Vazduh u Beogradskoj filharmoniji

, AKTUELNO

Otvaranje ciklusa “Vazduh”, jednog od “Pet elemenata” nove filharmonijske sezone, zakazano je za petak, 6. oktobar, pod palicom Danijela Rajskina (Kolarac, 20h). Da li vazduh može da se čuje, Beogradska filharmonija će pokazati kroz dela Mendelsona, Veberna, Čajkovskog, a zajedno sa Antje Vajthas u Bramsovom violinskom koncertu.

Na sasvim različite načine, vazduh je prikazan u bajkovitom “Snu letnje noći” Mendelsona, koloritnom “Na letnjem vetru” Veberna i strasnoj “Buri” Čajkovskog. Danijel Rajskin, čest gost Beogradske filharmonije, od sezone 17/18 je na poziciji stalnog gostujućeg dirigenta. Smatra da je od svih elemenata koji čine prirodu, vazduh najteže muzički prikazati:

“Izvodimo divno balansiran i vešto kreiran program sa specifičnom temom. Pored kompozicija koje imaju vazduh kao povezujuću nit, izvodimo i Bramsov koncert za violinu uz fantastičnu Antje Vajthas, pravu predstavnicu nemačke muzičke tradicije. Ovo delo karakteriše čuveni solo za obou u drugom stavu, gde će oboista Beogradske filharmonije morati puno vazduha da udahne da bi ga izveo”, kaže Danijel Rajskin.

Bramsov koncert je svojevremeno opisan kao neodsvirljiv, a zbog težine solističke deonice nazivan koncertom “protiv” violine. Okarakterisana kao jedna od najvećih violinistkinja našeg doba, Antje Vajthas će svojom muzičkom ličnošću i tehničkim majstorstvom ovo delo prikazati u punom sjaju.