Youth NOW

Kraj projekta ,,Da šume bude više. Da se lepše diše’’

Šta je uradila inicijativa ,,Ne prljaj nemaš izgovor’’ za nas tokom prve polovine 2022.?

Inicijativa ,,Ne prljaj nemaš izgovor’’, simboličnog naziva je pokrenuta sa ciljem podizanja svesti o očuvanju naše sredine, jer ćemo živeti u čistijoj sredini kada prestamo da prljamo. Jednostavno, zar ne?

Kompanija SBB je prošle godine započela akciju čišćenja gradova, ali uprkos velikim naporima i trudu, svako očišćeno mesto bi se brzo uprljalo. Zato SBB, Total TV i United Group fondacija pokreću ovu inicijativu.

Tokom marta meseca, zajedno sa udruženjem Eko Gerila Niš posadili su 1500 stabala u okviru Spomen – parka Bubanj. Od toga 500 sadnica hrasta kitnjaka, po 200 stabala belog i poljskog jasena, graba i srebrnolisne lipe , kao i 100 stabala sitnolisne lipe i divljeg kestena. Od novembra do tog trenutka, zasađeno je preko 13 000 stabala. Pošumljavanje je počelo simbolično na dan deteta, 20.novembra na Adi Međici, kada su osim udruženja ,,Ljubitelja Save i Dunava’’, studenata Ekonomskog fakulteta, učestovala i deca.

Nedelju dana kasnije, organizovana je akcija pošumljavanja u Gračanici, zajedno sa pobednikom konkursa ,,Da šume bude više. Da se lepše diše’’ JKP Komunalac, organizacijom Ekologija i nevladinom ogranizacijom Ekogen. Na zemljištu Padalište zasađeno je 500 sadnica crnog bora.

Kraj projekta ,,Da šume bude više. Da se lepše diše’’ se desio opet simbolično, 4.aprila na Dan studenata u Beogradu, gde je i počeo. Tada su zajedno sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, studentima Šumarskog fakulteta i dekanom prof. dr Brankom Stajićem zasadili oko 200 sadnica u dvorištu fakulteta. Ovo je bila poslednja akcija pošumljavanja Srbije, gde je od severa do juga na 16. lokacija širom zemlje zasađeno 13 000 sadnica. Pošumljavalo u Kostolcu, Kljajićevu, Gračanici, Kragujevcu, Bečeju, Kikindi, Nišu, Bačkoj Topoli, Boru, Požarevcu, Zrenjaninu i Pirotu.

Cilj ovih akcija je da se smanji zagađenje, doprinese čistijem vazduhu, aktivira zajednica na akciju, kako bi se budućim generacijama u amanet ostavila lepša i zdravija životna sredina. Studenti su svakako deo te buduće generacije, a nove sadnice u okviru Šumarskog fakulteta doprineće i edukaciji i praktičnom delu nastave studentima ovog fakulteta.

Na konkursu SBB fondacije „Da šume bude više. Da se lepše diše!“ izabrane su lokalne samouprave, udruženja građana, institucije i druga pravna lica koji su prijavili svoje lokacije za pošumljavanje.

Pročitati i: KADA PRONAĐEMO ONO ŠTO ŽELIMO, TEK TADA MOŽEMO POSTATI PRAVI ŠAMPIONI

Najnoviji projekat ,,Učimo od prirode’’ započet je u maju u vidu radionica za decu od prvog do četvrog razreda. Cilj je da svi učesnici usvoje na zabavan način znanja o prirodi i ekologiji. Tema je uvek priroda koja nas okružuje, a svaka radionica se sastoji od 3 dela: Priroda koju vidimo, Priroda koju čujemo i Priroda koju osećamo. Priotitet je motivacija dece da istražuju svoje neposredno okruženje, uključujući sva svoja čula i inspiracija da daju svoj lični doprinos u očuvanju životne sredine.

Deca će imati priliku da kroz naše radionice saznaju odgovore na brojna interesantna pitanja, među kojima su: Ko vidi bolje: žaba, čovek ili ptica? Da li i biljke lete? Zašto jelen riče? Da li pauku mreža služi samo za lov?

Pripremila: Sara Nikolić

Izvor i foto izvor: neprljajnemasizgovor.rs

Exit mobile version