LOŠA SREĆA, MIM KULTURA

, AKTUELNO

Svi smo već upoznati sa mim kulturom, smešne situacije objašnjene kroz slike – mnoge su objašnjene su putem mima i nekada nas nasmeju do suza. Ono što ne znamo, a verujem da mnoge zanima, jeste kako su zapravo nastale te slike i koja je priča iza njih.

Vratićemo se u 2005/2006. godinu, kada je mladi Kajl Krejven odlučio da mu slika u godišnjaku bude smešna i zanimljiva. On je kupio crveni dzemper i pre samog fotografisanja istrljao lice sa njim i blesavo se nasmejao, što je rezultiralo fotografijom koju retko koja osoba koja pripada mlađim generacijama ne zna.

Nažalost, direktor škole koju je Kajl pohađao zabranio je da se ta slika nađe u godišnjaku i naterao Kajla da se ponovo fotografiše. Međutim, Krejven i njegovi drugari su se dosetili da skeniraju sliku kako bi imali kopiju.

2012. Kajl već pohađa koledž, kada ga jednog jutra budi prijatelj sa vestima da je njegova slika postala pravi hit na Reditu. Slika je postala toliko poznata da mislim da mozemo slobodno reći da je ušla u istoriju interneta. Naziv slike bio je „Brajan loše sreće“ (Bad luck Brian).

Slika je korišćena za opisivanje situacija komično loše sreće, a Kajl je uvideo priliku da profitira, pa je tako otvorio Jutjub kanal, prodavao majice sa svojom slikom i radio kampanje za kompanije kao što je Volkswagen.

U martu ove godine, Kajl je ponovo postao tema kada se saznalo da je „Brajan loše sreće“ mim prodat za non-fungible tokene i zaradio 36.000 dolara.

Kajl danas ima 32 godine i radi kao glavni operativni službenik (COO) u firmi svog oca.

Možemo reći da će Kajl Krejver ostati upamćen mnogim generacijama i da mu dugujemo dosta osmeha. Samo jedna slika njemu je promenila život i učinila ga poznatim, što nam na neki način ukazuje na moć koju ima internet. Sledeći put kada vidite neki mim nadam se da ćete istražiti kako je nastao.




Autor: Sanja Mitrović
Izvor: RocaNewa
Foto: pinterest. com