Koje knjige radije čitate – štampane ili elektronske?

, LIFESTYLE

Napisani su brojni članci i vršena razna istraživanja o korišćenju štampanih i elektronskih knjiga. Postoje prednosti korišćenja i postojanja i jednih i drugih. To je velika rasprava.  Ovde ću navesti samo neke njihove osobine. Postojanje i štampanih i elektronskih knjiga u potpunosti je opravdano.

Štampane knjige

Štampane knjige su lepe, korice ponekad izgledaju kao pravo umetničko delo. Miris štampanog papira i osećaj knjige u rukama su nezamenljivi. One oplemenjuju prostor, daju toplinu životnom prostoru. Ljubitelji knjiga gledaju na njih kao na nešto od velike vrednosti, nešto „sveto“  što vredi čuvati i odvojiti od sobe ili stana za njihovo čuvanje. Štampane knjige imaju i sentimentalnu vrednost. To može da bude i zbog posvete koja nam je posebno draga, zbog beleški, podvučenih rečenica, citata, obeleženih stranica. Sajmovi knjiga, antikvarnice, knjižare  su  nezamenljivi. Šetanje i razgledanje knjiga, listanje knjige su praznik za dušu. Treba spomenuti i biblioteke, posebno one  koje imaju slobodan pristup fondu, gde čitaoci slobodno biraju knjige. Štampana knjiga je poklon sa kojim ne možemo pogrešiti. Sve je više izdavača koji knjige štampaju od recikliranog papira, pa su one postale ekološke i podržavaju ideju održivog razvoja.

Elektronske knjige

Naučnici i istraživači žele brz pristup informacijama, a to im omogućavaju elektronske knjige. Nove generacije očekuju da svu potrebnu literaturu mogu da pronađu onlajn. Dvadesetčetvoročasovna prisutnost jedna je od prednosti elektronskih izdanja naspram štampanih. Neograničen broj korisnika može u isto vreme da čita elektronsku  knjigu, ne morajući pritom fizički da budu prisutni u biblioteci. Problem nedostatka dovoljnog broja primeraka je rešen. Ovakva izdanja ne zahtevaju mnogo prostora za skladištenje. Pojavom elektronskih čitača moguće je poneti veliki broj knjiga svuda sa sobom. Tekst u elektronskom obliku može  se pretraživati, mogu se uređivati veličina i font slova, a hiperlinkovi mogu da upućuju sa jedne stranice na drugu. Elektronske knjige je moguće brzo  razmenjivati, kopirati i prebacivati sa jednog uređaja na drugi. Njihovo izdavanje ne zahteva potrošnju papira, pa su ekonomične. Elektronska izdanja  starih i retkih knjiga jedini su način da se široj javnosti prezentuje nacionalno i međunarodno kulturno nasleđe. Mane koje se pripisuju knjigama u elektronskom formatu više se odnose na uređaje za njihovo čitanje. Čitanje knjiga sa računara je otežavajuće zbog remetilačkih faktora kao što su razne druge otvorene aplikacije, prozori na računaru i slično, koji skreću pažnju sa samog procesa čitanja. Kod elektronskih čitača ovi remetilački faktori su svedeni na minimum. Baterija na čitačima elektronskih knjiga može da izdrži mnogo sati čitanja, može da traje dugo. Neki autori zastupaju stav da se elektronske knjige mogu koristiti u cilju promocije čitanja i informacionog opismenjavanja dece školskog uzrasta. Dostupnost knjiga na Internetu  doprinosi povećanju čitalačke publike.

Pročitajte i: Mobilni telefon ili knjiga?

Mi i dalje previše volimo knjigu kao predmet. Volimo da je držimo, pomirišemo, osetimo, ali da li je to bitno? Koja je funkcija knjige? Da se ona obožava u nekakvom kultu znanja i kulture ili da prenosi informacije? Jasno je da je u pitanju druga, ali kod nas je knjiga i dalje predmet koji se kupuje. Kupujemo taj predmet, a ne informacije koje se  u njemu  nalaze. Srbi su retko među prvima u svetu kada je u pitanju usvajanje novih tehnologija i trendova.  Proći će još dosta godina pre nego što i mi usvojimo ovo viđenje da su knjige bitne za prenošenje informacija, a  ne za „obožavanje“.

Čak i za ljude koji vole knjige, pronalaženje prilike za čitanje može biti izazov. Neki se onda uzdaju u audio formu knjige. Možete slušati najnovije bestselere dok putujete ili sređujete kuću. Da li je slušanje isto što i čitanje?

Ako vam nije cilj da vam vreme brže prođe u saobraćajnoj gužvi, već da naučite neko teško gradivo, trebate ipak izabrati štampane knjige.

Staromodno čitanje romana je povezano sa boljim  snom,  jer čitanjem papirne knjige sat vremena pred spavanje naš mozak ulazi u novu zonu. Redovno čitanje povećava empatiju tj saosećanje sa drugim osobama, naročito nakon čitanja u biblioteci.

Papirna knjiga je neposrednija po naša čula a tekst fizički opipljiv, pa   samim    tim  mozgu draži od e-čitača.

Čitanje efikasno čuva dobro funkcionisanje mozga tokom starenja.

Prednosti štampanih knjiga:

  • možemo ih čitati svuda, robusne su i izdržljive, čak i kad su oštećene, jer ne zahtevaju izvor struje kao elektronske
  • Imaju veću kolekcionarsku vrednost, možemo videti tuđe komentare na stranicama
  • možemo ih skupljati na polici, napraviti kućnu biblioteku
  • zauzimaju fizički prostor, zaokupljajući nam pažnju
  • imamo lepši osećaj dok čitamo, jer uključujemo više čula
  • ne postoji ništa drugo, što  nam  odvlači pažnju
  • manje preskačemo tekst
  • možemo praviti beleške rukom dok čitamo
  • lakše označavamo važne delove
  • poklanjamo ih jer ne možemo pogrešiti.

Prednosti elektronskih knjiga:

  • lako se mogu skinuti sa Interneta
  • čuvaju se putem linka, lako se nalaze
  • odmah spremne za čitanje
  • pojedine su potpuno besplatne
  • pretraživanje je jednostavno
  • zauzimaju malo prostora
  • mogu da se čitaju i u mraku
  • ekološki su isplativije zbog netrošenja papira
  • mogućnost dodavanja beležaka
  • lake su za prenos.

Meni nije važno koju od ove dve verzije ćete vi izabrati, lično biram onu koja mi je srcu draža a to i vama preporučujem.

Bitno je da se čita, a na koji način, to je sporedna stvar.

Ako me volite , poklonite  mi knjigu koju još nisam pročitala. Pa, recite mi, šta čekate?

Pročitajte i: 5 knjiga koje se brzo čitaju

Priredila: Katarina Matić

Izvori: vulkani.rs, casopisinterfon.rs, pulse.rs, ekapija.rs, pavlebasic.me

Foto izvor: shutterstock.com