NASA – da li smo konačno pronašli komšije?

, AKTUELNO

Svetom je odjeknula vest o pronalasku nove planete kada je NASA pre nekoliko dana objavila fotografiju i tekst o mogućnosti da ipak nismo sami.

Naime, NASA teleskop na Havajima posmatrajući susedne galaksije zabeležio je neobičan događaj u jednom delu galaksije M5, koja se još neformalno naziva i Vrtložna galaksija.  Naime, na osnovu njihovog sistema prepoznavanja određene količine radijacije, senki i posebnih uglova pod kojim pada svetlost i drugih ključnih osobina koje jedno nebesko telo mora da ima da bi se okarakterisalo kao planeta, naučnici u NASA imaju osnovanu sumnju da je u pitanju planeta.

Kako na svom zvaničnom instagram profilu navodi naše astronomsko udruženje Eureka ovaj objekat prvi put je uočen 2018. godine ali se nije moglo sa sigurnošću tvrditi da je u pitanju planeta. Procenjuje se da je masa ove planete, za koju se utvrdilo da kruži oko svoje matične zvezde, nekoliko puta veća od mase Jupitera (znamo da je Jupiter najmasivniji u našem solarnom sistemu).

Ono što je takođe zanimljivo, utvrđeno je da je ovo jedna od najmlađih planeta u našem kosmičkom komšiluku i da se formirala svega pre dva miliona godina. Imajte na umu da su Havaji, odakle je otkrivena planeta, tada još uvek bili pod morem.

Ovo je egzoplaneta, dakle, nalazi se van naše galaksije i službeni naziv joj je 2M0437B, međutim, na njen neformalni naziv moraćemo da sačekamo s obzirom da naučnici tvrde da im može biti potrebno i nekoliko decenija proučavanja i posmatranja kako bi u potpunosti potvrdili da je ovo nebesko telo zapravo planeta.




Autor: Katarina Pejić
Izvor: nasa.gov, astrokutak_eureka/instagram
Foto izvor: nasa.gov, bustle.com