Top 10 najčitanijih knjiga u Srbiji

, AKTUELNO, KULTURA

Oktobar pored hladnijeg vremena, mnoge ljude svake godine asocira na Sajam knjiga. Period od jednog do drugog Sajma, mnogi posetioci ove manifestacije iskoriste da sastave novi spisak naslova, koji su ih najviše zainteresovali.

Znamo da je izbor knjiga jako bogat i da na jednom mestu možemo da nađemo štivo širokog opsega: od udžbenika, stripova, polovnih knjiga, beletistrike do filozofskih dela i ostalih žanrova.

Ove godine, 65. Sajam knjiga je trebao da se održi od 20. do 27. oktobra, ali nažalost prema najnovijim informacijama je odložen zbog loše epidemiološke situacije, a postavlja se pitanje da li će biti uopšte održan.

Ako se ne stvore uslovi, mnogobrojni ljubitelji knjige će već drugu godinu zaredom biti uskraćeni za jedan od najbitnijih kulturnih događaja u regionu.

Naša redakcija će predstaviti 10 najaktuelnijih knjiga u Srbiji, kako bi našim čitaocima približili delić sajamske atmosfere i kako bi se održao čitalački duh.



1. ,,Izgubljena sestra’’ – Lusinda Rajli

Ovo je sedmi nastavak u seriji romana ,,Sedam sestara’’. Prethodni romani opisuje priče 6 sestara D’Aplijez. Izgubljena sestra nam otkriva ko je sedma sestra i šta se sa njom dešavalo.

„Ovaj izuzetan serijal dobio je još jedan izvanredan nastavak. I u ovoj knjizi su sjajno prikazani istorijski događaji u pozadini dešavanja u životima sestara.“
– Daily Mail



2. ,,Deca zla’’ – Miodrag Majić

Uzbudljiv, kriminalistički roman prati beogradskog advokata Nikolu Bobića, koji pokušava da reši ubistvo. Na tom putu sreće se sa različitim problemima i preprekama, ali dokazuje da još uvek postoje heroji.

„Dobili smo krimi-roman u čistom obliku, uporediv sa najboljim primerima ovog žanra, uzbudljiv po priči koju predstavlja, živopisan po junacima i preokretima s kojima se suočavamo, upečatljiv po vremenu koje je blisko i s kojim delimo mnogo zajedničkih iskustava.“
-Gojko Božović



3. ,,Stručnjak za ljubomoru i druge priče’’ – Ju Nesbe

U ovoj zbirci priča Ju Nesbe, koji u ovom trenutku važi za najpopularnijeg skandinasvskog pisca, prikazuju srž i posledice ovog primitivnog osećanja.

„Malo ko je kao Ju Nesbe u stanju da smesti snažna osećanja, potcenjene verske norme i arhetipske likove u okvir kriminalističkog žanra i tako uobliči jednu vešto napisanu, relevantnu i uzbudljivu povest. Zbirkom Stručnjak za ljubomoru i druge priče norveški pisac ponovo dokazuje da predstavlja klasu za sebe. Oštrim perom on transformiše naoko banalne i beznačajne događaje u sudbonosne prekretnice i duhovito ali i zastrašujuće oslikava savremeno društvo i svet oko nas.“
– Berlingske



4. ,,Bajni svete, gde si ti’’ – Sali Runi

Alis (književnica) i Ajlin (urednica jednog magazina) su glavne junakinje romana, koje razmenjuju mejlove o različitim temama i problemima, koji se tiču društva, istorije, prirode…

Radnja prati ovo prijateljstvo i njegov dalji razvoj.

,,Želim da živim u zemlji u kojoj se stvara umetnost iako se sve okolo raspada. To daje smisao mom životu’’, rekla je Sali Runi povodom izlaska svog romana.


5. ,,Nisam kriva’’ – Jelena Bačić Alimpić

Jelena Bačić Alimpić je izjavila: ,,Ovo je knjiga namenjena svim ženama, odnosno svima nama koje tako često drugi lažno predstavljaju, ali i muškarcima koji poštuju žene. Roman Nisam kriva je uzbudljiv psihološki triler sa elementima drame, sa mnogo zapleta, brzog ritma, te se nadam da će se čitaocima dopasti. Ideju za ovu priču sam dobila sasvim spontano, razmišljajući o svim onim ženama koje nisu krive’’.


