DAUNOV SINDROM Jedan hromozom menja ceo život

Još od 2006. godine 21. mart se obeležava kao Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Datum je simboličan – u osnovi ove bolesti jeste prisutnost tri hromozoma umesto dva, i to na dvadeset prvom hromozomskom paru.

O osobama sa Daunovim sindromom se mnogo govori, to je tema koja je komentarisana, podržana, ali važno pitanje jeste: da li se osobe sa ovim sindromom posmatraju i tretiraju na isti način u društvu, kao i svi ostali? Na ovo pitanje precizan odgovor ne postoji.

Iako živimo u savremenom svetu, u svetu gde nam je sve olakšano, biti osoba drugačija od ostalih nije lako. Deca sa Daunovim sindromom prepoznatljiva su po svojim kosim očima, liniji koja se nalazi na dlanu ispod četiri prsta, intelektualnim poteškoćama, ali i širokom osmehu, vedrini i sreći koju nose u sebi. To su deca puna nade, puna volje za životom, deca kojima je potrebna ljubav i pažnja, kako porodice, tako i svoje okoline. To su deca koja su hrabrija od svih ostalih, kao i njihovi roditelji; oni koračaju kroz život zajedno, odlučno i hrabro, jer su posebni.

Osobe sa Daunovim sindromom često ostvaruju veoma inspirativne uspehe i postignu mnogo više nego što će neko drugi za ceo svoj život. Jedna od dirljivih i veoma poučnih priča jeste o Medlin Stjuart, devojci koja je postala prvi profesionalni model sa Daunovim sindromom na svetu. Devojka poreklom iz Argentine, Kejt Higins, postala je instruktor zumbe. Tu je i Džou-Džou, jedini dirigent na svetu koji ne čita note već pamti melodije čim ih čuje. Noelia Garela je prva vaspitačica sa Daunovim sindromom. Roditelji dece obolele od Daunovog sindroma slave imenovanje Angele Bačiler kao prve osobe sa Daunovim sindromom u Španiji koja obavlja javnu funkciju i ima zavidnu političku karijeru. Ipak, verovatno najdirljivija priča jeste o Koni Rouz, dvogodišnjoj devojčici sa Daunovim sindromom, koja je svojim neverovatnim osmehom osvajala sve i sebi obezbedila ugovore i postala popularan model među mališanima.

Pročitaj i: Ako odlazim kod psihoterapeuta – da li sam lud?

Ovi uspesi nam govore da je svet na dobrom putu da u potpunosti prestane da drugim očima posmatra osobe sa Daunovim sindromom. Oni zaslužuju iste mogućnosti kao i svi ostali, zaslužuju bezbrižno detinjstvo, zaslužuju da se obrazuju, da steknu prijatelje i da ostvaruju svoje snove!

Veoma je važno da pođemo od nas samih, da napravimo promenu kakvu želimo da vidimo u svetu. Važno je i da našu decu vaspitavamo da ne postoje „oniˮ ili „miˮ, jer ljubav i dobrota ne trpe podele i nije važno da li neko ima jedan hromozom manje.

Pripremila: Jelena Dobrić

Izvori: http://www.izjzkg.rs/; https://rs.n1info.com/;

Foto-izvor: http://defektoloskapomoc.blogspot.com/