70 godina Gete instituta – put od nastanka do danas i GOETHE FEST 2021

, AKTUELNO

Gete institut je osnovan 1951. godine u jednoj minhenskoj ulici (Tengstraße). U početku je bilo 14 ovakvih ustanova u Nemačkoj. To su bile učionice smeštene u malim, idiličnim mestima u južnoj Nemačkoj. Prvi kursevi su počeli u mestima: Bad Reichenhall, Murnau i Kochel, gde su polaznici mogli da nauče i lokalne dijalekte, pored samog učenja nemačkog jezika.

Prvi Gete institut van Nemačke je otvoren 1952. u Atini. Do 1961. osnovno ih je 53, a danas u 98 zemalja širom sveta nalazi se ukupno 158 instituta. Časovi u okviru kurseva su bili dosta popularni i posećeni ranijih godina, kao i danas.

1955. godine izlazi prvo izdanje Nemačkih jezičkih lekcija za strance/Deutsche Sprachlehre für Ausländer, koje postaje standard za učenje nemačkog jezika za sve polaznike kurseva u ovoj državi i van nje.

Kasnije, svi instituti su se razvijali ne samo na jezičkoj osnovi, nego i na kulturnoj. Tako da su postala bitna mesta na kojima se održavaju: manifestacije, izložbe, promocije knjiga itd. vezane za nemačku kulturu. Naravno, zadržan je i obrazovni status od početka osnivanja.

Gete institut je otvoren pre 50 godina na Balkanu, upravo u Beogradu u samom centru tačnije Knez Mihajlovoj ulici. Podeljen je na više segmenata: odeljenje za nemački jezik, programsko odeljenje koje organizuje dešavanja, biblioteka, galerija, kao i centar za pružanje informacija.  Bogat sadržaj koji nam omogućava ova ustanova je kako za ljude i decu koja žele da savladaju jezik kroz kurseve različitih nivoa, tako i za prolaznike koje interesuje ova tema i žele da se informišu. Ono što odlikuje Gete institut kod nas je veliki broj partnerstva koji je sklopljen ne samo za Beograd, već i za celu Srbiju i Crnu Goru. Kao što je već pomenuto, kulturni događaji su bitan sklop samog koncepta, što takođe važi za Beograd.

Ovih dana je kod nas održan jubilarni 10. GOETHEFEST 2021, koji je trajao od 7. do 11. oktobra. Moto festivala je glasio Morati ili hteti/Müssen oder Wollen. Tokom ovih 5 dana festivala prikazan je program na kome je prikazano 8 filmova sa Berlinala 2021 koji su privukli najviše pažnje gledaocima.


U pitanju su filmovi:

Curveball

U komšiluku

Krvopije

Kopilotkinja

Tvoj sam čovek

Princ

Ljudski faktor

Fabijan ili put u propast

Filmovi su prikazani ne samo u Beogradu (Kolarčeva 6), već i u Novom Sadu od 14. do 18. oktobra u Kulturnom centru Novi Sad, a festival će se nastaviti u Nišu od 21. do 25. oktobra u bioskopu Cineplexx. Cena karata je 250 dinara.







Autor: Sara Nikolić
Izvor: Goethe institut
Foto izvor: Google