Unajmi Srbina – usluga turistima

, AKTUELNO

Turistički vodič Željko Petrović u narodnoj nošnji i opancima, sa rakijom u ruci dočekuje turiste. Biranjem usluge Unajmi Srbina, pruža se mogućnost da se osim simpatičnog dočeka, sa ovim čovekom upozna Beograd, ali i drugi gradovi u Srbije kroz razne pešačke ture, isprobavaju recepti njegove majke i mnoge druge stvari.

Željko, odeven u narodnu nošnju, još od 2013. godine sprovodi ture kroz najpoznatija srpska mesta, ali usled potraženje da postoji osoba koja će da dočekuje pristigle na aerodromu, Željko je pokrenuo uslugu Unajmi Srbina i sa rakijom u ruci u tradicionaloj odeći dočekuje turiste, po potrebi. Njegog osnovni cilj je da se osim kao vodič pokaže kao dobar domaćin i kao neko ko će na drugačiji i neobičan način predstaviti.

Nakon dočeka, sledi brza zdravica i dobrodošlica za goste, koji se nakon toga voze direktno do hotela, a nekad se ide odmah u obilazak grada ili dalji odlazak na planine ili druge delove zemlje. Pre obilaska, ako se vreme dolaska poklopilo sa vremenom za ručak, putnici u društu Željka odlaze do restorana ili ako je let bio predugačak sledi opuštanje uz kafu.

Željko u narodnoj nošnji doživljava različite reakcije od ljudi koji se nađu u tom trenutku na aerodromu od komentarisanja, osmehivanja, čuđenja ili prostog neobraćanja pažnje. Uglavnom se susretao sa pozitivnim opaskama: ,,svaka čast majstore’’ ili ,,bravo domaćine’’. On je rekao da ima i zainteresovanih koji žele da se slikaju sa njim i da su to najverovatnije ljudi kojima su igrali folklor ili im je ovaj način odevanja bio zanimljiv u prošlosti.

Tokom gradskih tura, ovaj mladi Valjevac se preoblači u pionirsku uniformu na licu mesta, najčešće kod Muzeja Jugoslavije ili Pionirskoj parka, ali to se dešava i na drugim mestima kad se dotakne teme Jugoslavije, želeći da prestavi i taj deo istorije.

Jedan od zanimljivih događaja tokom usluge je odvođenje turista na mamin ručak. To su uglavnom manje ture koje on dovede da probaju specijaltete, ali neki od značajnih gostiju su mu bili predstavnici američke ambasade, koji su se gostili u dvorištu. Njegova mama, iako je i dalje zaposlena izdvoji vreme da spremi jela nacionalne kuhinje i ugosti svakog koga Željko dovede, a otac uskoči sa valjevskim pivom, jer je cela porodica iz Valjeva ili dobrom domaćom rakijom i nezaobilaznom kafom. Iz njegovog iskustva, nakon što pita turiste po čemu će najviše pamtiti Srbiju, najveći procenat se izjašnjava kako je to da upravo hrana i piće, koje su probali i da bi zbog toga preporučili dolazak u našu zemlju svojim prijateljima.

Srbija ima veliki potencijal na ovom polju, najbitnije od svega je održavati kontinuitet kvaliteta i usluga koje se pružaju, što će otvoriti vrata drugim vodičima da po uzoru na opciju Unajmi Srbina, počnu da se razvijaju i napreduju.






Autor: Sara Nikolić
Izvor: Radio Beograd 202
Foto izvor: google