Kozmetika i njene tajne – iz istorije ulepšavanja

, Beauty, LIFESTYLE

Verovali ili ne u vašoj kozmetici se kriju razne tajne, pa čak i neke istorijske činjenice. Od šminke antičkih lepotica,  preko omiljene nijanse karmina do zanosnog mirisa parfema – kozmetički preparati su zanimljiviji nego što ste mogli da zamislite.

Otkrivamo vam neke najinteresantnije podatke iz istorije ulepšavanja zbog kojih ćete drugačije gledati na šminku i kozmetiku u svom neseseru. Pročitajte.

Nije zlato sve što sija

Da li bi ste verovali da su one sjajne i svetlucave čestice koje viđate u lakovima za nokte, nekim preparatima za telo ili kosu pa i u samim ruževima za usne u stvari nastale od riblje krljušti?

Nekada je riblja krljušt služila za oplemenjivanje šminke svetlucavim efektima, a pored toga i guaninom koji se koristio kao sredstvo za dobijanje crvenkaste boje i sjajnog efekta. Sada to više i nije tako, kozmetičke kompanije su pronašle zamene za ove sastojke, međutim kod nekih se još uvek drže starih proverenih recepata koji sadrže guanin iz riblje krljušti!

Najskuplje i najbolje ili ipak ne?

Jedni od najskupljih spa tretmana na svetu podrazumevaju korišćenje ptičijeg izmeta! Ni manje ni više, već baš ptičijeg, doduše ponekada i od slepih miševa. Maske koje se prave od ovih specifičnih sastojaka, namenjene su za negu lica i tela. Smatra se da upravo ovi sastojci pomažu da koža bude glatka i elastična, ali i ujednačenog tena. Da li je tako ili nije, ne znamo, nismo sigurni ni da bi smo pokušali da se uverimo, ali oni koji za to izdvajaju više hiljada dolara kažu da vredi svaku paru.

Ljigavi gel za bubuljice

Puževi polako, ali sigurno grade svoj put kroz kozmetičku industriju! Sigurno ste negde već čuli za tretmane sa puževima ili kreme koje sadrže puževu sluz, ali mnogo ranije, pre nego što su postali trend, puževi su lečili akne i bubuljice. Radnici sa plantaža puževa su jednostavno na upaljeno lice i bubuljice stavljali puževu sluz, koju na specijalan način sakupe i akne se smanjuju. Isto su radili i sa velikim ranama ili ožiljcima. Kasnije je neko imućan to primetio i rešio da puževe iskoristi za razne kozmetičke svrhe.

Sigurno je da kod bubuljica pomaže dobar gel za akne, ali ne mora da bude toliko ljigav, zar ne?

Da li su parfemi stvarno baš toliko mirišljavi?

Ovde moramo da spomenemo dve zanimljivosti, jedna od njih se smatra istorijskom i spominje se čak i u Šekspirovim delima! Kažu da je parfem Kleopatre bio izuzetno opojan i da se osećao čak kilometrima daleko! Znamo već da je bila mudra, ali njena prepredenost je išla toliko daleko, da je, kada je pozvana u Rim, jedra za brodove natopila u litre svog specifičnog parfema. Kada su se njeni brodovi približavali obalama tadašnjeg Rima razvili bi ta mirišljava jedra i tako bi njen miris stigao pre nje, a ljudi, pa i Marko Antonije i sam Cezar su je oduševljeno isčekivali! Ovaj događaj je Šekspir opisao u delu “Antonije i Kleopatra” a neki stručnjaci smatraju da se stvarno dogodilo tako.

Druga zanimljivost nije istorijska, ali je vrlo specifična. Postoji jedan poseban sastojak koji čini da parfemi traju duže nakon nanošenja. Taj sastojak je Ambergris. Smatra se da on pojačava samu mirisnu notu parfema i čini da bude postojana (ponekad) i više dana! Šta je to ambergris? Sekret iz želuca kita! Sad sigurno mislite da parfemi i ne moraju da budu baš toliko mirišljavi!

Obrve – koji je novi trend?

Svi su ludi za gustim i pomalo čupavim obrvama poslednjih sezona. Što gušće, natural look, tek blago oblikovane obrve su trenutni trend! Pre samo deceniju i po, bilo je potpuno drugačije, moda je tražila da obrve budu tanke, gotovo samo jedna linija. A ako bi smo vam rekli da čuvena Mona Lisa nije tek tako bila bez obrva, već je pratila trend, da li biste verovali?

