#ĆAOSVIMA – nova predstava Reflektor teatra

, KULTURA

Reflektor teatar priprema novu predstavu koja se bavi fenomenom najpoželjnije profesije među mladima širom sveta – influenserima. Predstava koju režira Vojkan Arsić, a po izvedbenom tekstu Minje Bogavac, Sofije Dimitrijević, Mile Jovanović i Marije Ratković, problematizuje različita pitanja i kontroverze vezane za ovo novo zanimanje, počevši od pitanja: da li je to uopšte profesija, pa do toga kakve posledice rad na društvenim mrežama i platformama, ostavlja na psihu pojedinca, ali i na društvo u celini. 

Premijera predstave „Ćao svima“ je 27. septembra  u 20 časova u Dorćol platz-u, pretpremijera i prva repriza zakazani su za 26. i 28. septembar. Ulaznice su u prodaji na sajtu i prodajnim mestima Tickets.rs.

„Ćao svima“ je transmedia storytelling projekat koji pomera granice i kreira novi doživljaj pozorišta, adekvatan trenutku u kom nastaje. Predstava se odvija u dve ravni: u virtuelnom i realnom svetu, stvarajući novo pozorišno iskustvo u kome će publika biti u prilici da prati predstavu tokom celog dana, prvo putem internet platformi (vajber, instagram), a onda i uživo u Dorćol Placu gde se odvija poslednji deo.


Za potrebe istraživačkog procesa kreirani su likovi lažnih influensera koji od početka avgusta 2021. godine poseduju svoje instagram profile, kreiraju sadržaje, uspostavljaju saradnje sa brednovima, tako da „Ćao svima“ traje i mnogo pre svoje premijere! S obzirom da je publika tokom izvođenja više puta pozvana da glasa za omiljene junake i njihove priče, ovo je imerzivna pozorišna predstava, koja se temelji na pojačanom angažmanu same publike.

Fabula predstave ĆAO SVIMA temelji se na četiri fiktivne priče, koje nosi četvoro dramskih likova. Svima je zajedničko bavljenje influensingom u različitim nišama, a osnovna dramska situacija u kojoj se nalaze, jeste takmičenje za najboljeg influensera Srbije. Ova dramska konstrukcija, zapravo je samo povod za mnogo širu i ozbiljniju priču o problemima Generacije Z – prve generacije „digitalnih urođenika”, odrasle u svetu internet komunikacije i eskpanzije društvenih mreža, kao prostora za društvenu interakciju, ali i za rad. Influensersko tržište rada, ima svoja striktna pravila, prema kojima je popularnost najvrednija valuta. Koliko slobode, koliko dostojanstva i ličnog integriteta su mladi u Beogradu danas, spremni da zamene za ovu valutu i kakvu vrstu nove gladijatorske borbe od njih očekuje publika, koju ne čine samo fanovi, već i oni drugi, takozvani: hejteri?

Scenska analiza i dekonstrukcija značenja pojma “influenser/ka” ovde je zapravo samo povod za postavljanje mnogih drugih, društvenih pitanja, ali najpre jednog: dokle smo spremni da odemo u neoliberalno-kapitalističkoj paradigmi zakona tržišta, koja trajno briše ideju privatnosti i menja koncept solidarnosti?


U predstavi „Ćao svima“ igraju Đorđe Galić, Nikola Pavlović, Tanja Petrović Živković, Maja Šuša i Marko Panajotović. Muziku za predstavu potpisuje Marko Milošević MKDSL, a kao stručna konsultantkinja na predstavi je sarađivala Katarina Ivakić Vuksanović.









Izvor: Reflektor teatar