INTERVIEW: Milovan Kljajević: Dezintegracija rime

, INTERVIEW, KULTURA

Da pod internet nebom itekako ima mesta za umetnički izraz i poetsku lepotu, dokaz je i Milovan Kljajević, mladi crnogorski pesnik i autor stranice dezintegrisano, koju na društevnoj mreži Instagram prati preko šest hiljada ljudi. 

Poezija živi, a novi onlajn svetovi omogućili su joj nove puteve kojima dopire do čitalaca. Sa Milovanom smo razgovarali o samoj stranici, neophodnosti prisustva poezije i pozivu koji upućuje mladim pesnicima da mu se jave i pridruže u stvaranju sadržaja na stranici.

YN: Zašto dezintegrisano?

Moji stihovi su moj udisaj i izdisaj, dezintegrisao sam se i pretvarao u slova, reči i pesme. Pa se integrisao natrag i tako u krug. Rastavljao sam sebe na atome, pa se sastavljao. Na kraju ili pesma sastavi mene ili ja pesmu, sve u zavisnosti od putovanja.

YN: Šta su ti donela ta pesnička proputovanja?

Put do samospoznaje, kao što ide pesma EKV-a “I ako sam negde stigao, bilo je iznutra, u sebe, u sebe, u sebe i nikako spolja”.


YN: A kada to nešto pretvoriš u stihove, do koga želiš da dopru spolja?

Dok bistrim svoje misli uvek jednim okom motrim na svoju publiku. Integrišem masu svojom dezintegracijom. Jer kao i u matematici minus i minus daju plus. Tako pesnik mora biti splav za spas. 

YN: Od čega izbavljaš svoje čitaoce?

Vodim ih na putovanje, upoznajem ih sa svojom suštinom. Ljubav je jedini splav koji nam svima treba. Jedino što nas stavlja stepenik Bogu bliže.

YN: Gde je po tebi poezija danas? 

Kad smo kod poezije kod nas, izdavaštvo je u velikoj krizi. Izdaju se mali tiraži, sve cirkuliše u zatvorenim književnim krugovima i udruženjima, ali sa druge strane poezija se čita možda i više nego ikada. Na internetu i mrežama svi na dnevnoj bazi prate i čitaju. Ali tu postoji opasnost od trivijalizovanja.

YN: Šta joj nedostaje?

Poezija je istina, treba staviti sebe na papir. Poezija je nešto više od same pesme. Nedostaje istine.


YN: Šta po tebi sputava pesničku slobodu?

Robovi smo tuđeg mišljenja, proces stvaranja treba da bude odvojen od reakcija koje će to delo izazvati. Pesnik treba da je slobodan do te mere da uradi bilo kakvu ludost. Kako u životu, tako i u samoj pesmi. Ono što pokušavam je da sebe probudim još više. Tad ćete čuti moj vrisak.

YN: Pozivaš mlade pesnike da ti se pridruže. Postoje li neki kriterijumi? Na osnovu čega vidiš da li je neka pesma za dezintegrisano?

Pozivam sve mlade ljude koji pišu da mi pošalju svoje tekstove koje pregledaju moji prijatelji književnici, ja sam pesnik, nisam književni kritičar. Ali i sam mogu da vidim šta je dobro a šta nije. Oni dobri tekstovi će biti objavljeni na mojoj stranici.

YN: U kom smeru bi voleo da se dezintegrisano razvija?

Dezintegrisano je već jedan mali kulturni kutak koji promoviše kulturu i poeziju. Treba vratiti prave vrednosti ponovo u život. Želim da pružim priliku mladim autorima iz regiona da publikuju svoje radove. Ako vam nedostaje medijskog prostora i želite da vaše radove podelite sa publikom, instagram stranica dezintegrisano je pravo mesto za vas. Da zajedno stvaramo taj kulturni kutak. I našim radovima ljudima ulepšamo ove pandemijske dane. 


Zainteresovani pesnici mogu svoje radove poslati Milovanu na mejl milovann93@gmail.com ili na Instagram stranici @dezintegrisano.



Razgovarala: Milica Šojić
Foto izvor: lična arhiva