6. ,,Smrtni ishod atletskih povreda’’ – Milica Vučković

Eva je samohrana majka, koja pokušava da balansira između svih obaveza i potreba njene porodice.  Pored životne krize kroz koju prolazi i neuspelog braka iza sebe, Eva započinje novu vezu i nada se boljem sutra.


,,Roman Smrtni ishod atletskih povreda je mudro, talentovano, crnohumorno, analitički detaljno, hrabro i duhovito ispričana priča koja (lucidno) nema ni početak ni kraj. Ona je večna. Naizgled mala, ovo je priča koja nas se duboko (do)tiče jer je ukorenjena u samu suštinu našeg postojanja i duhovnog identiteta.’’
– Nikola Zavišić



7. ,,Vin’’ – Harlan Koben

Roman prati dva isprepletana slučaja koja rešava Ef-Bi-Aj, a oba imaju veze sa jednim čovekom pod imenom Vindzor Horn Lokvud III ili skraćeno Vin.

Kao što smo navikli od Harlana Kobena, očekuje nas uzbuđenje i napetost.

„Čini se da Koben sa posebnim uživanjem stvara misteriozne autsajdere poput Vina. U dočaravanju tih likova njegov talenat, veština i majstorstvo u građenju napete priče dolaze najviše do izražaja.“
– Times



8. ,,Ostrvo pelikana’’ – Miodrag Majić

Tema romana je priča o Ajši i Gabrielu, dvoje zaljubljenih Roma, koji ne mogu da budu u braku, jer  devojčica Ajša ima samo 13 godina. Za njih saznajemo kroz razgovore sudije, koji je vodio njihov slučaj, i novinarke, koja je izveštavala o ovome.


9. ,,Nepristojna’’ – Keri Čin

-Put od mržnje do ljubavi posut požudom-

Sudbina spaja mladu advokaticu Ninu i adrenalinskog zavisnika Mikija. Nakon niza okolnosti, njihov susret prerasta u ogromnu strast, koja nema granice. Kao i u prethodna dva romana Nedostojna i Nedostižna, akcenat je stavljen na erotiku, požudu i uzbuđenje.


10. ,,Ja sam ponor’’ – Donato Karizi

Život anonimnog  čoveka, o kome jedino znamo da je đubretar bez socijalnog života, biva isprepletan sa životom jedne devojčice.

Za svoj roman Ja sam ponor Karizi je izjavio: „Pre nekoliko godina boravio sam blizu jezera Komo. Otkrio sam neverovatna mesta i upoznao čoveka koji mi je ispričao mnogo priča, najviše o jezeru. Tada sam shvatio da, dok je more besno, a opet i velikodušno, jezero izgleda mirno, ali ispod njega kolaju opasne struje. Oni koji žive na jezeru ne mogu da ga napuste, a ako rešite da se preselite na jezero, ono odlučuje možete li tamo ostati. Želeo sam da dočaram dušu jezera. Voda u ovom romanu ima različite oblike i pre svega različita značenja. Za mene je voda uvek alegorija nečega, koristim je i da objasnim određena osećanja. Ona visi na ivicama stranica, ponekad se provlači između rečenica, a zatim izlazi, sa svojim glasom, svojim klokotanjem i pozivima. Tu je i voda koju nosimo unutar sebe, jer svako od nas ima ponor u sebi. A voda se kreće i u bilo kom trenutku nešto može izroniti iz ponora.’’


Prema listama izdavačkih kuća Lagune i Vulkana, predstavili smo vam 10 najčitanijih knjiga trenutno u Srbiji. Naravno, pozivamo da pogledate ostatak lista na sajtovima ove dve knjižare. Naročito tokom ovih kišovitih dana, preporučujemo da se zavalite u fotelju uz toplu šolju kafe ili čaja i uživate uz neku od knjiga sa ove liste ili neku drugu koja vam je privukla pažnju.






Pripremila: Sara Nikolić
Izvori: laguna.rs, knjizare-vulkan.rs
Foto izvor: unsplash