Kakav outfit da izabereš za trening?

Odlaziš prvi put na fitnes ili u teretanu i ne znaš šta da poneseš sa sobom? To nije razlog da odustaneš od treninga. Ne traži izgovore, nego izađi iz zone komfora i napokon započni novi režim ishrane i budi redovan na vežbama.

Mi smo ti već pripremili informacije o tome šta sve treba da obučeš i kakav outfit da izabereš za trening. Na tebi je samo da pripremiš pravu sportsku opremu koja će ti pomoći da savladaš naporno dizanje tegova u teretani, praktikovanje joge ili kilometarsko trčanje u prirodi. Pročitaj!

Obavezno ponesi odgovarajuće patike

Iako ti je možda bitno da uvek obuješ omiljeni par patika sa velikim đonom i odličnom šarom, na trening ipak ponesi one koje će tvojim zglobovima pružiti vrhunsku podršku! Na primer, ako ideš u teretanu i ne planiraš da džogiraš po čvrstoj podlozi, nemoj za vežbe u kojima dižeš tegove koristiti obuću za trčanje.

Tada je bolje rešenje da obuješ tkane patike napravljene od lakih materijala. One će svojim kvalitetom obezbediti potpunu udobnost nogama, a načinom na koji su izrađene i osećaj da ne nosiš apsolutno ništa na stopalima.

Naravno, da trening prođe bez neprijatnih žuljeva, bitno je i da pored patika obuješ i čarape napravljene isključivo od prirodnih materijala. Takvi modeli su odličan izbor za bilo koju aktivnost, jer će prijati tvojoj koži i neće izazvati osećaj grebanja! To znači da ćeš bez problema moći da nosiš svoju omiljenu sportsku obuću i čarape sa zanimljivim printom i do nekoliko sati nakon treninga, a da ne zaradiš plikove i gljivice na nogama.

Kad već pričamo o obući nemoj da zaboraviš da poneseš i vodootporne papuče. Ukoliko tvoja teratana ima i svlačionicu i tuševe, biće ti potreban jedan ovakav par sa kvalitetnim đonom, tako da ćeš bez straha od klizanja moći da gaziš po pločicama i istuširaš se.

Odaberi moderne gornje delove

Sa majicama za trening zaista možeš da eksperimentišeš. Naš predlog je da odabereš moderne gornje delove zanimljivih boja, ilustracija ili šara, u kojima ćeš posle vežbanja tokom proleća i leta moći da se prošetaš po kraju i na brzinu popiješ piće ili kafu sa prijateljima. Naravno, prilikom kupovine sportskih majica kratkih rukava, pored njihovog dizajna obrati pažnju na etiketu i obavezno pročitaj sastav materijala od kojih su napravljene.

Najbolje bi bilo da odabereš gornje delove od pamuka, poliestera, elastina i najlona. Takvim mešovitim sastavom, majica će tokom napornih treninga upijati sav znoj, pritom ne zadržavajući ga i dopuštajući tvojoj koži da diše! Takođe, zbog elastina, biće dovoljno rastegljiva i udobna, zbog čega ćeš bez problema da pokrećeš svoje udove i uspešno odradiš sve vežbe koje tvoj trener zahteva.

Ako želiš da budeš fit,  a ne preferiraš teretane već vežbaje na otvorenom, tokom zime će ti ipak biti potrebne majice dugih rukava, kojima ćeš pokriti svoje bicepse i sačuvati ih od ogrebotina i mogućih povreda. Za hladnije dane bi ti u tom slučaju bili potrebni i sportski prsluci ili duksevi, koji će te dovoljno zagrejati i zaštiti od jakog vetra i padavina.

Pažljivo biraj sportske grudnjake

Pored sve ostale opreme za trening, dame moraju da budu pažljive i prilikom izbora izgleda, veličine i kroja sportskih grudnjaka. U suprotnom, završiće sa brushalterom koji ih previše ili premalo steže, ometajući disanje i trening i sprečavajući da se vežbe odrade do kraja!

Zato, ukoliko si pripadnica lepšeg pola, najviše vremena posveti kupovini sportskih grudnjaka. Biraj isključivo one modele koje savršeno pristaju tvom telu, ne spadaju sa ramena niti te žuljaju i stežu ispod pazuha i na leđima.

Ako imaš veće grudi i pretežno praktikuješ aerobne treninge prepune trčanja i skakanja, potraži čvrste sportske grudnjake, jer će ti biti potrebna veća potpora. Sa druge strane, ako radije radiš vežbe snage, onda slobodno kupi brushaltere koji pružaju manju podršku u predelu grudnog koša.

Kada pronađeš idealnu veličinu i sportski grudnjak koji je dovoljno uzan i pripijen uz telo, obrati pažnju na to kako je izrađen i pokušaj da proceniš da li će ti biti dugovečan. Pažljivo pogledaj materijal od koga je brus izrađen i da li ima čvrste i istrajne šavove. Na kraju, slobodno se prepusti izboru dizajna svog idealnog modela grudnjaka!

Kupuj i nosi omiljene boje bruseva koje te motivišu da nastaviš sa treningom, skineš kilograme i napokon dobiješ izgled o kome si dugo maštala.

Obuci udoban šorts ili kvalitetne helanke

Stidljivim momcima i devojkama će verovatno tokom prvih treninga u teretani prepunoj ljudi, prijatnije biti u širim trenerkama. Ipak, bez obzira na to, praktičnije je obući uske kvalitetne helanke ili udoban šorts.

Takvi donji delovi su savršen saveznik tokom napornih vežbanja, jer omogućavaju telu potpunu slobodu kretanja, bez zapinjanja prilikom izvođenja iskoraka i čučnjeva! Pored toga, helanke ne zadržavaju neprijatan znoj na telu i vrše blagi pritisak na kožu, što znatno pospešuje cirkulaciju.

Iako je većini muškaraca uglavnom neprijatno da nose donje delove pripijene uz telo, poslednjih godina je trend među sportistima da nose helanke, upravo zbog svih benefita koje pružaju tokom treninga. Zato, zaboravi duge i široke šortseve i u svojoj lokalnoj teretani prošetaj helanke sa nekom rastegnutom belom majicom.

Naravno, ako se rado istežeš i trčiš u nekom parku, a vreme nije najtoplije, uvek radije navuci deblje pamučne trenerke koje će ti sačuvati kožu i mišiće od hladnih temperatura.

Ne zaboravi slušalice, sat i ostale aksesoare

Izuzetno je korisno i kul nositi aksesoare poput kvalitetnih bluetooth slušalica i dobrog sportskog sata tokom vežbanja. Takva mala pomagala ti mogu zaista olakšati trening i pomoći da bez imalo muke brojiš svoje kalorije, otkucaje srca i uživaš u omiljenoj muzici.

Naravno, nemoj da zaboraviš da u svoju sportsku torbu spakuješ i flašicu za vodu, naočare za sunce (ako vežbaš u prirodi) i ostale sitnice, poput peškira, znojnica ili podloge za istezanje i jogu.

I dok se znojiš od sklekova, ubrzano dišeš zbog fintesa ili zumbe, uz idealnu sportsku opremu i u teretani i na otvorenom možeš da izgledaš odlično i da se obučeš sa stilom! Bitnije od toga je naravno da izabereš funkcionalnu i praktičnu odeću za trening koja će zaštiti tvoje telo od povreda i dozvoliti mu da potpuno slobodno izvodi sve teške vežbe i akrobacije!




Autor: Srbijanka Stanković