onlajn prodajom. Celokupna javnost (uključujući i onu dvojicu) se zato pitaju da li je to Alibaba rešio da ne bude više bandit i siledžija već da počne da se bavi onlajn prodajom i kapitalnim građevinskim projektima, a svojih 40 razbojnika uposlio kao izvođače i podizvođače radova.

Nije na zgoreg pitati se i šta je Andrej Vučić tražio na gradilištu u samom finišu radova na fontani (31.05.2017)? Moguće je da je Andrej vršio menjažu lične karte ili identiteta sa Alibabom ne poštujući pritom pravilo da se menjaža vrši kod Terazijske česme (a svi znamo kakve je sve muke preživeo Andrej sa tim ličnim kartama).

Takođe se postavlja pitanje, ukoliko je fontana zaista naručena preko sajta Alibaba.com, po ceni između 10-200.000 evra, a projekat je koštao 1,8 miliona evra, šta je sa razlikom u ceni? Na to pitanje je barem lako odgovoriti. Onaj iznos koji stoji na Alibabinom sajtu je zasigurno potrošen na same delove fontane. Međutim, ono što nije navedeno na sajtu kao stavka su razni činovnici, gradonačelnici, njihova braća i braća njihove braće, razni fantomi i podfantomi koji su morali da se ugrade u fontanu kako je zla vila (nabildovana osoba sa fantomkom) ne bi srušila preko noći kao što je to bio slučaj sa Skadrom i nekim udžericama u Savamali u koje se niko nije ugradio i evo gde su sad.

Pošto je projekat veliki, bilo je potrebno da se ugradi veliki broj ljudi i još poneko preduzeće kako bi fontana mogla i da zapeva. Zbog jarkih boja u fontani, moguće je i da se neki gastarbajter ugradio. Eto kako je premošćena razlika između 200.000 dolara i 1,8  miliona evra.

Na kraju dolazimo i do pitanja, da li je fontani mesto na kružnom toku? Ako se uzme u obzir prethodno urbanističko rešenje, odgovor je svakako: da. Jer spomenik i grob Dimitriju Tucoviću koji su tu postavili komunisti je daleko bizarnije rešenje nego muzička fontana. Kružni tok na Slaviji je tako postao poligon za nelogična urbanistička rešenja i fontana kojoj tu možda i nije mesto je samo nastavak tradicije nelogičnosti. Možemo računati u budućnosti, kada muzičkoj fontani dođe kraj, da će u konkursu za novo rešenje stajati posebno naznačen zahtev da je neophodno da se na tom prostoru nalazi nešto čemu tu nikako nije mesto.

Zato mi unapred predlažemo neka buduća rešenja. Pošto su uslovi za život nekih životinja u Beo zoo vrtu prilično surovi, deo zoo vrta može da se prebaci na kružni tok na Slaviji ili, još bolje, na tom mestu bi mogla da bude zgrada opere što bi bilo idejno rešenje par ekselans. U operu svakako niko ne bi išao, zgrada ne bi morala da bude velika zbog mera štednje tako da bi se savršeno uklopila u prečnik od 32 metra i ne bi moglo da joj se priđe ni sa jedne strane pa bi to bio pun promašaj kao i sva prethodna rešenja kružnog toka na Slaviji.

Rešenja je mnogo, činovnika za ugrađivanje mnogo, a i naši banditi i siledžije su pošle Alibabinim putem pa se bave prodajom (uglavnom prodaju sve Arapima) i kapitalnim projektima, a razbojnike (u fantomkama) danas vidimo kao izvođače i podizvođače svih radova.

 

Aleksandar Đukić
Fotografije: 
privatna arhiva autora

Ostavite odgovor