Odjeci derbija – Dekijeve suze i suzdržani Stanoje

U derbiju koji je obeležio dosadašnji tok prolećne sezone slavila je Crvena zvezda rezultatom 1:0. Mirko Ivanić doneo je pobedu i verovatno titulu svom timu pogotkom glavom u 57. minutu utakmice. Ovo je prva pobeda Crvene zvezde nad večitim rivalom još od 25. aprila 2019. godine, kada su, takođe, na svom stadionu slavili golovima Bena i Vukanovića.

Šta smo to videli na „Marakani”?

Pročitajte i: Večiti derbi – od 1947. do danas

Dosta toga, a opet ništa što nismo očekivali. Igru su obeležili oštri dueli, stalno na ivici faula, što je sudija Simović uglavnom opravdano sankcionisao. Prvih pola sata prošlo je u znaku gostujuće ekipe. Pod pritiskom koji su vršili Partizanovi napadači, videle su se sve slabosti koje poseduje Zvezdina defanzivna linija. Sanogo i Petrović nisu uspevali da iznesu loptu na način kako su to radili tokom sezone, a štoperski tandem se često odlučivao na to da preskoči vezni red i dugim loptama pomere težište igre na polovinu protivnika. Tamo se nalazio Ben, koji svojom konstitucijom nije mogao puno protiv odbrambenih igrača Partizana, bar ne u skok i duel igri. Reprezentativac Komorskih ostrva svoju šansu dočekao je u funišu prvog poluvremena, njegov šut odbranio je Vladimir Stojković. Partizan nije uspeo da ubere plodove svoje igre, prečka Holendera nakon kontre, kao i lep prodor i pokušaj mladog Jovića nisu bili dovoljni da savladaju raspoloženog Milana Borjana. Drugo poluvreme donelo je promene, kako u sastavu ekipa, tako i u stanju na terenu. Oštrica Partizanovog napada je otupela, iskusni štoperski tandem Zvezde sve je lakše izlazio na kraj sa rivalom. Ulazak Kange doneo je mnogo više sigurnosti u iznošenju lopte, kao i veću opasnost tokom prekida. Upravo je Gabonac taj koji je iz kornera asistirao Mirku Ivaniću, koji nakon skoka trese mrežu i postiže prvi i poslednji gol na meču. Pritisak gostujuće ekipe nakon primljenog gola bio je jalov, izmene u vidu Sume i Jojića nisu donele mnogo, s druge strane, Falčineli je svežinom i kvalitetom zadavao probleme igračima Partizana. Na šansu svog tima navijači crno-belog sastava čekali su do samog kraja utakmice, šut po zemlji koji je uputio Suma odbranio je Borjan, čekala se još samo pištaljka Simovića pa da počne slavlje domaće ekipe. Kraj utakmice označio je i kraj borbe za titulu, vojska Dejana Stankovića pobedom u derbiju pokazala je da definitivno poseduje srce i kvalitet šampiona Srbije.

Šta čeka večite u nastavku sezone?

Poraženi Partizan tražiće utehu u kupu Srbije, takmičenju koje odgovara pulenima trenera Stanojevića. Čak šest puta u nizu crno-beli su se našli u finalu ovog takmičenja. Izuzev dva neuspeha protiv Vojvodine i Čukaričkog, Partizan je bio ubedljiv, i po pravilu je svake godine bogatio svoju riznicu za trofej kupa Srbije. Nakon derbija reklo bi se da nisu favoriti, šansu za prvi trofej ove sezone vrebaće iz senke. Uprkos turbulencijama, u upravi Partizana deluje da je pozicija prvog trenera na čvrstim nogama. Ekipa je nakon dolaska Aleksandra Stanojevića zaigrala ofanzivnije i efikasnije, što se ogleda u seriji pobeda koju su donedavno imali. Preostale utakmice u prvenstvu Srbije stručni štab će verovatno iskoristiti da razigra one na koje računa u sledećoj sezoni i novom ciklusu kvalifikacija za evropska takmičenja. Osnovu domaćih igrača Partizan svakako poseduje. Vladimir Stojković deluje neprikosnoveno na golu kada je reč o najbitnijim mečevima, Marković je postao pravi komandant odbrane, a povratnici na bekovskim pozicijama Miljković i Obradović rade prilično solidan posao. Na sportskom sektoru je da pronađe zamenu za bivšeg napadača Sadika, koji je svojim odlaskom ostavio veliku rupu u igri svog nekadašnjeg tima. Mladi igrači Stevanović i Jović potvrdili su talenat i nema sumnje da ih je skaut primetio, svakako treba očekivati ponude kada se sezona završi. Očekuje nas uzbudljiv prelazni rok u Humskoj.

Što se tiče Crvene zvezde situacija je nešto svetlija. Nova titula predstavlja ulaznicu za kvalifikacije u najelitnije takmičenje u Evropi. Iz ove sezone može se zaključiti da ekipi Dejana Stankovića mnogo više leži Liga Evrope, dvomeč sa Milanom potvrđuje tezu da Crvena Zvezda u ovom takmičenju može daleko. Da bi sledila put Dinama iz Zagreba, koji se bori za ulazak u završnicu takmičenja, Zvezdi su potrebne promene u igračkom kadru. Talenat koji poseduje napad Zvezde verovatno nije bio veći u ovom veku. Osovina Ivanić–Katai može da pravi prednost na svim nivoima evropskog fudbala, Ben i Falčineli uvek isporučuju ono što se od njih traži, a Kanga je izgleda konačno naučio da sebe podredi timu, što može biti veliki plus u izazovima koji slede. Ono što je derbi pokazao jeste da rupe u sredini i odbrani još uvek postoje. Stanković je ukazao poverenje onim igračima koji su već bili tu kada je došao i oni su mu to više puta vratili na najbolji način. Ali vreme prolazi, a neki problemi ostaju. Rodić i dalje ima velikih problema sa fizičkom spremom, Sanogo i dalje nema pravog partnera na sredini terena, a novopečeni reprezentativac Milan Gajić često ne opravdava ulogu startera koju je dobio. I pored ovih problema Zvezda je favorit u nastavku kupa takmičenja. Klub će imati priliku da osvoji duplu krunu, prvu posle 14 godina.

Nadamo se da ćemo do kraja sezone gledati još jedan duel večitih rivala, u kome će biti više evropskog, a manje srpskog fudbala. Potencijala za to svakako ima, tu su i treneri koji imaju znanja i energije da zamisli sprovedu u delo, ostaje samo još da stadioni ponovo budu puni, a da igrači osokoljeni podrškom sa tribina, vrate zaboravljenu notu elegancije i kvaliteta koja je nekada krasila naš fudbal.

Autor: Nenad Stanković

Foto izvor: Sportksenet