Stručnjaci kažu da je Leonardo naslikao Mona Lisu bez obrva jer je u to vreme bilo popularno da se sa lica uklone sve dlačice, a i sa vrha čela takođe. Možda treba da se nadamo da se ne vraćaju baš svi trendovi u modu.

Štetna šminka antičkih lepotica

Širom sveta šminka je bila bila trend praktično od uvek. Prva plemena su se bojala po licu i telu bojama od bilja ili voća, kasnije se to menjalo. Na primer, porculanski beli ten koji je karakterističan za azijske trendove lepote od pre više vekova je sadržao olovo. Zbog toga su mnoge gejše koje su bile poznate po neviđenoj lepoti (za tadašnji ukus) vrlo mlade imale izuzetno oštećenu kožu kao i česta trovanja olovom.

Ista situacija je zadesila i Evropu, kada je svetao i bled ten postao popularan. Među evropskim plemstvom se koristila pasta od sirćeta i olova, koja je redovnim korišćenjem dovodila do trovanja, oštećenja kože kao i opadanja kose.

Jedino se kod Egipćana dešavala suprotna stvar. Oni su svoje ajlajnere po kojima su prepoznatljivi i muškarci i žene, pravili od lekovitih sastojaka. Stručnjaci su pronašli u ostacima njihovih ajlajnera supstancu koja leči upale oka i konjuktivitis.

Par činjenica o maskari

Kozmetički gigant Maybelline kompanija je svoje ime dobila po kombinaciji imena osnivačeve sestre i vazelina! Vazelin je bio glavni sastojak prve Maybellinove maskare.

Smatra se da je prvu maskaru stvorio baš Rimmel, zbog čega širom sveta se maskara izgovara rimel (Portugal, Rumunija, Turska). Ova svojevrsna šminka za trepavice postoji već oko dva veka, ali u njenom razvoju su često potkradale neke nedozvoljne boje i sastojci pa su mnoge žene ostale trajno oštećenog vida. Danas je to sve mnogo drugačije i svi proizvodu su prethodno provereni i odobreni od organizacija za javno zdravlje.

Još jedna zanimljivost je ta da maskara ipak može da se pokvari, odnosno istekne joj rok i njeni sastojci gube svoja svojstva – tako da ako protekne 3 meseca od kupovine, vreme je da je zamenite!

Lekovito mleko za telo

Svi već znaju da je mleko odlično za kožu, kosu i da se koristi u razne kozmetičke svrhe. Međutim, nije to bilo koje mleko. Smatra se da je najučinkovitije magareće mleko, ali kozije, pa i ovčije. Smatra se da mleko omekšava kožu, vrši blagi piling, smanjuje fleke i neujednačenosti sa tenom, a deluje i ne bubuljice i akne.

Poznato je da je Kleopatra obožavala da se kupa u magarećem i kamiljem mleku i to u bazenima punim ove tečnosti. Da bi se dobila samo jedna litra magarećeg mleka potrebno je pomusti najmanje 3 magarice, što znači da je za pun bazen trebalo mnogo više posla. Srećom, danas se benefiti mleka koriste drugačije, kroz kozmetičke proizvode u koje su ubačeni lekoviti sastojci iz mleka i dostupni su svima, a ne samo kraljicama!

Činjenice o karminu

Karmin i inače trend bojanja usana je veoma star, kako neki stručnjaci kažu, ovaj trend je nastao u Sumerskom carstvu pre oko 5.000 godina! Međutim, kroz istoriju su se nijanse menjale i dobijale neka obeležja, pa je u Antičkoj Grčkoj bilo smatrano da karmin koriste samo osobe niskog morala. To je ostalo tako sve i do ere evropskog plemstva, gde su crvene nijanse nosile prijateljice noći, a svetlije plemstvo. Kasnije to promenilo, a danas su u modi tamne i zagasite mat nijanse.

Sastojci od kojih su se kroz istoriju pravili karmini su u najmanju ruku vrlo zanimljivi! U starom Egiptu to su ponekada bile alge koje su sadržale popriličnu količinu žive, a samim tim je bilo mnogo trovanja i bolesti izazvanih upravo karminom. U Mesopotamiji su za nijansiranje svojih karmina koristili ni manje ni više nego drago i poludrago kamenje! Izmrvili bi dragulje u prah i od njih pravili karmine i tinte za bojanje usana.

Danas su karmini dostupni svakome, nastali od proverenih sastojaka koji ne štete, već naprotiv često i hidriraju kožu usana.





Autor: Srbijanka Stanković