Šta se dešava sa Oskarima?

, KULTURA

Zbog novonastale situacije američka Akademija filmskih umetnosti i nauka saopštila je da je 93. dodela Oskara odložena za 25. april 2021. godine.

Prvobitno, svečanost je bila pomerena za 28. februar iduće godine, ali je zbog promena u rasporedu izlaženja i prikazivanja filmova koji bi mogli da se kandiduju za Oskara, izabran novi datum.

Jedan od zahteva filmske industrije jeste da filmska ostvarenja budu prikazivana u bioskopima Los Anđelesa najmanje sedam dana, ali je to ove godine bilo nemoguće, jer su bioskopi u Kaliforniji zatvoreni zbog pandemije korona virusa i ne zna se kada će ponovo biti otvoreni. Stoga, ove godine će moći da se takmiče i filmovi koji su zaobišli bioskopske premijere, te su prikazivani na internetu.

Kako je dodela Oskara ceremonija sa dugom tradicijom, kao još jedan od razloga odlaganja Akademija filmskih umetnosti i nauka navela je i zabrinutost da bi virtuelna organizacija događaja bila manje glamurozna i samim tim manje praćena.

Još jedno od saopštenja akademije jeste da će u budućnosti poboljšati prisustvo etničkih manjina u nominacijama za dodelu nagrada. 

Prva ceremonija dodele Oskara bila je održana 1929. godine, a u prošlosti je bila odložena svega nekoliko puta: 1938. godine zbog poplava u Los Anđelesu, 1968. posle ubistva Martina Lutera Kinga i 1981. posle pokušaja atentata na tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana.

Pročitajte i: Sjajni popusti za 22. Noć knjige

Pripremila: Vanja Velisavljev

Izvor: Danas.rs
Foto izvor: Britannica.com