Italija je oživela rokenrol pobedom na Evroviziji 2021.

, AKTUELNO, KULTURA

U subotu se u Roterdamu, a i na našim ekranima, održalo veliko finale najvećeg i najpoznatijeg muzičkog takmičenja na svetu – Evrovizije.

U ovoj najuzbudljivijoj večeri imali smo prilike da čujemo 26 pesama od 26 zemalja finalista, od kojih smo 20 već čuli u polufinalnim večerima, a 6 pesama je nastupalo direktno u finalu.

Pročitajte i: Evropa i Australia večeras dobijaju novog pobednika Evrovizije

redosled nastupa na velikom finalu



Svim srcem smo navijali za naše Uraganke koje su i na finalnom nastupu izdominirale svojim vatrenim nastupom.



Ovako su izgledale pesme i nastupi predstavnika zemalja koje su direktno prošle u finale.

VELIKA BRITANIJA

Džejms Njumen se predstavio svojom pesmom ,,Embers“. Pojavio se na sceni kao pravi dobrica iz komšiluka koji bi častio ceo bar pivom zato što je sunčan dan napolju. Takva mu je i pesma – simpatična i prava za letnju žurkicu.



ŠPANIJA

Predstavnik Španije Blas Kanto osvojio je ženska srca svojim glasom dok je izvodio pesmu ,,Voy A Quedarme“. Za veličanstveni nastup je isto tako zaslužna i prelepa scenografija sa ogromnim Mesecom.



NEMAČKA

Ove godine smo od Nemačke dobili nešto što ni u najluđim snovima nismo očekivali. Pevač Jendrik je izveo pesmu ,,I Don’t Feel Hate“ u kojoj se obratio svima onima koji su mu se zamerili i koji su ga vređali. Jendrikova pesma i nastup su bili neočekivana eksplozija jednoroga, konfeta, šljokica, duge i onog neprijatnog nametanja lažne pozitive. Uz njegov roze sako, šljokičavi ukulele i igračicu obučenu kao ruka koja drži dva prsta, simbol mira (ali isto tako u nekim momentima i srednji prst za koji svi znamo šta znači), Jendrik je zaista uspeo da ostavi, da kažemo, utisak na nas – zavisi od osobe do osobe da li je taj utisak pozitivan ili negativan.



FRANCUSKA

Imali smo prilike da čujemo modernu Edit Pjaf. Talentovana i harizmatična Barbara Pravi je sa pravom vatrom u glasu i izražajnosti izvela svoju divnu pesmu ,,Voilà“.

Ove godine smo posebno navijali za Barbaru zato što je srpskog porekla. Njeno ime je Barbara Pjević, a kao svoje umetničko ime uzela je reč ,,pravi“ kao omaž svom dedi koji je bio Srbin.



HOLANDIJA

Domaćini ovogodišnje Evrovizije predstavili su se pesmom ,,Birth of a New Age“ koju je izveo Džangu Makroj. Pesma koju je izveo nosi jednu moćnu poruku koja glasi: ,,Ne možeš da me slomiš“ i odnosi se na sve što nam se dogodilo prethodne godine, a otpevao je deo pesme na lokalnom jeziku koji se koristi u zemlji u kojoj je rođen.



ITALIJA

Ovogodišnji favoriti velikoj većini fanova, bend Maneskin iz Italije je zapalio arenu pesmom ,,Zitti e buoni“. Četiri mlada muzičara su nam poslužili zalogaj pravog roka za kojim smo svi dugo žudili. Italijani su meni lično bili favoriti ove godine, pored Ukrajine i, naravno, Srbije.



U pauzi za glasanje imali smo priliku da čujemo jedan Rock The Roof medli koji je činilo nekoliko pobedničkih pesama Evrovizije iz prethodnih godina, koje su bivši pobednici izveli na scenama postavljenim na nekoliko krovova Roterdama. U ovom prelepom medliju koji nam je svima pobudio veliku nostalgiju imali smo prilike da čujemo: Mansa Zelmerlova, švedskog pobednika Evrovizije 2015. godine; sastav Teach-In, holandske pobednike Evrovizije 1975. godine; Sandru Kim, belgijsku pobednicu Evrovizije 1986. godine; Leni Kur, holandsku pobednicu Evrovizije 1969. godine; Helenu Paparicou, grčku pobednicu Evrovizije 2005. godine i sastav Lordi, finske pobednike Evrovizije 2006. godine.



GLASANJE STRUČNOG ŽIRIJA

Glasanje stručnog žirija iz 39 zemalja je od početka bilo izvesno. Favorit je bila Švajcarska, koja je već od samog početka bila na prvom mestu. U prvih pet mesta konstantno su se rotirale Švajcarska, Francuska, Malta, Italija i Island.

Srbija je od stručnog žirija dobila ukupno 20 poena, od toga 12 poena od Severne Makedonije, 7 poena od Hrvatske i 1 poen od Albanije.

Najmanje bodova imale su Španija, koja je od žirija dobila 6 poena, Nemačka, koja je dobila 3 poena i Velika Britanija – koja nije dobila nijedan poen.

rangiranje nakon glasova stručnog žirija iz 39 zemalja

Po glasovima žirija, Švajcarska je bila pobednik, međutim, glasovi publike su, kao što smo i očekivali, u potpunosti preokrenuli situaciju.



