16. književni festival „Na pola puta“

, KULTURA

Ove godine šesnaesti po redu književni festival „Na pola puta“, koji okuplja pisce iz regiona, održaće se u Užicu od 24. do 27. oktobra.

Naziv festivala je simboličan i  ukazuje na to da je Užice na pola puta od Beograda i Sarajeva, a njegov cilj je da prezentuje savremenu regionalnu književnu produkciju, njene etičke i estetske domete i podstiče čitalaštvo među mladima. Ove književne susrete osnovali su Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji, i Nenad Veličković, pisac i univerzitetski profesor iz Sarajeva u organizaciji Užičke gimnazije, Užičke književne republike, Narodnog pozorišta i Narodne biblioteke Užice.

U ovogodišnjem programu, kako je najavljeno, učestvovaće pisci Rumena Bužarovska, Damir Karakaš, Stefan Janjić, Frida Šarar, Đurđica Čilić, Nanad Veličković i Dejan Ilić.

U okviru pratećeg programa prikazaće se dokumentarni film „Povatak u Višegrad“, a projekcija ovog filma ujedno će biti i njegova srpska premijera. Premijeri filma prisustvovaće i rediteljka  Juie Biro i glavni akteri filma.

Osim projekcije filma održaće se i izložba radova Midhata Kapetanovića „Bratstvo-jedinstvo u  holu Narodne biblioteke Užice.

Tokom festivala pisci se druže sa učenicima, drže predavanja u Užičkoj gimnaziji u okviru redovnih časova književnosti, a uveče u Narodnom pozorištu Užice javno čitaju svoje tekstove i razgovaraju sa publikom.

Zbog pandemije koronavirusa večernja čitanja i predavanja su ograničena na 30 osoba. Svi ostali će moći da ih prate online na Facebook-u, Instagram-u i Youtube-u.

Zbog pandemije koronavirusa večernja čitanja i predavanja su ograničena na 30 osoba. Svi ostali će moći da ih prate online na Facebook-u, Instagram-u i Youtube-u.

Raspored predavanja i večernjih čitanja možete pogledati na ovom linku.





Priredila: Katarina Pejić

Izvor: danas.rs, napolaputa.net

Foto izvor: napolaputa.net