GRIGORIJE BOZOVIĆ – TRAG U BESKRAJU KOSMETSKE KNJIŽEVNOSTI

, KULTURA

Iznedrilo je Kosovo i Metohija mnoge dragulje različitih umetnosti, ali čini se da su specifični uslovi ovih prostora  najviše oforimili stvaraoce pisane reči. Jedan od tih je i Grigorije Božović.

Rođen je 15. novembra 1880. godine u selu Pridovorica, koje se nalazi u opštini Zubin Potok, na severu Kosova i Metohije.

Bio je književnik, profesor Bogoslovije u Prizrenu i poslanik Narodne skupštine u Skoplju.

Njegov stvaralački opus bio je izuzetno bogat:

Objavio je 14 knjiga, od kojih 8 zbirki pripovedaka, a preostale čine putopisi i kraći zapisi o ljudima,običajima i krajevima.

1905. godine obajvio je priču  „U zemlji bez suda’’.

Početak njegovog rada obeležen je zbirkom Iz Stare Srbije (1908) u izdanju Srpskog književnog glasnika, a kraj Pripovetkama (1940), u izdanju Srpske književne zadruge. On je 1935. godine izdao zbirku pripovedaka Teška iskušenja, a 1939. godine zbirku pripovedaka ’’Pod zakonom’’.

Te dve zbirke, uz onu iz 1940, sadrže najvrednije Božovićeve pripovetke. Njegove pripovetke su tematski usredsređene na Staru Srbiju ,najviše na Kosovo i Metohiju, jednim delom na Makedoniju, pre svega na Bitolj, u kojem je službovao. Najznačajnije pripovetke su mu: Čudni podvižnik, Mučnih dana, Tivaidska napast, Kad se carstva mijenjaju, Zlate iz Slatine, Njen sud i Oklopnik bez straha i mane.

Bio je stalni dopsnik lista Politika.

Grigorije Božović predstavlja centralnu ličnost međuratne književnosti područja južne Srbije.

Zahvaljujući njegovom stvaralaštvu, brojni autentični običaji Ibraskog Kolašina, otrgnuti su od zaborava.

U svojim delima je do detalja opisivao krajolike i predivnu prirodu, kao i različite događaje u starim kolašinskim selima.

O značaju Grigorija Božovića govori i to što jedina srednja škola u Zubinom Potoku nosi njegovo ime.

Dom kulture Stari Kolašin ustanovio je i nagradni književni konkurs u čast ovom piscu.



Priredio: Andrija Lazarević
Izvor: sr.wikipedia.org
Foto izvor: riznicasrpska.net