GLASOVI PUBLIKE

Ove godine se desila jedna izuzetno čudna situacija – Velika Britanija je zaradila poslednji plasman na ovogodišnjoj Evroviziji bez ijednog glasa od žirija ili od publike. Lično mislim da je pevač zaslužio bar neke bodove i iskreno mi ga je bilo žao kada su proglasili njegove glasove publike. Međutim, svi su mu aplaudirali i pružili mu veliku podršku, bez obzira na rezultate.

Nula poena od publike dobili su i Nemačka, Španija i Holandija, koje su završile među poslednje plasiranima.

Srbija je od glasova publike dobila 82 poena, te smo završili takmičenje sa 102 poena.

Najviše bodova od publike dobile su Finska, Ukrajina, Island i Italija, koja se, tim dodatim glasovima na glasove žirija, plasirala na prvo mesto.



Na samom kraju bila je borba između Italije, koji su bili najviše plasirani i Švajcarske, koja je dobila prvi plasman od žirija. Međutim, glasovi publike su presudili – sa 529 poena Italija je proglašena pobednikom Evrovizije 2021. godine, a Švajcarska je ostvarila treće mesto. Barbara Pravi je sa 499 poena završila na drugom mestu, a Island i Ukrajina su zauzele četvrto i peto mesto. Naše Hurricane su se sa 102 poena plasirale na 15. mesto.

zvanični rezultati nakon što su uračunati i glasovi publike



ITALIJA JE POBEDNIK TAKMIČENJA ZA PESMU EVROVIZIJE 2021.

Italija je zasluženo pobedila na ovom takmičenju zato što su zaista doneli pravu dozu talenta, autentičnosti i strasti. Bend Maneskin je bio favorit za pobedu od samog početka sa razlogom. Bilo je divno gledati ih kako u neverici plaču i raduju se kada su proglašeni pobednicima, a kada su izašli na binu da prime svoj trofej i da ponovo izvedu pobedničku pesmu, rekli su: ,,Rokenrol nikada neće umreti!“

Pročitajte i: Ko su favoriti kladionica – (Pesma Evrovizije 2021)

Naše devojke su prve koje su potrčale da čestitaju pobednicima Italije, zato što su se, u prethodnim danima, dosta zbližili. Sanja Vučić i Marija Šerifović su se čak i kladile ko će pobediti – Sanja je rekla da će to biti Italija. Kao što možemo videti, dobila je opkladu.

Predstavnici Italije – Maneskin – pobednici Eurosonga 2021.



Međutim, veče nije moglo proći bez skandala, te se na društvenim mrežama proširio snimak na kom, u toku intervjua sa pevačicom Malte, na par sekundi kamera pokazuje predstavnike Italije, a samim tim i pevača Damiana Davida, koji se saginje na sto, a potom diže glavu. Momentalno su procurele spekulacije da se pevač Damian drogira i konzumira kokain u toku takmičenja, što je izazvalo pobunu i zahteve mnogih fanova da se članovi benda Maneskin testiraju na drogu i eliminišu sa takmičenja ako se testovi ispostave pozitivni.

Znajući da ipak unos droge nije dozvoljen i da su svi učesnici Evrovizije sigurno prošli strogu proveru ne samo zbog potencijalnih narkotika, već i zbog korona virusa, ovakve tvrdnje su brzo demantovane čak i od samih članova benda, koji su na svom Instagram profilu okačili stori u kojem su napisali:

,,Veoma smo šokirani po pitanju toga što neki ljudi pretpostavljaju da se Damiano drogira. Mi smo svi PROTIV droga i nikada nismo koristili kokain. Spremni smo da se testiramo zato što nemamo ništa da sakrijemo. Mi smo ovde da sviramo svoju muziku i veoma smo srećni u vezi pobede na Evroviziji – želimo da se zahvalimo svima na podršci. Rokenrol nikada ne umire. Volimo vas.”



Evropska radiodifuzna unija je, nakon što su se članovi benda testirali, zvanično objavila da nije bilo korišćenja droge u uživo prenosu finala.

“Nakon navoda o upotrebi droga u Zelenoj sobi velikog finala takmičenja za pesmu Evrovizije u subotu 22. maja, Evropska radiodifuzna unija je, na zahtev italijanske delegacije, sprovela temeljni pregled činjenica, uključujući i proveru svih dostupnih snimaka. Test na drogu je dobrovoljno uradio frontmen benda Maneskin, koji se vratio negativan. U Zelenoj sobi se nije koristila droga i smatramo da je ova stvar zatvorena. Uznemireni smo što su netačne špekulacije koje su dovele do lažnih vesti zasenile ishod događaja i nepravdeno uticale na bend. Želimo još jednom da čestitamo bendu Maneskin i želimo im ogroman uspeh. Radujemo se saradnji sa našim italijanskim članom Rai na produkciji spektakularnog takmičenja za pesmu Evrovizije u Italiji sledeće godine.” – navodi se u zvaničnoj izjavi Evropske radiodifuzne unije.

Velike čestitke sjajnim pobednicima Italije, ali isto tako, velike čestitke i našim devojkama, koje su se fantastično pokazale i na koje smo jako ponosni. Za nas, one su prave pobednice.

Vidimo se sledeće godine na Evroviziji u Rimu!

Pripremila: Jovana Filipović

Izvori: eurovision.tv | wikipedia.org | wiwibloggs.com

Foto-izvori: eurovisionworld.com | eurovision.tv | screenshot: ESC 2021 – Grand Final – Live Stream