Klimatska uzbuna – počinje Green Fest

Od 8. do 15. novembra održaće se online 12. Međunarodni festival zelene kulture ,,Green fest’’ pod sloganom ,,Klimatska uzbuna’’.

Festival povezuje oblasti iz ekologije i životne sredine sa umetničkim žanrovima i edukacijom.
Na ovaj način širi se svest o brizi za svoje okruženje, ali se i kroz ceo format iskazuju mišljenja i stavovi ljudi različitih profesija i uzrasta.

Program sadrži 3 segmenta:

Green Screen Fest je filmski deo koji se sastoji iz programa dugometražnih filmova i programa filmova srednjeg i kratkog trajanja;

Green Field je edukativni sadržaj, tokom kojeg se prezentuje različiti obrazovni programi vezani za glavne teme festivala;

Green Square je izložbeni program, na kojem se predstavljaju svi učesnici, ali i svi oni koji se bave ekološkim pitanjima i problemima.

Ove godine naš očekuje 7 dugometražnih filmova od kojih izdvajamo najnovija izdanja iz 2021:

,,Ustajemo’’ je film koji na vedar način govori o budućnosti i napretku čovečanstva;
,,Zeleni prostor – Suvanina borba za prirodu’’ govori o troje aktivista Suvani, Markusu i Lengu, čija borba ima za cilj očuvanje šuma.

Osim toga na sajtu https://greenfest.rs/  u periodu trajanja festivala, zainteresovana publika može odgledati filmove 13 kratkog i 14 srednjeg metra, takođe će biti dostupno 7 animiranih projekcija.

U okviru Green Field dela biće 8., 9. i 10. novembra, sa početkom u 19.00 organizovane 3 panel diskusije sa sledećim temama:

,,Klimatska akcija i COP26’’;

,,Kako građani postaju proizvođači električne energije’’;

,,Nevidljivi urbanizam klimatskih promena’’.

Pored toga, Klimatski forum i program EKO-SISTEM će predstaviti 2 tribine ,,Kako Srbija može da dekarbonizuje svoj elektroenergetski sistem?’’ i ,,Budućnost zelene gradnje u Srbiji’’.

,,Green fest’’ je od osnivanja pa sve do danas, dobijao potvrde za svoj rad i doprinos kroz nacionalna i međunarodna priznanja.

Postao je cenjeni, međunarodni festival koji ima jako bitnu ulogu, a to je podizanje svesti o očuvanju i zaštite prirode.

U nama leži ključ uspeha smanjenja zagađenja i klimatskih promena, jer je ljudski faktor taj koji najviše remeti prirodni tok planete, a ne mora da bude tako.

Uz podizanje nivoa svesti i ovim problemima i njihovim rešenjima, u budućnosti možemo da živimo u mnogo kvalitetnijoj i zdravijoj sredini nego što je trenutna.



Autor: Sara Nikolić
Izvor: greefest.rs
Foto-izvor: Google