„Rečnik nove stvarnosti“ – Značaj koji ŽENSKI ROD zaslužuje

, AKTUELNO

Borbe na polju rodne ravnopravnosti i dalje ne jenjavaju na „brdovitom Balkanu“. Iako smo već zagazili u treću deceniju čuvenog 21. veka koji je po pričama trebao da predstavlja neku svojevrsnu utopiju gde je progres modernističkog doba doživeo svoj vrhunac, gde je sve na svom mestu i gde je svima dobro, čini se da smo daleko od toga. Ova borba, koju je patrijarhalno društvo na neki način obesmislilo, postala je svakodnevica, društvo se na nju već naviklo, ali ipak kad-kad, kada se „karte poklope“, dolazi do „malih“ podviga velikih razmera, koji, uzeti svi zajedno, ustvari samo pripremaju put ka konacnoj pobedi i stvaranju nove stvarnosti. Jedan od tih malih-velikih podviga jeste i Rečnik nove stvarnosti.

Nakon što je Srbiju obišla vest da će od sledeće godine biti obavezno da se na svim ličnim dokumentima nalazi i ženski rod, učinilo se kao logično da se na jednom mestu popišu i, na neki način, kreiraju nazivi zanimanja, kao i druge vrste reči, u ženskom rodu.

Filološkinja Marjana Stevanović i ekipa koja je u ime brenda Converse podržala izdavanje Rečnika nove stvarnosti odvažila se da upravo ovo i učini.

Ovaj rečnik vrlo konkretno pokazuje zašto srpski jezik sasvim legitimno ima i svoju rodno senzitivnu stranu – a pomoći će i da znate i koristite zanimanja u ženskom rodu kad god je to potrebno.

U društvu u kom bi prva pomisao bila „Zašto je bitno da li ću ženu osloviti kao lekara ili lekarku? Kako će to da VAS/NAS učini ravnopravnijim“, Marijana ovim rečnikom budi svest:

“Upotrebom rodno osetljivog jezika, mi zapravo upisujemo žene u jezik i stvarnost činimo vidljivijom. Mi takvim jezičkim ponašanjem izjednačavamo žene sa muškarcima i napuštamo patrijarhalne predstave o ženi, jer pokazujemo da ih prihvatamo u njihovim realnim društvenim ulogama. Otpori prema rodno osetljivom jeziku su vanjezičke prirode, jer u samoj strukturi jezika prepreka nema i uvek smo mi ti koji odlučujemo kako ćemo koristiti jezik i koja sredstva biramo da iskažemo neku svoju misao ili nameru” (navodi prema noizz.rs).

Ovaj projekat podržala je i spisateljica Marija Ratković, koja je tim povodom na svom Instagram profilu napisala:

“Pričanje priča o uspešnim i važnim ženama, o teškoćama s kojima se suočavaju u svim profesijama koje društvo gleda kao “muške” i minimizira taj ogroman rad i trud – motiviše me da se borim dalje. Želim da svakoj devojčici koja se oseća usamljeno ili neadekvatno u sportu, muzici, nauci ispričamo puno priča koje će proširiti njihove svetove. Borba za rodno senzitivan jezik osnažuje ne samo žene već celo društvo koje počinje da uvažava žene, obraćajući pažnju na to koliko je često njihov put komplikovaniji i teži nego što se čini na prvi pogled. Fokusirana sam na male korake kako bih brže videla pomak. Ipak je borba za ravnopravnost duga trka samoprevazilaženja. Teško mi je kad mislim koliko smo daleko od idealnog sveta ili da on nigde ne postoji. Zato svakoga dana male pobedice. I inspirišu me pobede svih okolo, jako se radujem – radost je snaga.” (navodi prema noizz.rs)

Đonom na konvencije? Kako drugačije! Glasi slogan ovog projekta, a Converse je brend koji od svojih početaka podržava i stoji rame uz rame sa onima koji menjaju svet, ruše norme i bore se za bolje danas i još bolje sutra, pa je tako i logična njegova prisutnost i u ovom projektu.

Za sve koje zanima ovaj rečnik,  više informacija o njemu mogu naći na sledećem linku. Takođe, preporučujemo i anketu koji je Noizz.rs napravio sa prolaznicama u Beogradu.

Istražujući o ovoj temi zapitali smo se, da li je za ženu isto toliko degradirajuće dodeliti joj titulu u muškom rodu, kao što je to slučaj sa muškarcima kada se desi suprotno? Razmislite.




Autor: Katarina Pejić
Izvor: Noizz.rs
Foto izvor: Noizz.rs