Južni Vetar: Ubrzanje – Vreme je za promene

, AKTUELNO, KULTURA

Najnoviji filmski hit „Južni Vetar: Ubrzanje“ konačno je stigao u bioskope širom Srbije, dok se njegova distribucija i prikazivanje sa nestrpljenjem očekuju u regionu, ali i širom Evrope. U iščekivanju obaranja svih rekorda gledanosti i mnogobrojnih nagrada, donosimo vam spoiler free recenziju filma.

Naime, naša ekipa je imala priliku da pogleda film mnogo pre bioskopske publike, tako da smo imali dovoljno vremena da saberemo (neverovatne!!!) utiske i „upijemo“ sve ono što nas je maksimalno oduševilo u filmu. Reditelj Miloš Avramović je uspeo da opravda sva očekivanja koja su za ovaj nastavak i planirana, čak se može slobodno reći da je i ovog puta lestvica visoko podignuta što se tiče kvaliteta produkcije i same realizacije filma.

Zanimljivo je da je film snimljen za samo šest nedelja i to u jeku pandemije korona virusa u Knjaževcu i njegovoj okolini, Beogradu i Hrvatskoj, uz podršku grada Kastava, zajedno sa profesionalnim filmskim radnicima iz Severne Makedonije, Slovenije i Hrvatske.

Ali šta je to što “Ubrzanje” donosi Petru, Nenadu, Baći, Sofiji, Crvenom, Caru? Pa, najblaže rečeno – promene. Kao što naslov filma i sugeriše, radnja se odvija pred očima gledalaca munjevitom brzinom, neočekivani obrti sve vreme drže pažnju, dok naši omiljeni likovi prolaze kroz spektar različitih  emocija, neizvesnosti, straha, a nagomilani problemi zahtevaju momentalno rešavanje.

Petar Maraš je poprilično napredovao, od mangupa iz Mirijeva do samog vrha „državne kombinacije“, nazvavši sebe biznismenom. Ali ambiciozni Petar, u želji da „pojede ceo svet“, sam upada u nevolje pokušavajući da balansira poslove (legalne i ilegalne), i porodični život, čemu je sada maksimalno posvećen. Transformacija kroz koju prolazi njegov lik dodatno pojačava intenzitet drame koja će do kraja dostići tačku ključanja. Uprkos svemu, jedina osoba koja ne ostavlja svog druga na cedilu je Baća, koji svojom požrtvovanošću dokazuje da su prava prijateljstva zaista ona koja su „i u dobru, i u zlu“. S obzirom da je porodica jedan od ključnih elemenata nastavka sage zvane Južni vetar, Sofija, sada Petrova supruga, preuzima za sada najozbiljniju ulogu u svom životu u borbi da zaštiti Petra i sina Luku. Sa druge strane, Nenad, ili u prevodu „Mali Maraš“, u pokušaju osamostaljenja neočekivano upada u zamku koja će doslovno zauvek promeniti njegov život. Novi likovi sa kojima će se naši junaci susresti u novoj i uzbudljivoj akciji koja se odigrava preko bugarske granice kao što su Kiril, Angel i Čavdar na dinamičan način određuju budućnost svega i svih, a kako će se oni nositi sa tim, ostaje da se vidi.

Ovo je još jedan primer srpske škole akcionog trilera, koga možete pogledati u svakom trenutku bez obzira na to da li ste imali prilike da pogledate prvi film ili seriju kao prethodnike “Ubrzanja”, što je reditelj Miloš Avramović i istakao na konferenciji za medije. Bilo da ovo ostvarenje posmatramo kao nastavak ili celinu za sebe, poenta priče nema kriminalnu pozadinu, niti je ikada propagirala kriminal, kao što mnogi kritičari navode, oko čega se u vreme prikazivanja prvog dela filma digla bura. Da li se klinci lože na krimi-džimi priču, fazone, stil života? Da, lože se, ali to ne znači da će mnogi od njih sutra i postati kriminalci. Čitava ova franšiza zapravo služi kao podsetnik na to šta nikada ne bi trebalo da radimo u životu, kao i na to šta se desi kada se svemu tome prepustimo. „Južni Vetar: Ubrzanje“ nam prikazuje više nego jasnu kritiku društva kroz političke malverzacije, ali nam ukazuje na važnost porodice, kao što smo ranije i naveli. A sada – pravac bioskop. Nadamo se da ćete uživati u brzoj vožnji koja vas očekuje!

Saradnik na scenariju Milošu Avramoviću je Petar Mihajlović, producenti filma su Tatjana Žeželj Gojković, Miloš Avramović, Miloš Biković i Miodrag Radonjić, kompozitor je Aleksandar Ranđelović, dok je za scenografiju zadužen Dušan Radoičić, a montažu potpisuje Lazar Predojev.

Uloge tumače: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Miki Manojlović, Aleksandar Berček, Jovana Stojiljković, Luka Grbić, Marian Valev, Zachary Baharov, Mak Marinov, Anastasia Everall, Assen Blatechki, Nenad Heraković, Mladen Sovilj, Radovan Vujović, Goran Navojec, Aleksandar Gligorić, Tanasije Uzunović, Dimitrii Yagodin.

Film je realizovan u produkciji Režima i Telekoma Srbija, zajedno sa Archangel Digital Studios, Film District-om i Telefilm-om, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodina, Hrvatskim audiovizualnim centrom HAVC, Opštine i Doma kulture Knjaževac i grada Kastava, Hrvatska.



Za YouthNow magazin: Aleksandra Petković
Foto: Nemanja Miščević/Promo