POVRATAK I PAROVI 1/8 FINALA LIGE ŠAMPIONA

Najprestižnije evropsko fudbalsko takmičenje, koje prate milijarde gledalaca I navijača širom sveta konačno je na pragu sledeće nedelje. Osmine finala Lige šampiona se nastavlja, a najpoznatija fudbalska elita spremna je na veliku bitku za osvajanje titule šampiona.

Žreb za 1/8 finala Lige šampiona za sezonu 2021/2022. godine morao je da se ponovi, nakon što je prvobitni žreb odbijen zbog nepravilnosti u proceduri i tehničkih problema. Nakon neviđenog fijaska UEFE, ponovljeni parovi su:

Salcburg – Bajern Mihnen
Sporting Lisabon – Mančester siti
Benfika – Ajaks
Čelsi – Lil
Atletiko Madrid – Mančester junajted
Viljareal – Juventus
Inter – Liverpul
Pari Sen Žermen – Real Madrid

U utorak 15. februara od 21 čas na programu su dve utakmice. Prvi okršaj je između Pari Sen Žermana i Real Madrida.
PSŽ  kao drugoplasirani u grpi A dobio je tešku nokaut fazu protiv 13. osvajača titule šampiona. Iz šest mečeva, tri puta su izašli kao pobednici, dva puta remizirali rezultat i jednom izgubili. Ovo nije loš plasman, ali se od njih mnogo više očekivalo.
Real Madrid je najuspešniji tim u istoriji takmičenja. Na čelu sa menadžerom Karlom Anćelotijem ostvarili su neverovatan rezultat sa čak 5 pobeda i jedim porazom.

Druga utakmicu otvoriće Sporting i Mančester Siti u Lisabonu.
Sporting iz Lisabona pružio je jednu bolju partiju ove sezone u Ligi šampiona, što je bilo na iznenađenju mnogih. Tri pobede sa velikim razlikama u golovima, bilo je dovoljno da klub slavi prolaz u osminu finala posle samo 13. godina.
Mančester siti je u grupnoj fazi A ostvario impresivne rezultate, i zbog toga se našao na prvom mestu na tabeli. Ekipa Pepe Gvardiole se prošle godine našla u finale Lige šampiona i bila je na korak do osvajanja titule.

U sredu 16. februara na programu igraju Salcburg i Bajern Mihnen.
Salcburg je austrijski tim koji je prošao sa 10 poena. Zauzeli su  drugo mesto na tabeli grupe G, i jedno su od najprijatnijih iznenađenja ovog takmičenja.
Ekipa Bajern iz Minhena su bili nemilosrdni u grupnoj fazi. Iz svih šest mečeva izašli su kao pobednici, što je ukupno 22 gola. Najbolja napadačka ekipa ima najboljeg kapitena ekipe, koji je za sada postigao čak 9 golova.

Istog dana i istog časa samo na drugom programu počinje meč između italijanskog Intera i Liverpula.
Inter je završio drugi na tabeli u grupi D, izgubivši oba meča od Reala. Izabranici Simeona Inzagija pružili su dobar učinak na takmičenju,iI u nokaut okršaju igraju protiv šampiona Engleske.
Liverpul je tokom ovog takmičenja igrao sjajno u grupnoj fazi sa svih 18 bodova od toliko I mogućih. To je bilo više nego dovoljno da krenu u pohod na sedmu titulu Lige šampiona.

U utorak 22. februara očekuje nas Čelsi i Lil.
Branilac titule Čelsi nije bio najbolji u grupnoj fazi. Četiri pobede i dva poraza su više nego dovoljna za prolaz. Prednost ovog kluba je obiman spisak igrača i velika rezerva mladih igrača. Aktuelni šampion Evrope pokušaće da opravda prošlogodišnju titulu.
Lil se našao na vrhu tabele grupe G, sa osvojenih 11 bodova. Tri pobede i dva poraza bila su dovoljna za nastavak elitnog takmičenja.

Istog tog dana sastaće se i Viljareal i Juventus.
Viljareal je opravdao titulu šampiona Lige Evrope, jer se “žuta podmornica” itekako dobro pokazala da može da se takmiči sa najmoćnijim ekipama.
Juventus se odlično snašao u grupi H, i zauzeo prvo mesto sa čak pobeđenih pet utakmica. Alegri je za nastavak takmičenja doveo i najskuplje pojačanje Dušana Vlahovića, što bi moglo da znači da pehar može otići pravo u Torinu.

Pročitaj i: KARIJERNI PUT DUŠANA VLAHOVIĆA NAJBOLJEG IGRAČA SERIJA A

Sutradan, 23. februara, od 21 čas Atletiko Madrid dočekuje Mančester junajted.
Atletiko Madrid sa jakom odbrambenom ekipom se nisu sjajno pokazili, jer su imali tri poraza i dve pobede. Čeka ih put na Old Trafordu.
Mančester junajted bio je na čelu svoje grupe F. Revanš meč u Mančesteru igraće se 15. marta.

I poslednji meč u osminu finala Lige šampiona jeste između BenfikeAjaksa.
Niko nije verovao da će Benfika izbaciti Barselonu, i na taj način zauzme drugo mesto i prolaz u nokaut fazu takmičenja.
Ajaks veliko iznenađenje grupne faze, jer od 6 mečeva imaju 6 pobeda.

Prve utakmice biće održane 15, 16, 22. i 23. februara, dok će revanši 8, 9, 15. i 16. marta. Što se tiče žreba za četvrtfinale i polufinale on će se obaviti 18. marta po završetku utakmice. Veliko finale Lige šampiona održaće se u Sankt Peterburgu koje je zakazano za 28. maja.

Izvor: UEFA Champions League
Foto izvor: pinterest

Autorka: Jovana Škorić