Počinje 17. Slobodna zona

, AKTUELNO, KULTURA

Festival Slobodna zona će se po 17. put održati od 4. do 9. novembra u tri grada – Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

U Beogradu na čak 7 lokacija je planiran program festivala: Dvorana Kulturnog centra Beograd, Dom omladine Beograda, Art bioskop Kolarac, Jugoslovenska kinoteka, Kombank dvorana, Bioskop Fontana i Cine Grand. Dok je u Novom Sadu lokacija Kulturni centar Novi Sad, a u Nišu Cineplexx. Praćenje filmova ne samo ovogodišnje ,, Slobodne zone’’, nego i ranijih je omoguće online preko VOD platforme Kinokauch (https://kinokauch.com/).

Svečano otvaranje je zakazano za četvrtak 19h u Kombank dvorani. Festival će otvoriti dokumentarni film američkog reditelja Morgana Nevila ,,Drumski trkač: Entoni Bordejn’’ o zanimljivom životu ovog kuvara i avanturiste.

Nakon toga sledi 5 uzbudljivih dana prikazivanja filmova različitog spektra čiji program po gradovima možemo naći preko sajta (https://slobodnazona.rs/program-po-gradovima/).

Ove godine u fokusu je Lusi Voker, koja je filmom Deponija iz 2010. godina učestvovala na 7. Slobodnoj zoni , kada je i dobila nagradu publike. Njen najnoviji dokumentarni film ,, Dovedite svoju brigadu’’ nakon što će pogledati 7.novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda, svi zainteresovani će moći da učestvuju u master klasu sa ovom rediteljkom preko aplikacije Zoom, kada će ona otkriti detalje oko toka nastanka filma.

Osim upoznavanja sa Lusi Voker, festival prati i niz sporednog programa, od kojeg možemo da izdvojimo izložbu za mlade  Kako te vidim, čije će otvaranje biti u petak od 13h u Endžio Habu. Tada će posetioci moći da prisustvuju video sadražaju u vidu skupa radova ,,Biografije predmeta’’, gde će svi prijavljeni  moći da se predstave tokom dva minuta, a kasnije će taj sadržaj svi učesnici moći da komentarišu u video intervjuu pod nazivom ,, U paru’’.

Zakazano je 4 panel diskusija u Dvorani Kulturnog centra Beograd i Kulturnom centru Novi Sad:

Politike prirode – nakon  filma Ja sam Greta

Digitalni feudalizam – nakon filma Zabavi je došao kraj

Avi protiv golijata – nakon filma Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju

Kolaži o laži – nakon serijala Kolaži o laži.

Organizatori 17. Slobodne zone pripremili su još dosta dešavanja i projekata u okviru festivala. Između ostalog različite promocije knjiga, online i podcast upoznavanja autora i reditelja filmova, projekat ,,Sonar’’ za mlade, ali i Malu školu botona za najmlađe posetioce. O svemu ovome možete se više informisati preko zvaničnog sajta – https://slobodnazona.rs/.




Autor: Sara Nikolić
Izvor i foto-izvor: https://slobodnazona.rs/