Filmovi za koje niste znali da su bazirani na knjigama

, KULTURA



Ako ste pasionirani ljubitelj filmova onda sigurno znate sve o vašim omiljenim filmovima. Da li biste se iznenadili kada bi vam rekli da su neki od najpoznatijih filmova snimljeni na osnovu književnog predloška? Naravno, svi znaju da su filmovi Čarobnjak iz Oza Ubiti pticu rugalicu bazirani na, podjednako čuvenim, romanima. Međutim, postoje filmovi za koje bi mnogi bili iznenađeni kada bi saznali da su snimljeni na osnovu, daleko manje poznatih, knjiga. Ovu su neki od tih filmova.

Forest Gamp


Knjiga Forest Gamp je sasvim drugačija od filma. Dok se u filmu lik Foresta Gampa koristi kao svojevrsno vozilo za putovanje kroz drugu polovinu dvadesetog veka knjiga ide pomalo zaobilaznim putem. U knjizi, na primer, Forest kao epizodista u Holivudu snima scenu sa golom Rakel Velč, stiče slavu kao rvač sa umetničkim imenom Glupan, dok za NASA-u radi kao astronaut zajedno sa majmunom Suenom i kada se njihov šatl sruši u Indijski okean on završava na ostrvu sa ljudožderima gde provodi nekoliko godina. Obično je pravilo da je knjiga bolja od filma, ali je knjiga Vinstona Gruma iz 1989. godine izuzetak (koji potvrđuje pravilo).

Kum


Iako se smatra jednom od najvećih filmova svih vremena malo njih zna da je film Kum baziran na knjizi Maria Puza iz 1969. godine. Autor knjige je čak sarađivao i na scenariju za film. O knjizi se nema mnogo toga novog reći jer je film gotovo doslovno prepričavanje radnje iz knjige. Jedina značajna razlika je u tome što je lik Džonija Fontejna (koji je baziran na Frenku Sinatri) u knjizi imao mnogo značajniju ulogu nego u filmu.

Park iz doba jure


Poučna priča o čoveku koji pokušava da se igra Boga, koja je dobila pozitivne kritike kako od starne kritike tako i publike, zasnovana je na istoimenom romanu Majkla Krajtona. U knjizi priča oko genetskog inženjeringa ima mnogo više smisla (osim onog dela o stvaranju dinosaurusa). Umesto da se DNK svih dinosaurusa nađe u jednom jedinom komarcu zarobljenom u ćilibaru, koriste se stotine buba koje sisaju krv. Praznine u genomu se zamenjuju najkompatibilnijim DNK lancima poput onih koji imaju gmizavci, ptice i vodozemci, a ne samo sa žabom kao što je to urađeno u filmu.

Ajkula


Film Ajkula (Jaws) nije originalno delo već se zasniva na istoimenom bestseleru Pitera Benklija iz 1974. godine. Svi koji su radili na filmu, uključujući i Stivena Spilberga, su se složili da su likovi u knjizi jednodimenzionalni i da se niko ne identifikuje sa njima. Toliko su loše urađeni da čitaoci navijaju da ih ajkula pojede. Od svega ovoga Spilberg je uspeo da napravi pravu dramu, akciju i avanturu od koje se krv ledila u žilama.

Umri muški


Film Umri muški koji je lansirao Brusa Vilisa kao akcionog heroja baziran je na knjizi Roderika Torpa Nothing Lasts Forever iz 1971. godine. Roman je nastavak romana Detektiv, koji je 1968. ekranizovan sa Frenkom Sinatrom u glavnoj ulozi. U knjizi ime glavnog junaka je Džo Liland, dok se u filmu zove Džon Maklejn. U knjizi Nemci nisu pljačkaši, već teroristi, Liland umesto supruge dolazi da poseti  ćerku (koju ne uspeva da spase), a i kraj romana je mračniji i depresivniji.

Knjiga o džungli


Malo ljudi zna da je animirani film Knjiga o džungli baziran na… knjizi. U pitanju je zbirka priča koju je napisao engleski književnik Radjard Kipling. Priče su objavljivane u časopisima u periodu od 1893. do 1894. godine, a Mogli se pojavljuje samo u nekim od tih priča. Ostale priče su svojevrsne basne u kojima je Kipling, poput Ezopa, koristio životinje koje govore kako bi čitaoce podučio moralnim lekcijama. Iako se u pričama nalaze poznati likovi kao što su Balu, Bagira, Širkan i Kaa priče nose daleko ozbiljniji mračniji ton od filma i bave se pitanjima kao što su napuštanje, porodica i zajednica.

Poenta ovog teksta jeste da pokaže kako umetnici, iako neoriginalni, ne moraju biti nekreativni. Od obilja starog i poznatog materijala mogu biti stvorene nove i drugačije priče. Nije toliko mnogo bitno koliko je novo delo originalno sve dok je dobro i kvalitetno.

Izvor: bookvar.rs
Foto izvor: imdb, wallpaperplay, booksonfirts