„Suširo“- Najpoznatiji i najjeftiniji lanac suši restorana u Japanu.

, KULTURA, LIFESTYLE

Suši je nestao u Japanu, ima veliku tradiciju i datira još iz Jajoi perioda (1000. p.n.e- 800. p.n.e). Kako bi sačuvali svežinu ribe, Japanci su je prvo fermentisali u pirinčanom sirćetu uz dodatak soli. Najranija varijanta sušija danas je poznata kao narezuši koji se pravio od fermentisane ribe, u koju se dodavala so i pirinač, ne bi li se sprečilo truljenje. Kako su odmicale godine, tako se menjao i način pripreme, pa tako danas postoji mnogo vrsta sušija, o kojima ćemo pričati. 

Najbitnija podela je sledeća: makizuši (pirinač i riba i ostalo povrće urolani u nori alge), gunkan maki (suši napravljen tako što se nori alga obavije oko loptice pirinča na kaju se odozgo stavlja riba), nigiri (na oblikovanu lopticu sušija se stavi komadić ribe po izboru), ćirašizuši ( pirinač koji se stavi u činiju i preko njega se dodaju komadići ribe) i još mnogo drugih vrsta koje zavise od mesta u Japanu.  

U zemlji sušija kao što je Japan, na svakom koraku možete naići na suši restoran, u marketima se svakodnevno prodaje svež suši obrok čija cena varira od 500 do 800 jena (oko 450 do 750 dinara) u zavisnosti od veličine kutije. Takođe, sve više su popularne franšize suši restorana, koji nude veliki izbor i dobar kvalitet uz pristupačne cene. Jedan takav „rotirajući“ restoran se zove Suširo, veoma je popularan i ima ga u svakom delu Japana. 
Zove se „rotirajući“ zato što vam porudžbina dolazi kao vozić ispred Vašeg stola, kao što vidite na priloženom snimku i slikama. 


Veoma je važno da rezervišete sto preko aplikacije Suširo koju možete preuzeti, jer često nema mesta i dosta se čeka, najviše vikendom. Kada sednete pored Vas se nalazi tablet, preko kog tražite i birate suši koji želite. Nakon toga, kako dolazi suši, tako Vas tablet opominje i Vi onda sa vozića koji stane tačno ispred Vašeg stola preuzimate tacnu sa sušijem. Postoje dva nivoa vozića – gornji, koji dolazi kada poručite i donji, koji se stalno kreće sa različitim vrstama sušija i sa njega možete uzeti bilo koju tacnu. Cena se razlikuje u zavisnosti od vrsta sušija koji izaberete, ali, na primer, dva komada nigiri sušija (jedna tacna) koštaju oko 100 jena (otprilike 95 dinara).


Često posećujem Suširo i svaki put kad odem, osetim tu dečiju radost, jer je ceo proces od naručivanja do uzimanja sušija beskrajno simpatičan i zanimljiv, naravno da ne pominjem ukus koji je savršen.

Svim turistima koji dolaze u Japan, preporučujem da probaju ovaj restoran, jer je zaista nezaboravno iskustvo i super ćete se provesti upravo zbog toga što ništa slično ne postoji u Srbiji.





Pročitajte i: Sedam japanskih reči koje će vas smiriti


Autor: Miljana Nikolić
Naslovna fotografija: matcha-jp.com